Med barna i fokus for framtida; Nye Namsos på ny miniturné

Elever og lærere fra Namdalseid og Statland skole sammen med bak t.v. Sissel Pettersen, Frank Norbeck og Elin Skage Knappe

NAMDALSEID

Nye Namsos inviterte alle 5. klassingene i Namsos, Namdalseid og Fosnes til å delta i Framtidsverksted for ny kommune. Gjennom gruppearbeid fikk elevene økt kunnskap om kommunesammenslåing, kommunereform, kommuneplanlegging. Ikke minst barn og unges mulighet til medvirkning.
Tirsdag var det 25 elever i 5.klasse ved Namdalseid- og Statland skole som deltok i Framtidsverkstedet til Nye Namsos.

– Vi er her i dag for å høre hva dere mener om ny kommune. Hvordan har dere det her i Namdalseid og hva ønsker dere i den nye kommunen. Vi skal tømme hjernen vår for gode ideer i dag, det er dere som er viktigst, startet samfunnsplanlegger Elin Skage Knappe.

Anders fikk prøve ordførerkjedet av ordfører Steinar Lyngstad.

Trivelig for alle
Det var Nye Namsos som hadde tatt initiativ til samarbeidet med Ungt Entreprenørskap Trøndelag og stilte på miniturneen med samfunnsplanlegger Elin Skage Knappe og folkehelsekoordinator Sissel Pettersen. Fra Ungt Entreprenørskap Trøndelag deltok leder Frank Norbeck og ordfører Steinar Lyngstad fra kommunen.

– Det å bli en stor kommune mener vi blir bedre for innbyggerne. En større og mer robust kommune gir flere og bedre tjenester. Hva som er viktig framover og hva som er viktig når dere blir voksne, det skal vi finne ut litt av i dag. Til høsten blir det ny skole her takket være samarbeidet vi gjør med Fosnes og Namsos. Nå er det viktig at dere forteller hva som er viktig for dere framover. Ny skole og idrettshall vil kanskje invitere til større bolyst og at vi får flere innbyggere her. For at det skal bli trivelig for alle er det viktig at barn og unge også blir tatt med i arbeidet og utvikling av ny kommune. Det skal bli trivelig for alle, også for elevene. Selv om det fra 2020 blir Namsos kommune, så er vi fortsatt Eidbygg og Statlendinger, sa Steinar blant annet.

Framtidas innbyggere
Målet for dagen var at gjennom gruppearbeid skulle barna få økt kunnskap om kommunesammenslåing, reform, kommuneplanlegging og barn og unges medvirkning om hva som er viktigst for framtida. Få innspill i arbeidet med kommuneplanen for den nye kommunen og innspill som kan brukes og sammenfattes i en håndfast rapport.

– Innspillene dere kommer med under gruppearbeidet i dag blir tatt med som viktige bidrag i videre planlegging av den nye kommunen. Resultatet av alle skolebesøkene skal munne ut i en rapport fra Ungt Entreprenørskap Trøndelag og å få fram hva som er viktig for framtida, sett med barnas øyne. Man kan ikke diskutere framtida uten framtidas innbyggere. Vi skal huske på at alt forandrer seg raskt. Det var ikke noe Facebook da vi var små, internett var det ikke og heller ikke slike små hendige smarttelefoner. Ungdommene må med, sa leder i Ungt Entreprenørskap Trøndelag.
– Dersom Facebook ikke fantes og mamma var født, da ha ho vorti sint ja!

Mange ønsker
I gruppearbeidet skulle elevene sette opp aktivitetene de driver med nå og ønsker for framtida.
Det var tydelig at fotball, handball, skyting, turn, bowling og ski var de største aktiviteter, men det var mange flere.
På ønskelista i ny kommune var blant annet trampolinepark, droneklubb, turnhall, plass for gamere, crossbane, utepark med klatremuligheter og flere.
– Innspillene dere kommer med under gruppearbeidet blir tatt med som viktige bidrag i videre planlegging av den nye kommunen, sier Elin.

De hadde trua på firkanter, men tapen tok overhand.

Samarbeid
Den siste gruppeoppgaven var å bygge det høyeste tårnet med hjelp av 20 ark og en rull tape i løpet av 10 minutter. Ikke lov å tape fast i bordet. Det var mange gode forsøk, men da nedtellingen startet og byggerne slapp taket, var det mange tårn som falt i iveren. De som kom best ut var de med litt treg start, kanskje var det lurt å tenke og planlegge godt sammen.
5.klasse elevene var også veldig opptatt av miljø og luftforurensing, og at det kastes mye søppel langs vegene og i naturen var de opptatt av.

– Det er så unødvendig at folk gjør slikt. Vi kan jo selvsagt plukk opp når vi går til/fra skolen og ellers på turer, men vi savner flere søppeldunker langs veger og stier. Kanskje det også hadde hjulpet på forsøpling i naturen? Resirkulering av søppel, slutte å bruke plastikk. For å bedre på lufta må vi få flere EL-biler og kanskje er det lurt å slutte å produsere diesel- og bensinbiler. Vi skal leve i denne verden så både Namdalseid og Namsos må ta vare på klimaet, var noe av det elevene var opptatte av.

– Vi tror at politikerne tar disse utsagnene våre på alvor. Gruppearbeidene og dagen var bra. Nye Namsos blir bra og vi tror ikke vi vil merke noen forskjell, var noe elevene sa etter tirsdagens Framtidsverksted.

 

Fra Nye Namsos stilte Frank Norbeck, leder i Ungt Entreprenørskap Trøndelag, samfunnsplanlegger Elin Skage Knappe og folkehelsekoordinator Sissel Pettersen.

 

Tårnbygging var ikke enkelt, de hadde noe på gang, men tårnet ramla sammen like før slutt.

 

Dagens vinnere i samarbeidsutfordringen, t.h. Ingrid, Erica, Elias og John Egil sammen med måler Frank.

 

Tegn frivillig abonnement!

Setter du pris på Lokalavisa Fjordtilfjord? Har du lyst til å støtte oss med et lite månedlig beløp?

 

Velg månedlig beløp
Betalingsdetaljer
 
 
 
 
 
Total  

 

Annonse
.
.

FLERE NYHETER

Annonse



Annonse