Bilrebusløpet ble en suksess, avslutta med popupkonsert

Lørdag var en fin dag å være «Turist i egen bygd», første posten på bilrebusløpet var på elda gamle kirkegård, her møtte til venstre Gunnhild Røthe deltakerne Ola Almvik, Ludvik, Anniken Selbo og Håkon

NAMDALSEID

Lørdag var det mange som lot seg friste til å være «Turist i egen bygd» på Namdalseid. I et nydelig vær arrangerte Namdalseid Frivilligsentral bilrebusløpet «Bygda rundt» og 43 personer, store og små, fordelt på 13 biler løste rebusoppgaver og fant fram til de fire postene som var på runden. Det vil si det var fem, men den siste var annonsert og alle endte på Staven Gård.

– Vi var veldig spente på om noen hadde tid og lyst til å være med, og vi er skikkelig fornøyde med deltakelsen, kjempebra, sier Monica Sotberg og Hanne Hanssen.

Spennende
På startplassen ved Coop Marked fikk deltakerne utdelt en konvolutt med fem rebuser man måtte løse for å finne fram til postene. Her var det også innlagt quiz som man kunne løse, og premier ventet.

Spenningen steg da man åpnet første konvolutten; – klarer vi denne da? Etter noe tenking og diskutering kjørte de første bilene ut fra start. Noen kjørte nordover og andre sørover, ikke lurt å følge etter noen, her var det å løse rebusen selv. Elda kirkegård endte flere opp med som startpost. Her ble man møtt av religionshistoriker Gunnhild Røthe som var i heimbygda i forbindelse med egen boklansering. Gunnhild tok imot ivrige rebusdeltakere og fortalte blant annet om den gamle altersteinen som er på den gamle kirkegården på Elda.

Gunnhild Røthe hadde mye å fortelle om kirka og den gamle altersteinen på Elda, her får familien Almvik/Selbo historien.

– Denne steinen har nok vært alterstein i den katolske kirka som sto her på Elda i Mellomalderen. Den har sikkert også vært en gravstein for man kan se på innskripsjonene at det er innhogd navn blant annet Tord Baardsøn og den første hustru Ingeborg Aagesdatter. Årstallene 1643 og 1703 finnes også, sier Gunnhild.

Etter spennende kirkehistorie var det bare å hive seg over rebus nummer to, og da ble det et besøk på «Gårdsbua på Holstad Gård». Her fortalte Carl Andrew Sæther om gårdsdrifta med sauehold og den nyoppstarta gårdsbutikken.

– Her er det salg av lammekjøttprodukter i flere varianter, pølser og lammeburgere av gårdens dyr. Ull og skinnfeller, vi bruker det meste av dyrene, sier Carl Andrew.

Rugbrød og museum
Den tredje rebusen førte til gården Bonhaug og der møtte Gudny Olafsdottir Sverkmo gjestene. Hun var kledd i islandske klær og bød på en smak av sitt spesielle islandske rugbrød.

Tor Arild og Hanne Aas Hansen skrøt av Gudny Sverkmo sitt islandske rugbrød.

– Jeg bruker oppskrift fra min Oldemor Lòa og amma Ragna (bestemor). Brødet er godt til fisk, sild, ost og ja, godt som det er. Nå er jeg straks klar med mitt gårdsbakeri og der vil jeg videreføre islandsk matkultur. Hovedfokus blir på oldemor Lòa sitt rugbrød, sier Gudny og serverer brød med ost.

Etter en trivelig prat med Gudny og godt brød, gikk turen til Sjøåsen og Museumslageret. Det er et innholdsrikt lager av gamle bruksting fra hele gamle Namdalseid. Solfrid Skevik er leder i Namdalseid kulturminnelag, hun var vert.

– Her har vi et museumslager vi er stolte av, og det siste året har det kommet inn cirka 200 gjenstander. Noe av det siste er et gammelt trøorgel og en del saker fra Finnvollen, forteller Solfrid.

 

Julie Sæther Laupstad avsluttet dagen med en flott popupkonsert.

Popupkonsert
Etter fire spennende poster med historier og en skikkelig fin dagstund med litt hodebry og en del googling for å løse de innlagte quizene, gikk turen til Staven Gård. Her ble man møtte av vertsfolket som stilte opp med kaffe og nydelige kaker. Frivilligsentralen serverte pølser til de minste, og etter en kvil ble det en flott popupkonsert med Julie Sæther Laupstad. Hun framførte sjøllaga sang via Marius Müeller til Elton John. Supert Julie selv om det var kaldt på fingrene!

– Nå var det jammen kjekt å ha en konsert igjen. Det er vel den første i år, mye rart med der koronaen, smilte sangglade Julie. Ikke bare synger hun bra, men man blir bare så imponert av det flotte gitarspillet, herlig.

Skryt
Det var tydelig at denne dagen var vellykket på alle måter. Det å være «Turist i egen bygd» er slett ikke dumt. I tillegg var værgudene med hele dagen.
– Dette var bra! Håper inderlig at det blir gjentatt. Det var et spennende opplegg på postene med fortellinger om området, skikkelig flott, smilte Steinar Lyngstad.

Dagen ble avsluttet med premiering av quizen.

 

– Lykke til og god tur, ønsket til høyre Hanne Hanssen, her til Kristine Brattgjerd.

 

Da var de i gang med å løse første rebusen, Hanne Aas og Tor Arild Hansen.

 

Flere som løser rebus, familien Jan Åge Kolstad og Tone Hynne.

 

Carl Andrew Sæther i «Gårdsbua på Holstad Gård» har fryseskapet fullt av lekre kjøttprodukter.

 

Geir Ingvaldsen og Kirsti Petersen likte det islandske brødet til Gudny.

 

Hønene fikk også smake, i alle fall smuler.

 

Solfrid Skevik hadde mye å fortelle om Museumslageret, her sammen med Line Løvås i sofaen og Eva Aune.

 

I mål: På Staven Gård var det kaffe og nydelige kaker, Olander og Kristin Staven bak disken.

 

Fullt hus under konserten på Staven.

 

En av oppgavene på lokal quiz; Hvem fra Namdalseid ble utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden 1963? Det var skogforsker Elias Mork. (Denne bysten står like ved Lyngen Fjordhotell i Sjøåsen).

 

 

 

Tegn frivillig abonnement!

Setter du pris på Lokalavisa Fjordtilfjord? Har du lyst til å støtte oss med et lite månedlig beløp?

 

Velg månedlig beløp
Betalingsdetaljer
 
 
 
 
 
Total  

 

Annonse
.
.

FLERE NYHETER

AnnonseAnnonseVær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*