Havregrøt med vri – Silje Kristins mathjørne

God morgen, eller er det en god morgen?

De feste av oss starter dagen vår på kjøkkenet, drikker dagens første kaffe, planlegger, koser oss med avisen, men det er også her vi lager frokost, dagens viktigste måltid.

Jeg er en av dem som alltid har hatt den følelsen av at denne grøten ikke gjør meg mett, jeg blir fort sulten, at gryn, vann og av og til en liten skvett melk er lite spennende, for å være ærlig det frister ikke. Det er sunt, bra for kroppen, like vell spiser vi noe annet, så hvorfor ikke gjør grøten om til glede? Lage den mer mettende? Her er 3 ulike varianter, med en og samme grunnoppskrift og fremgangsmåte.

Grunnoppskrift en person
1 dl Havregryn
1 1/2 dl melk
1 dl vann
1/2 – 1 ts kanel
1 ss hvetekim
1 ss kruskakli
2 ss kesam, vaniljekesam, yoghurt

Finn frem en liten kasserolle, ha alle ingredienser i, foruten kesam/yoghurt. Rør i kasserollen til grøten har fått ett oppkok, ha i kesamen/yoghurt, rør rundt, server så grøten i en bolle, topp gjerne med tranebær.

Havregrøt med Tranebær
1 porsjon med grunnoppskrift
25-30 gram tørket tranebær

Visste du at tranebær er en naturlig kilde til C-vitamin, rike på kostfiber og at det er bevist at dem hjelper mot urinveisinfeksjon?!

Havregrøt med tørket mango og valnøtter
1 porsjon med grunnoppskrift
20 gram tørket mango, kuttet opp
15 gram valnøtter kuttet opp

Når du bruker tørket frukt i matlaging eller som snacks, vær obs på at fleste varianter er kokt i sukkerlake før det er tørket. De er med andre ord snacks som sjokolade. Det finnes varianter som kun er tørket frukt, uten tilsatt sukker.

Havregrøt med pekan- og pistasjnøtter
1 porsjon med grunnoppskrift
15 gram pekannøtter kuttet opp
15 gram pistasjnøtter kuttet opp

Nøtter: Bruker man nøtter i kosten kan det redusere kolesterolet, hjerte og karsykdommer, diabetes, og gallestein. Dette betyr ikke at man skal overdrive bruken, fordi nøtter byr også på fett og karbohydrater av både den bra og dårlige sorten. En voksen kvinne trenger ca 140 g i løpet av en uke, å får da i seg de viktigste næringsstoffene, her snakker vi om nøtter uten salt. Valnøtter er gode kilder til fiber, vitamin A og C, kalsium, jern og protein. Pistasjnøtter er god kilde til A, B, C-vitaminer, jern, magnesium, protein, fiber, kalium. Pekannøtter er god kilde til proteiner, kostfiber, kalsium, jern, vitamin A, C og B6.

Så med disse tre variantene eller din egen, hvorfor ikke starte din dag med en frokostbolle med havregrøt med en liten moderne vri, som frister?!

Frem til neste gang, Bon Appétit!

Silje Kristin Aunan

Tegn frivillig abonnement!

Setter du pris på Lokalavisa Fjordtilfjord? Har du lyst til å støtte oss med et lite månedlig beløp?

 

Velg månedlig beløp
Betalingsdetaljer
 
 
 
 
 
Total  

 

Annonse
.
.

FLERE NYHETER

AnnonseAnnonse