Fôring i fokus, DeLaval hadde grovfôruke

Stor interesse for fôringsutstyr, til venstre i blå jakke Bjørn Ove Indrestrand, bonde Jørgen Sæther, Mikal Stensli og bonde John Oskar Sæther

NAMDALSEID

Forrige uke var det demonstrasjoner av DeLaval vertikal mobil mikser og DeLaval OptiDuo grovfôrskyver hos Jørgen og John Oskar Sæther. 25 interesserte bønder møtte opp, for det er stor spenning å se hvordan fôrblandere og annet fôrutstyr fungerer.

John Oskar demonstrerte DeLaval fôrmikseren.
– Jeg fyller opp med fire rundballer av ulik fôrtype og lar mikseren gå i cirka 40 minutter. Da er fôret godt blandet og gir dyrene et appetittlig grovfôr. Her på gården er ikke fôrbrettet bredt nok til å kjøre med vogna inn så vi bruker Avanten å fôre med, går helt fint det, sier John Oskar.

Demonstrasjonen foregikk i verkstedbygningen på gården og etter å ha lagt en streng med fôr på golvet ble fôrskyveren OptiDuo demonstrert.

– Denne skyver ikke bare fôret inntil dyrene, den blander også. Med OptiDuo blir det mindre spill av fôr og her er også mulighet å tilsette litt kraftfôr. For å kunne bruke denne må man ha tre meter bredt fôrbrett. Den fungerer som en robotplenklipper med at det legges ned en styrestreng og en streng der den skal snu. OptiDuo kan programmeres til å gå bestemte tider i løpet av døgnet, sier Mikal Stensli.

Ved bruk av fôrskyveren blir det hyppigere og større fôrinntak noe som gir større avdrått.
– Maskinen håndterer alle typer fôr og fôrblandinger og det er alltid appetittlig fôr langs alle spiseplassene, forteller Stensli.

Bjørn Ove Indrestrand i DeLaval demonstrerte kjøringen med fôrskyveren manuelt og det overbeviste nok bøndene at dette var en snedig maskin.
– Det største problemet er at ingen her har fôrbrett som er tre meter bredt. Heim og utvide, smilte de oppmøtte.

I løpet av Grovfôruka ble disse maskinene demonstrert i Rissa, Ørlandet, Meldal, Namdalseid, Stiklestad og Verdal.

John Oskar fyller opp fôrmikseren med fire rundballer.

 

Utfôringa på siden av mikseren.

 

DeLaval OptiDuo grovfôrskyver fungerer på alle typer fôr.

 

 

Tegn frivillig abonnement!

Setter du pris på Lokalavisa Fjordtilfjord? Har du lyst til å støtte oss med et lite månedlig beløp?

 

Velg månedlig beløp
Betalingsdetaljer
 
 
 
 
 
Total  

 

Annonse
.
.

FLERE NYHETER

AnnonseAnnonse