NAMDALSEID
Lørdag var det mange som lot seg friste til å være «Turist i egen bygd» på Namdalseid. I et nydelig vær arrangerte Namdalseid Frivilligsentral bilrebusløpet «Bygda rundt» og 43 personer, store og små, fordelt på 13 biler løste rebusoppgaver og fant fram til de fire postene som var på runden. Det vil si det var fem, men den siste var annonsert og alle endte på Staven Gård.
– Vi var veldig spente på om noen hadde tid og lyst til å være med, og vi er skikkelig fornøyde med deltakelsen, kjempebra, sier Monica Sotberg og Hanne Hanssen.
Spennende
På startplassen ved Coop Marked fikk deltakerne utdelt en konvolutt med fem rebuser man måtte løse for å finne fram til postene. Her var det også innlagt quiz som man kunne løse, og premier ventet.
Spenningen steg da man åpnet første konvolutten; – klarer vi denne da? Etter noe tenking og diskutering kjørte de første bilene ut fra start. Noen kjørte nordover og andre sørover, ikke lurt å følge etter noen, her var det å løse rebusen selv. Elda kirkegård endte flere opp med som startpost. Her ble man møtt av religionshistoriker Gunnhild Røthe som var i heimbygda i forbindelse med egen boklansering. Gunnhild tok imot ivrige rebusdeltakere og fortalte blant annet om den gamle altersteinen som er på den gamle kirkegården på Elda.
– Denne steinen har nok vært alterstein i den katolske kirka som sto her på Elda i Mellomalderen. Den har sikkert også vært en gravstein for man kan se på innskripsjonene at det er innhogd navn blant annet Tord Baardsøn og den første hustru Ingeborg Aagesdatter. Årstallene 1643 og 1703 finnes også, sier Gunnhild.
Etter spennende kirkehistorie var det bare å hive seg over rebus nummer to, og da ble det et besøk på «Gårdsbua på Holstad Gård». Her fortalte Carl Andrew Sæther om gårdsdrifta med sauehold og den nyoppstarta gårdsbutikken.
– Her er det salg av lammekjøttprodukter i flere varianter, pølser og lammeburgere av gårdens dyr. Ull og skinnfeller, vi bruker det meste av dyrene, sier Carl Andrew.
Rugbrød og museum
Den tredje rebusen førte til gården Bonhaug og der møtte Gudny Olafsdottir Sverkmo gjestene. Hun var kledd i islandske klær og bød på en smak av sitt spesielle islandske rugbrød.
– Jeg bruker oppskrift fra min Oldemor Lòa og amma Ragna (bestemor). Brødet er godt til fisk, sild, ost og ja, godt som det er. Nå er jeg straks klar med mitt gårdsbakeri og der vil jeg videreføre islandsk matkultur. Hovedfokus blir på oldemor Lòa sitt rugbrød, sier Gudny og serverer brød med ost.
Etter en trivelig prat med Gudny og godt brød, gikk turen til Sjøåsen og Museumslageret. Det er et innholdsrikt lager av gamle bruksting fra hele gamle Namdalseid. Solfrid Skevik er leder i Namdalseid kulturminnelag, hun var vert.
– Her har vi et museumslager vi er stolte av, og det siste året har det kommet inn cirka 200 gjenstander. Noe av det siste er et gammelt trøorgel og en del saker fra Finnvollen, forteller Solfrid.
Popupkonsert
Etter fire spennende poster med historier og en skikkelig fin dagstund med litt hodebry og en del googling for å løse de innlagte quizene, gikk turen til Staven Gård. Her ble man møtte av vertsfolket som stilte opp med kaffe og nydelige kaker. Frivilligsentralen serverte pølser til de minste, og etter en kvil ble det en flott popupkonsert med Julie Sæther Laupstad. Hun framførte sjøllaga sang via Marius Müeller til Elton John. Supert Julie selv om det var kaldt på fingrene!
– Nå var det jammen kjekt å ha en konsert igjen. Det er vel den første i år, mye rart med der koronaen, smilte sangglade Julie. Ikke bare synger hun bra, men man blir bare så imponert av det flotte gitarspillet, herlig.
Skryt
Det var tydelig at denne dagen var vellykket på alle måter. Det å være «Turist i egen bygd» er slett ikke dumt. I tillegg var værgudene med hele dagen.
– Dette var bra! Håper inderlig at det blir gjentatt. Det var et spennende opplegg på postene med fortellinger om området, skikkelig flott, smilte Steinar Lyngstad.
Dagen ble avsluttet med premiering av quizen.
Vær den første til å kommentere