Aejrie Sijte, en arena for læring, mestring og sosialt fellesskap

Aejrie Sijte, Sissel Holtan og Stian Furre satse på å få til ei tilleggsnæring til reindrifta

NAMDALSEID

Sommeren 2020 kunne man se en stor lavvo ble reist på Hundseth. – Hva er dette for noe? var det nok mange som lurte på. Etter hvert skjønte man at det hadde noe med reindrift og sørsamisk kultur å gjøre. Sissel Holtan sammen med samboer Stian Furre driver med rein og de er opptatt av å gjøre reindrift, samisk kultur og historie mer forståelig innad i skolen og blant folk flest.

– Vi tok et «Ut på vidda»-kurs og planen er å få dette til å bli ei tilleggsnæring for reindrifta. Vi er godkjente tilbydere og som utgangspunkt er det skolene som er læringsarena. Det er viktig å fylle inn den kompetansen om reindrift og samisk kultur/historie som skolen mangler i læreplanen, sier Stian.

Aejrie Sïjte
Utdanning
«Ut på vidda» er reindriftens svar på landbruket sitt «Inn på tunet». Nå er Sissel og Stian opptatt med å gi skoleelever og andre en arena for læring, mestring og sosialt fellesskap. Økt kunnskap og forståelse for samisk kultur, reindrift og naturen.
«Ut på vidda» er et tilbud om lærings- og omsorgstjenester i reindrifta der målet er å kunne tilby disse tjenestene til barn, unge, voksne og eldre.

– Vi får mange rare spørsmål om alt mulig og det er mye misforståelser med reindrift som fort kan skape feider. Kunnskap er viktig. Håper at vi kan skape interesse for det samiske og at det kan gi oss en tilleggsarbeidsplass her, sier Stian.

Selskapslokale
Den svære lavvoen er flott innredet med heimsnekra bord og benker. Det er kårkaill Per Furre som har ordnet disse med kortreist materialer saget av tømmer fra nærliggende skog. Grua er oppmura av skiferstein som også er hentet i nærområdet av en venn i nabolaget. Lavvoen er et flott selskapslokale med en herlig utsikt mot bygdas sentrum og Storsnøheia.

– Vi har to utleier nå til våren, Namdalseid Pensjonistlag og en konfirmasjon. Ved leie av lokalet ordner vi med mat og servering, forteller Sissel og Stian.

Planer
Nå lager de og frakter mat fra eget hus og opp til lavvoen, noe som er tungvint og arbeidsomt.

– Vi har planer om å bygge et servicebygg med kjøkken, toalett og dusj like ved lavvoen. Et kjøkken her oppe blir kjekt, smiler Sissel.
Vann har de like ved og det er innlagt strøm så det er en flott læringsplass for skolen.

Vinteridyll
I vinterferieuka har Namdalseid Frivilligsentral arrangert Vinteridyll med forskjellige aktiviteter for skoleelever. Onsdag var elever fra S-trinnet invitert til aktivitetsdag på Hundseth. Her ble det lassokasting, kosing med reinkalven «Jovje»-(lysegrå), laging av samisk smykke bestående av tvinna lærreim og et bein/horn anheng. Stian hadde laget ei skikkelig stor gryte med sodd bestående av reinkjøtt, potet, gulrot og purre. Tilbehør fikk elevene, også de voksne som var med, lage selv.

– Jeg har med deig så dere kan lage egen «klappkak» (à la pinnebrød) og steike på plata her, smilte Sissel. Og det ble mange gode kaker til et nydelig sodd!

Som avslutning på dagen var det natursti, men før de kunne gå den måtte det til et lite kurs i enkle samiske ord og tall.

Reinkalven «Jovje»-(lysegrå) var med, her sammen med Sissel, Sigrid og Adele.

 

Lassokasting på reinhorn var populært.

 

Disse var med på Vinteridylldag på Hundseth, f.v. Emilie, Malin, Linnea, Marie, Ada, Adele og Sigrid, foran sitter Selma. Ola var på noe annet.

 

Da var det tid for matlaging, klappkaker skulle stekes.

 

Maten er ferdig, Sissel og Stian serverte nydelig reinsodd.

 

– Dette smakte, nydelig! Var de enige om alle sammen.

 

Konsentrert med laging av samiske smykker.

 

Ola viste fram sitt smykke, – denne ble fin!

 

Sissel holdt et lynkurs i samiske ord og tall før naturstien.

 

Emilie og Linnea på første naturstiposten.

 

 

Tegn frivillig abonnement!

Setter du pris på Lokalavisa Fjordtilfjord? Har du lyst til å støtte oss med et lite månedlig beløp?

 

Velg månedlig beløp
Betalingsdetaljer
 
 
 
 
 
Total  

 

Annonse
.
.

FLERE NYHETER

AnnonseAnnonse