Namdalseids landslagsspillere omtalt i ny bok; «Med hjertet utenpå drakta»

Aage Westerhus viser Jo Kristian hvor fotballbanen på Jådåren lå før den ble pløyd opp på 1960-tallet (Foto: Renate G. Brønstad)

BEITSTAD

Visste du at Namdalseid har fostret to landslagsspillere i fotball? Like før jul kom beitstøingen Jo Kristian Kvernland ut med bokverket «Med hjertet utenpå drakta». Her har han blant annet to egne kapitler om Namdalseids landslagsstjerner.

«Med hjertet utenpå drakta» er nesten 700 sider fylt med idrettsglede og breddefotball. Fra de første spede forsøk med skirenn til dagens aktiviteter – med framveksten av fotballspillet på de trønderske bygdene som en rød tråd. Her får du lese om store idrettsbragder, glemte helter, morsomme anekdoter, uforglemmelige fotballkamper og hverdagslige idrettssysler – samtidig som vi følger samfunnsutviklingen innerst i Beitstadfjorden gjennom de siste 150 år.

Jernmannen fra Stakksete
Selv om boka i stor grad omhandler beitstadfotballen, har Kvernland fått mye plass til historier og personer fra Namdalseid også. De to mest kjente er nok Kristin Lie og Edgar Stakset.

– For meg var det ny informasjon at Edgar Stakset egentlig kommer fra Namdalseid, forteller Kvernland om den tidligere landslagsbautaen som opprinnelig er fra Stakksete. At Kristin Lie er fra Namdalseid, visste han derimot godt.

– Hele hennes fantastiske karriere i Trondheims-Ørn og på landslaget er dokumentert i boka. Fra oppveksten på Namdalseid og til karrieren som ga henne både seriegull, cupgull, toppscorertitler, landskamper, EM-bronse og OL-medalje, sier Kvernland. Kristin var en del av det meget gode jentelaget på Beitstad på midten av 90-tallet, sammen med flere andre fra Namdalseid. Et lag som hevdet seg med de aller beste lagene i Norge.

Historiefortelleren
En annen eidbygg som har fått mye plass i boka er Aage Westerhus. Ikke for hans fantastiske idrettskarriere, men mer for hans egenskaper som historieforteller.

– Aage er jo opprinnelig fra Jådåren. Han fortalte meg noen fantastiske historier om fotballen i grenda før og under krigen, og jeg tok han med på tur til gamle hjemtrakter i fjor sommer slik han kunne vise meg hvor den gamle fotballbanen på Jådåren lå, forteller en entusiastisk forfatter, som også kan fortelle at det faktisk var en eidbygg, Henrik Helbostad, som vant det første skirennet man vet av på Beitstad. For øvrig var det H. K. Foosnæs som arrangerte de første skirennene i Beitstad. Han var også født på Namdalseid.

– Resultatlistene i det første skirennet på Beitstad domineres av eidbygg, så de var nok tidlig ute med å være gode på ski, sier Kvernland som har gått hele 150 år tilbake i tid når han nå har dokumenter idretten i Beitstad. Ved å ta i bruk journalistiske, historiske og litterære virkemidler og teknikker har han skrevet sin hyllest til idretten i hjembygda uten at det har blitt fri diktning, men en veldokumentert, fascinerende og spennende tidsreise med idrettshistorie. Boka har blitt en universal fortolkning av idrettens framvekst og samfunnsutviklingen på de trønderske bygdene, der man ikke trenger å ha et forhold til verken Beitstad eller fotball for å la seg rive med og sluke alle 700 sidene i et jafs.

Snorre og Kameraten
Boka omhandler i stor grad fotball, og Kvernland har også funnet ut at to av de første fotballagene i distriktet kom fra Namdalseid.

– Fotballklubben «Snorre» hadde Bjørgankretsen som arena, mens «Kameraten» hadde Øverbygda. Etter hvert ble det mange prestisjetunge oppgjør mellom disse to laga. Først i 1935 blir de to klubbene enige om å gå sammen om å melde seg inn i Namdalseid idrettslag, forteller Kvernland.

Flere eidbygg har satt sitt preg de gode beitstad- og sprovalagene opp gjennom årene også, som Runar Helbostad, John Roel, Lars Martin Aune, Aage Elden, Rolf Lønnum, Jan Erik Bøgseth, Kent-Inge Gripp og Tommy Elden. Alle disse er selvfølgelig omtalt i boka, det samme er Nina Brandt som satte sitt preg på resultatlistene i friidrett for et drøyt tiår siden.

Selv har forfatteren føttene fortsatt godt plantet i breddefotballen, og gleder seg allerede til kommende knokkeloppgjør mot Namdalseids fotballgutter.

– Kampene mot Namdalseid er årets viktigste kamper. Et skikkelig lokalderby som aldri blir kjedelig. Med så lang koronapause som vi har hatt nå, blir det ekstra artig den kommende sesongen, avslutter Kvernland.

Lagbildet er av jentelaget på midten av 1990-tallet, som møttes til reunion i fjor sommer. Øverst fra venstre: Odd Aunan (trener), Nann-Eva Hopstad, Hilde Kristin Grande, Kine Aunan, Ragnhild Bartnes, og Marte Skevik. Foran fra venstre: Kristin Lie, Marte Haugan, Sara Skevik og Kari Anita Dahl Nilsen. (Foto: Jo Kristian Kvernland).

 

 

 

Tegn frivillig abonnement!

Setter du pris på Lokalavisa Fjordtilfjord? Har du lyst til å støtte oss med et lite månedlig beløp?

 

Velg månedlig beløp
Betalingsdetaljer
 
 
 
 
 
Total  

 

Annonse
.
.

FLERE NYHETER

Annonse



Annonse