Onsdag var det tid for å feire: Sámeálbmotbeaivi –Samenes nasjonaldag

Flott feiring av samefolkets dag, f.v. sokneprest Gunnar Einar Steingrimsson, Terje Haugen, Thomas Åhrén, Monica Kappfjell, Maidi Åhrén, Aina Daneborg Stenfjell, Jenny-Krihke Bendiksen og diakon Siv Hilde Bulling

NAMDALSEID

Læhkoeh biejjine – Vuorbbe biejvijn – Lihkku beivviin – Gratulerer med dagen!

Det var sørsamen Elsa Laula Renberg som tok initiativet og samlet over 100 samer fra nord og sør til møtet i Trondheim. I 1992 vedtok den 15. Samekonferansen i Helsingfors, at samefolkets dag skal feires 6. februar.

Samefolkets dag feires til minne om det første samelandsmøtet som ble holdt i Trondheim 6. februar i 1917, for 102 år siden. Dagen markerer fellesskapet på tvers av landegrensene på Nordkalotten. Dagen ble feiret for første gang i 1993 og ble offisiell flaggdag i Norge i 2003 og det ble det bestemt at det skal flagges utenfor offentlige bygg i Norge denne dagen. Det norske flagget skal heises, det er opptil kommunene om de ønsker å flagge med det samiske flagget. Det samiske flagget er felles for samene i Norge, Sverige, Finland og Russland og er et felles symbol for hele det samiske folket.

Lahkoe biejjine!
I år inviterte samene i Namdalseid kommune og Saemien Åålmege (samiske menigheten) til kaffeselskap i kirkestua. Her møtte 38 gjester, store og små, for å ta del i feiringen. De fleste med samiske aner stilte i sine fargerike kofter, en flott forsamling. Ordfører Steinar Lyngstad var invitert.
– Kjempeflott at dere tok initiativ til å markere Samefolkets dag og det er vel første gang 6.februar feires på Namdalseid, Lahkoe biejjine, hilste ordføreren.
Ordføreren sier at det flagges med det samiske flagget ved skolen og at det også flagges ved kommunehuset. Det samiske flagget var også heist ved kirka.

Tospråklig
I Namdalseid kommune er reindrifta en viktig næring. Da det for noen år siden ble spørsmål om å etablere vindkraftparker i kommunen var politikerne tydelige på at konfliktnivået var for høyt.
– Dette da i forhold til allmennheten generelt og spesielt i forhold til reindrifta. Det ble også avgjørende for at man sa nei til det meste, sier Steinar.
Det ble også nevnt at i kommunen har vi Tones Sløyd som ivaretar samisk kunst og håndverk.

Fra 1.januar 2020 blir Namdalseid sammen med Fosnes og Namsos ny kommune og Fellesnemnda har allerede vedtatt at nye Namsos skal være tospråklig.
– Den nye kommunen har ambisjon om å bruke det samiske språket mer. Man tar da høyde for å svare på samisk dersom e-post eller brev til kommunen er på samisk, sier ordfører Steinar Lyngstad.
Når ny kommune er etablert skal også nye kommuneskilt opp da med norske og sørsamiske navn. Namsos kommune blir sannsynlig Nåamesjenjelmien Tjïelte på samisk.

Etter et trivelig kaffeselskap inviterte Namdalseid menighetsråd og sokneprest Gunnar Einar Steingrimsson til gudstjeneste i kirka. Her var det pyntet med samiske flagg, gudstjenesten var tospråklig og samene var selv aktivt med og leste tekster. Salmene hadde både samisk og norsk tekst. Til avslutning sang forsamlingen Sámi soga lávlla – Samefolkets sang.

– Gratulerer med dagen fra Namdalseid menighetsråd. Vi setter pris på et slikt samarbeid og vi er glade for at dere ville planlegge og feire dagen sammen med oss, sier leder Solfrid Skevik.

– Dette ble en fin feiring og et flott selskap, vi er kjempefornøyde med oppmøtet. Et godt samarbeid med Namdalseid menighetsråd og sokneprest Gunnar som inviterte til en fin gudstjeneste i kirka, sier daglig leder for Saemien Åålmege Monica Kappfjell.

 

 

Kakefest i kirkestua, her er Sissel Holtan med barna Paulus og Eldbjørg og pappa Erling.

 

Trivelig kaffeselskap i kirkestua.

 

Disse var ansvarlig for feiringen, Sissel Holtan, Tone Haugen, invitert gjest ordfører Steinar Lyngstad, leder menighetsrådet Solfrid Skevik, daglig leder for Saemien Åålmege Monica Kappfjell og Terje Haugen.

 

Samefolkets dag ble feiret i et flott vintervær, her er t.v. Terje Haugen, Aina Daneborg Stenfjell, Monica Kappfjell og Thomas Åhrén.

 

Thomas Åhrén leser i kirka.

 

 

Tegn frivillig abonnement!

Setter du pris på Lokalavisa Fjordtilfjord? Har du lyst til å støtte oss med et lite månedlig beløp?

 

Velg månedlig beløp
Betalingsdetaljer
 
 
 
 
 
Total  

 

Annonse
.
.

FLERE NYHETER

AnnonseAnnonse