I tre uker i sommer skal noen av syrerne som bor i Namdalseid ha praktisk språkopplæring på ulike arbeidsplasser som en del av sitt ”sommerprogram”.
Leder for flyktningetjenesten i Namdalseid kommune Bodil Lie, forklarer at syrerne har fem uker ferie i året som alle andre arbeidstakere. –Jobben deres er å gå på skole og lære seg norsk og få kunnskap om norsk arbeidsliv og samfunn, sier hun. –Siden norskopplæringen følger den ordinære skoleruten betyr det at kommunen er pliktig til å tilby et alternativt undervisningsopplegg i deler av skoleferien. Siste uken i juni og de to første ukene i august er derfor såkalt ”sommerprogram”.
-I år har vi hatt fokus på å få flest mulige ut i språkpraksis på arbeidsplasser. Å snakke og forstå norsk er alfa og omega for utdanning og jobb. Så det å få ut og treffe forskjellige folk og samtidig få en introduksjon til norsk arbeidsliv er en veldig bra kombinasjon.
Både Namdalseid kommune og privat næringsliv har vært positive til å bidra med praksisplasser. Vi har tatt turen rundt og besøkt noen av de.
Mekking hos Sondre Jerpstad
På landbruksverkstedet hos Sondre Jerpstad på Korsen møter vi Ahmad Alhozami (36). Han kom til Namdalseid som kvoteflyktning i desember 2017. Ahmad er landbruksmekaniker fra Syria og har skrudd på store maskiner før. Han trives godt og liker å få brukt det han kan.
-Jeg ville gi han muligheten til å vise hva han kan, forteller Sondre. –Det vil hjelpe han med å komme ut i arbeidslivet her i Norge.
Siden Ahmed har vært i Norge bare et halvt år er språket fortsatt ikke helt på plass, men både Ahmed og Sondre er positivt innstilt.
Sying hos Ane Alti
I nabolaget på Korsen har kona til Ahmad også fått praksisplass. Aysha Alkang (28) hjelper Ane Alti med sying. Ane forteller at Aysha har sydd vimplene til Sommeridyll, og nå er hun i gang med å sy barnebukser.
-Da jeg fikk forespørsel om jeg kunne tilby praksisplass i noen sommeruker sa jeg ja fordi jeg synes det er spennende med andre kulturer, forteller Ane. –Og nye bekjentskaper er berikende. Begge parter vil trolig lære noe. Og om vi kan gi noen en positiv opplevelse så er vi alle fornøyde. Det krever alltid litt ekstra, men det er verdt det!
Grønne fingre på Langøren
På Langøren gartneri har Ingela satt Wael Yousef (40) i arbeid. Wael har hatt praksis som en del av timeplanen sin siden april og har derfor vært på Langøren to-tre dager i uka før sommerprogrammet tok til.
Nå i sommerferien har han fått sommerjobb på gården med blant annet maling og diverse vedlikehold.
Ingela forteller at hun setter stor pris på hjelpen hun får i gartneriet og ellers. Han er flink og arbeidsom, og er til veldig god hjelp. Det kan bli noen misforståelser med språket, men det er en naturlig del av prosessen. –Han har nå egentlig blitt en del av familien, smiler hun samtidig som hun forteller at denne dagen er det Wael som skal lage arabisk middag til familien.
Drift og vedlikehold av hytter
Ahmed Abu Khaled (22) hjelper Harald Røthe i Namdalseid Fjellstyre. Da han kom til Namdalseid i desember 2016 kom han alene som ung mann. Foreldrene bor fortsatt i Syria og de fleste søsknene hans bor i Tyskland.
Harald forteller at han ble veldig positivt overrasket over hvor flink han var til å snakke norsk, og at han verdsetter Ahmeds positive innstilling.
-Vi gav han egentlig en tøff start første dagen, forteller Harald med et smil. –Vi gikk rett på en stor oppgave med vedlikehold på Sandvasselva sammen med Morten Aasheim og Tore Skjerve fra Statskog. Ahmed fikk jobben med å ro og holde båten på plass under brua mens jobben pågikk. Han rodde som en helt og greide jobben utmerket!
Harald forteller videre at da Ahmed også dagen etter viste veldig gode roferdigheter måtte han spørre han ut litt, og det viste seg at Ahmed er vokst opp ved en innsjø i Syria og vant til å håndtere båter fra barnsbein.
Senere i sommer skal Ahmed være med Harald rundt til ulike hytter og hjelpe til med diverse drift og vedlikehold. Harald forteller at de prater om litt av hvert, og at det er både veldig trivelig og god hjelp i å ha Ahmed med.
Helse og omsorg
På Namdalseid Helsetun jobber Omar Almohammad (36) på sykeheimen. Han har allerede erfaring og blitt kjent med beboere og ansatte for han har av egen interesse hjulpet til her to dager i uken etter skoletid siden august 2017. I sommerprogrammet går han turnus og jobber dagskift og kveldsskift hvor han følger andre ansatte i jobben deres.
-I Syria jobbet jeg som skredder og sydde 12 timer om dagen 6 dager i uken, forteller Omar. –Jeg har hatt et ønske om å kunne jobbe med helse og trives veldig godt med dette.
Omar forteller også at han lærer mer og mer trøndersk, og det blir noen nye uttrykk å snappe opp på Helsetunet. –Her om dagen var det noen av beboerne som sa ”kom å sætt dæ lamme oss”, smiler han. -Dette ”lamme” var nytt for meg, men jeg skjønte det jo ut av sammenhengen.
Marit Hatland som er enhetsleder ved Namdalseid helsetun sier at ordningen med praksisplasser er en vinn-vinn-situasjon. –Vi er en samfunnsaktør og bør jo ta et slikt ansvar, sier hun. –Jobbmuligheter er jo viktig for at de bosatte flyktningene skal fungere i lokalsamfunnet og bli boende.
Det virker som det går veldig bra for beboerne med nye fjes. Marit tror også at andre kulturer har ting de kan tilføre oss, og at det bare er sunt.
–Og jeg tenker også rekruttering. Jeg ønsker gjerne at de som er på praksis hos oss blir fagfolk som senere kan bli ansatt, sier hun.