NAMDALSEID
Leserinnlegg fra Chris Overgård Sverkmo
I år gikk Landskytterstevnet i Bodø og det var hele 14 skyttere fra Namdalseid og Lyngen skytterlag som deltok. Årets Landskytterstevne går inn i historien som det beste for laget noensinne. Det ble registrert veldig gode resultater fra samtlige.
I denne omgang en omtale om prestasjonene omkring en utrolig eldre rekrutt, Snorre, han fylte 14 år i forrige måned.
Dette skjer på LS
Landskytterstevnet er ett av landets største idrettsarrangement. Antall deltakere har gjennomsnittlig vært omkring 5000 hvert år. Hovedarrangør er DFS (Det frivillige skyttervesen). LS avholdes normalt hvert år på mer og mindre faste steder rundt omkring i landet. Konkurransen består av fem øvelser. Baneskyting på 200/300 meter og 100 meter. Feltskyting, fordelt på finfelt og grovfelt. Stangskyting, som er en feltkonkurranse, hvor man skyter mot to forskjellige mål og avstander i to omganger. På hvert mål kan man skyte så mange skudd man klarer på 25 sekunder der antall treff teller. Felthurtig er en konkurranse hvor man på kommando fra stående stilling kaster seg ned og skyter mot tre mål på forskjellige avstander. Totaltiden man bruker på å treffe alle tre figurene gir rangeringen. Skogsløp med skyting er den siste øvelsen som arrangeres på Landsskytterstevnet. Man løper en terrengløype med innlagt skyting, det praktiseres tilleggstid for bom.
Norgesmester
Etter LS22 møter jeg mesteren fra Namdalseid og Lyngen og hans nærmeste på hjemmebanen. Rett etter at teamet rundt Snorre Sverkmo Julnes har returnert fra LS i Bodø er de å finne på skytebanen på Sjøåsen. Møtte de der søndag kveld, det skal trenes mot nye mål.
Alle tre, Snorre, mor Bente Sverkmo og John Olav Ågotnes er veldig tilfreds med oppnådde resultater fra årets stevne. Dette gjelder spesielt Snorre som oppnådde å bli Norgesmester både i baneskyting etter en finaleomgang med 100/10* og i stangskyting med hele 19 treff. For ikke å glemme hans gode resultat i feltrunden og 5. plass i felthurtig konkurransen.
For å få svar på hva det er Snorre gjør som nærmest gjør han til en «skytemaskin», stilte jeg han noen spørsmål.
Første gang undertegnede observerte Snorre på en skytebane var under Norges Cup på Sjøåsen i 2018. Jeg spør hva som gjorde at han ble interessert i skyting. Svaret var at han hadde sett på noen Sauere (standardvåpnet i DFS) som sto i et våpenskap hjemme. Dette ble han veldig nysgjerrig på og ville finne ut mer om dette. Det førte omsider til hans første stevne under NC på Sjøåsen, etter å ha prøvd endel ganger med mors voksne gevær. Her traff han John Olav Ågotnes som fra denne stund ble hans mentor og forbilde.
Helt fra starten har Snorre trent på skyting mer og mindre hver eneste dag. Når han ikke er på skytebanen så er det med tørrtrening hjemme i stua. Dette har gitt resultater som overgår de fleste.
Snorre deltok i år på sitt andre LS. Første gang var på Evje i 2019. Etter å ha skutt finaleomgangen på banen i år hadde han en god følelse, men ble veldig spent da han fra skive 6 fikk anvisningen100/10*. Dette viste seg å holde helt til topps i mesterskapet.
Fremover mot neste LS vil han forberede seg slik han har gjort til nå. Han har ingen planer om å forandre på noe. Det har jo virket bra mener han! Til slutt et spørsmål: – Siden du nå må være forberedt på å bli sett opp til fra jevnaldrende og andre som et forbilde. Hvordan ser du på å hjelpe andre unge som har lyst til å bli gode skyttere med å nå et slikt mål? Svaret kommer kjapt: «Det gjør jeg gjerne», smiler Norgesmester Snorre Sverkmo Julnes.