Turist i egen bygd med lokalhistorie og rømmegrøt

Godt oppmøte ved Matkroken, fremste rekke fra venstre leder i Namdalseid frivilligsentral Monica Sotberg, leder i Namdalseid kulturminnelag Solfrid Skevik, medlemmer i kulturminelaget Bjørg Mølnå Altin, Bjørn Lie, Leif Halbostad og guiden Leif Martinsen

STATLAND

Namdalseid kulturminnelag og Namdalseid frivilligsentral inviterte søndag til sin årlige rømmegrøtdag som i år var lagt til Statland.

«Kom og bli med som turist i egen bygd», men i år, Frivillighetens år 2022, skriver de «Sammen på tur», som er signalarrangementet under Frivillighetens år. Bakgrunnen er at Norsk Friluftsliv ønsker å få flere mennesker med på turer og aktiviteter i nærmiljøet. Mange syntes dette var et godt tilbud på en søndag med godt vær.

Litt historie

Leif Martinsen var dagens guide og han møtte bussen i Tøtdal og han guidet turen over Statlandfjellet. Ved Matkroken hadde han mye historie om Statland. Her var Sagvika, sagbruket, sliperiet, telegrafen og kraftstasjon. Sagvika har sin historie helt tilbake til 1852 og strømmen fikk de allerede i 1913 og telegrafen kom i 1896.

– Statlandbruket AS ble etablert i 1908 av Elias Ekker og Carl Hustad og tresliperiet ble bygget i perioden 1911-1913. Eksport av tremasse var hovedsakelig til England via sjøvegen. Produksjon av tremasse og bygningsmaterialer fortsatte fram til 1972, da Statlandbruket ble slått konkurs av skogeierforeninger i Namdalen. Trønderverftet A/S Hommelvik kjøpte i 1974 boet etter Statlandbruket A/S, her jobbet 30-40 mann. Statlandverftet A/S ble etablert og her ble det bygd skrog og utført reparasjoner på store ferger og båter fram til konkurs i 1987. Namdalseid kommune kjøpte deretter Statlandverftet A/S som senere ble omdøpt til Statland Eiendomsselskap A/S.

Statlandsverftet AS, Nordstatland — Skipet

I tillegg til Statlandbruket var det i sin tid to veveri og en konfeksjonsfabrikk. Her var det sentral, to butikker, bank, fire bakeri og mekanisk industri. I perioder var det opptil 100 personer som arbeidet her på industriområdet med sag, sliperi og på teknisk.

Statlandsamfunnet besto i sin tid av 500 fastboende og i dag er det rundt 100.

Leif fortalte også om det store NATO-anlegget inne i fjellet og et tilfluktsrom som er Statland svømmehall.

– Det er så stort inne i Nato-anlegget at man kan ikke fatte det, for å gi et eksempel så er det plass for tre Oslo rådhus inne fjellhallen, sier Leif.

Det store raset i januar 2014 ble selvsagt også nevnt, om all opprydding og arbeidet etterpå. Leif sier at det er kanskje brukt rundt 70 millioner kroner på alt arbeidet som er utført i området, da inkludert Statland Brygge (fritidshusene) som er bygd i Langvika.

Ellers nevnes de store aktører som Kristensen Transport, Statland Servicesenter, Statland mek. & marine, Statland Settefisk, Nils Kaldahl maskin og fiskerne som driver med kilnotfiske etter laks. Statland kirke, skole, barnehage og Matkroken.
Statland har ei rikholdig historie, det er bare om å formidle denne så det ikke går i glemmeboka.

Etter en interessant «historietime» med Leif Martinsen gikk turen til Musikkhallen, som også har sin historie.

– Musikkhallen var opprinnelig forsamlingshuset på Statland og som ble flyttet hit det står i dag. Huset hadde det forunderlige navnet «Doinnerihopp» og er fra 1929, ler Leif.

Da var det tid for rømmegrøt, kaffe, kaker, en god prat og quiz. Rundt 40 personer benytte seg av grøttilbudet denne søndagen på Statland.

Namdalseid kulturminnelag og Namdalseid frivilligsentral fikk tilskudd til dette arrangementet fra Norsk Friluftsliv, og kunne dermed finansiere gratis buss fra Namdalseid.

Flott på Statland, regntunge skyer truet på søndag, men nedbøren holdt seg unna.

 

Da smakte det med rømmegrøt og gode kaker! (Foto: Monica Sotberg).

 

 

 

Tegn frivillig abonnement!

Setter du pris på Lokalavisa Fjordtilfjord? Har du lyst til å støtte oss med et lite månedlig beløp?

 

Velg månedlig beløp
Betalingsdetaljer
 
 
 
 
 
Total  

 

Annonse
.
.

FLERE NYHETER

Annonse



Annonse