Tar vare på tradisjonsarbeid; karding og spinning hele helga

De var ivrige med «rokkefoten» og laget mye fint garn, t.v. Julia Høydal, Snåsa, Gro Brørs, Magnhild Gjelland, Tone Angelo, Namsos, kursholder Rita Daverdin, Stjørdal, Silje Sæther, Nina Wengstad og Hilde Gystad. (Kari Anita Dahl Nilsen var ikke tilstede)

NAMDALSEID

I helga var åtte damer samlet til kurs i karding og spinning på Holstad gård. Det var formelig «rokken som spinner i stua» og mye flott garn ble laget etter alle kunstens regler.
– Det er viktig å ta vare på tradisjoner og det er jo interessant å lage garn av ull fra egen besetning, sier husvert Silje Sæther.

Stor ressurs
Hvem husker ikke tilbake til strikkede strømper laget av heimspunnet garn, klødde nesten ikke noe. Men at hjemlaget klær laget av eget garn var slitesterke kan vel ingen nekte for. Husker så vidt at rokken ble brukt på 1950 tallet, men med neste generasjon gikk vel det meste i glemmeboka. Nå er det heldigvis flere yngre som tar opp igjen tradisjonen for å lære seg å bruke ressurser fra egen gård. Sauehold er en stor ressurs og attpåtil veldig miljøvennlig. Sauen går i all slags terreng, holder småkratt unna noe som igjen gir et flott og luftig kulturlandskap. Sau gir også mye kjøtt og god ull som man kan bruke til diverse formål.

– Vi driver med sauehold her på Holstad gård og har lyst til å bruke ressursene fra egen besetning. Her får vi både kjøtt, feller og ull som vi tar vare på. Vi har gammel norsk spelsau som gir veldig fin ull, sier bonde Silje Sæther.

Ta vare på kulturarven
Om «nød lærer naken kvinne å spinne» vites ikke akkurat på dette kurset, men de var ivrige ved sine rokker. I Namdalseid er det mye sau som gir mye ull man kan bruke til det flotteste garn. Da er det greit med slike trefninger/kurs for å vite av hverandre og det å kunne dele på ressursene og erfaringer.

– Sauerasene har forskjellig typer ull, også forskjell på ull fra værer og søyer. Før i tida byttet man ulike ulltyper mellom seg, alt etter hva garnet skulle brukes til. Noe ull ga sterkere garn for eksempel til underklær, sokker og votter til fiskerne, forteller kursleder Rita Daverdin.

Kursholder sier det er viktig å ta vare på den Immatrielle kulturarven som husflid, musikk og kunst.
– Vi må ikke miste denne kulturarven i alt som finnes av nymotens saker og ting. Her på kurset former deltakerne sin tråd som de kan bruke til egne flotte strikkeprodukter. De yngre blir mer opptatt og bevist på at klær skal vare lengre og at klær er laget på en miljøvennlig måte, sier Rita.

Flere kurs
For et par år tilbake var det et lignende kurs på Namdalseid, og etter dette kunne de vise fram både ei flott strikket lue og ei pute.
– Det er grunnlag for flere slike helgekurs og da kanskje et med ilagt ullsortering. Det er ingen forutsetning å ha med eget ull på kurs, det har vi mye av. Denne er en stor ressurs som flere bør lære seg å lage klær/plagg av som varer lenge. Her får deltakerne karde og spinne så mye som mulig i løpet av 15 timer, sier Silje og Rita.

Kursdeltakerne var ivrige med «rokkefoten» og rundt to kilo hjemlaget garn ble spunnet.
– Det er berre å kjøp sæ en rokk no, smiler Hilde Gystad, og de andre nikket enig.

– Namdalseid og Osen sau og geit sponset kaffe og lunsj lørdag og søndag og medlemmer av laget fikk dekt halvparten av kursavgiften. Maten ble bestilt på Lennsmannsgården og pølser fra Brattlia. Viktig å bruke fasilitetene vi har i bygda. Kortreist er tingen, sier Silje Sæther.

Kursholder Rita Daverdin ved kardemaskinen, – kardingen er grunnlaget for å få til et godt garn.

 

Det er mange vendinger før garnet er ferdig, t.v. Tone Angelo, Hilde Gystad, Nina Wengstad får gode råd av kursholder Rita Daverdin.

 

GroBrørs måtte også ha litt hjelp.

 

Konsentrert om sine gjøremål, Silje Sæther og Gro Brørs.

 

– Noe av det som ble spunnet i helga. Det ble nesten 2 kg garn av kortreist norsk ull til sammen, sier Silje. (Foto: Silje Sæther)

 

Tegn frivillig abonnement!

Setter du pris på Lokalavisa Fjordtilfjord? Har du lyst til å støtte oss med et lite månedlig beløp?

 

Velg månedlig beløp
Betalingsdetaljer
 
 
 
 
 
Total  

 

Annonse
.
.

FLERE NYHETER

Annonse



Annonse