TUNG SKREISESONG 2021

Knut Bernhard Thorsen og far Gudmund dro til Myre i Vesterålen på skreifiske sist i januar (Foto: Privat)

VESTERÅLEN&LOFOTEN

Leserinnlegg fra Knut Bernhard Thorsen på skreifiske i Lofoten, 28.mars.

Etter to måneder i Vesterålen og på Røst gjenstår fortsatt mye av torskekvoten. Det har vært en usedvanlig sesong i år, med lite Skrei i områdene Lofoten og Vesterålen.

Undertegnede og far Gudmund dro til Myre i Vesterålen sist i januar. Målet var å fiske kvoten på vår egen båt der, før jeg deretter skulle dra til Røst som mannskap hos Vidar Sørensen.

Båten vår har to juksamaskiner, det betyr snørefiske med maskiner som tar seg av både juksinga og opphalingen av fisken opp til overflaten. Deretter drar vi inn fisken for hand, store fisk med kleppen (hytten). Biter det godt blir du varm i trøya, biter det dårlig er det kaldt på sjøen i februar. Fikk dessverre kjenne mest på det siste. En god del dårlig vær ble det, men det verste var at skreien var fåtallige. Og sto laaangt til havs…Toppdagen fikk vi ca 1000 kg skrei, men de fleste dager noen få hundre kg. Så etter 4 uker tok vi båten til Røst for å mønstre på hos Vidar. Organisten tok ferja fra Røst til Bodø og tog videre hjemover.

Etter 4 uker tok vi båten til Røst for å mønstre på hos Vidar Sørensen

På Røst bor vi i en leilighet som tilhører fiskebruket. Godt å bo på land etter 4 uker i båten, selv om det også gikk veldig fint. Vidar har båt rigget for garnfiske så vi hadde tro på at det nå skulle løsne skikkelig. I fjor hadde vi værmessig en forferdelig sesong, og det skulle starte likedan i år også. Startet med en ukes landligge før vi kom i gang. Etter hvert kom vi i gang, men det har hittil vært en tung sesong med små fangster og innimellom en god del uvær og landligge. Det er frustrerende å være fisker når man basker med dårlig vær, tungt arbeid og ikke får særlig fangst. Litt samme følelse som kornbønder som får regn i innhøstingen, man vet verdiene er der, men man får ikke tak i dem.

Startet med en ukes landligge før vi kom i gang.

Før sesongen hadde vi god tro på å komme hjem til påske, men vi må bli her å håpe på å få fylt mer av kvoten. Fiskebruket har heldigvis åpent alle dager så er det vær til det så kan vi gå på havet. Det er meget spesielt og sjelden at det har vært så lite skrei her i mars, men samtidig så er det vanlig med store variasjoner i hvordan skreien oppfører seg år for år. Det mest spesielle i år er vel at forskerne mener det er en meget stor stamme, men at det er lite skrei over hele gyteområdet. Ikke bare på Myre og Røst, men lite å få i hele Vesterålen og Lofoten. Årsaken vet ingen sikkert, men det har vært enorme mengder sild i Lofoten og Vesterålen i vinter. Skreien er glad i sild så at det er noe av forklaringen på dens vandringsmønster i år er sannsynlig.

Nå håper vi at storm og kuling uteblir og at skreien kommer.

Nå håper vi at storm og kuling uteblir og at skreien kommer nå i påskeuka. Også kommer vi hjem til Namdalseid til våren engang.

Mvh
Knut Bernhard Thorsen

Mye fisk på fiskehjellene i Myre.

 

STEMNINGSBILDER FRA VESTERÅLEN OG LOFOTEN:
(Alle bilder Knut Bernhard Thorsen)

 

 

 

Tegn frivillig abonnement!

Setter du pris på Lokalavisa Fjordtilfjord? Har du lyst til å støtte oss med et lite månedlig beløp?

 

Velg månedlig beløp
Betalingsdetaljer
 
 
 
 
 
Total  

 

Annonse
.
.

FLERE NYHETER

AnnonseAnnonse