«De første nye innbyggerne i bygda»; hvordan går det med de i dag?

Glade over å ha eget hus, fra venstre Batoul, Khaled, mamma Fatima, pappa Nadim og Jana. (Innfelt bilde fra 2016)

NAMDALSEID

Tirsdag 1. november 2016 kom de to første flyktningene fra Syria til Namdalseid. Det var brødrene Nadim Shahoud og Abdul-Halim Khaled. Allerede torsdag samme uke ble det familiegjenforening til Nadim.

– Da kom min kone Fatima og våre tre barn til Norge og Namdalseid. De hadde jeg ikke sett på ett år, sier en glad far Nadim Shahoud.
Han husker denne dagen veldig godt og at det var et hjertelig gjensyn og stor glede.

Fra mitt første besøk hos familien, med tolk:
Krigen i Syria har ført til mange tragedier og familier har vært nødt til å flykte til andre land, for ikke å se hverandre på lang tid, kanskje mange år. De fortalte litt om krigen og Fatima sa at de kunne være uten mat og drikke i flere dager og de levde under forferdelige forhold.
De to brødrene reiste med båt fra Tyrkia til Hellas for deretter å komme til et flyktningmottak i Norge. På mottaket fikk de ikke noe opplæring i norsk, så da de kom til Namdalseid kunne de ikke et eneste ord norsk og heller ikke engelsk. Arabisk var språket og heldigvis fikk jeg med Aicha Elden som tolk. De var kanskje litt nervøse for besøket, men de var ikke alene om det. Med god oversetting ble det en liten historie om «De første nye innbyggerne i Namdalseid».

Brødrene hadde jobber i Syria før de måtte flykte, skolegang var det dårlig med.
– Jeg jobbet som sveiser sammen med min far. Jobben lærte jeg av han, skolegang har det vært lite av for vi måtte tidlig ut i jobb for å forsørge familien. Min bror jobbet på restaurant og han er spesialist på Syrisk tradisjonsmat. Pizza lager han også, fortalte Nadim Shahood.

Framover
Familien Shahoud lot seg ikke skremme av hverken språk, skolegang eller utdanning og de kom fort i gang med norskopplæring på Namsos.
Målet deres var å lære seg språket for å innpasse seg i lokalsamfunnet. De har ingen utdannelse fra Syria for å søke jobb i Norge, så nå ble det skolegang for hele familien.

Etter en måneds tid var de to eldste barna, Batoul og Khaled, på plass i Namdalseid skole.

Hvordan var det å starte på en fremmed skole og språk?

– Det var veldig vanskelig for jeg er veldig sjenert av meg, men det gikk veldig bra. Jeg liker å møte nye folk og på skolen trives jeg godt. Her er flotte lærere og medelever så etter hvert har det gått bedre med språket. Det tok sikkert et år før jeg forsto et og annet ord og kunne prate litt norsk. Jeg skjønner litt trøndersk nå, men det er vanskelig for det går litt fort. Jeg går nå i 10. klasse, min bror Khaled går i 9. og søster Jana er i 2. klasse, forteller Batoul.

De trives på skolen, til venstre Khaled liker fotball og han starter neste sesong i Spillum G2006, Batoul og Jana er begge elever på kulturskolen med Kunst/Kreativt verksted.

Pappa Nadim fikk en brå start på skole, han var allerede på skolebenken i Namsos dagen etter han kom til Namdalseid. Etter at minstebarnet Jana fikk plass i barnehagen i januar 2017 kunne også mor Fatima starte på sin norskopplæring.

– Det var litt vanskelig og travelt i starten for først måtte jeg bringe Jana i barnehagen for så å ta buss til Namsos. Men det har gått bra og etter et år begynte også jeg å forstå litt og prate litt norsk. Nå går det bedre og vi har jo mye besøk og da blir det å prate norsk noe som er helt supert. Her på Namdalseid trives vi kjempegodt, barna har det fint på skolen så vi flytter ikke herfra, smiler Fatima og Nadim nikker enig.

Familien takker for mye god støtte på språkkafeen for den var til stor hjelp med forståelse av norsken. På grunn av koronaepidemien er dette tilbudet midlertidig ute av drift.

Ny jobb
For Nadim gikk det ganske så fort både med norskopplæring og jobb. Han hadde ingen utdannelse for å søke jobb her, men han var bestemt på å klare både norsk og yrkesopplæring og han fikk jobb ganske så fort som sveiser hos Overhalla Mekaniske på Namsos.

23. september 2019 skrev Nadim på FB: I dag har jeg bestått G6 sveis prøven. Settet mye innsats på øving og fikk det jeg fortjent til slutt. Glad i arbeidsplassen her med hyggelige kolleger, trives godt av å jobbe her i Overhalla Mekaniske. (Foto: Privat).

– Like før ferien 2018, 12.juli, fikk jeg beskjed at jeg kunne starte som sveiser hos dem. Jeg hadde jobbet mye med sveising tidligere og etter hvert klarte jeg nytt sertifikat og besto G6 sveising noe som er det beste og vanskeligste. Jeg liker jobben min sammen med hyggelige venner og sjef. Var heldig med den, helt topp, sier en fornøyd sveiser Nadim.

Det var ikke bare i jobben han måtte ha nytt sertifikat, han måtte også få norsk førerkort.

– Jeg kjørte opp for bil og kjøpte egen bil og da ble alt så mye bedre og enklere. Nå er det Fatima som tar føreropplæring på Namsos og hun er ferdig med teorien. Øvelseskjøring får hun hjelp med av ei venninne og oppkjøring blir det etter jul. Da blir det enklere også for Fatima å komme seg til skole på Namsos der hun går på Olav Duun videregående med helsefag barn og ungdom, sier Nadim.

Nå er det Fatima som tar føreropplæring, familien heier på henne!

God følelse
Da familien kom til Namdalseid en kald og snøfull novemberdag i 2016 fikk de bo i et kommunalt hus. Der trivdes de godt, men etter en tid flyttet de til en privat leilighet. Som andre familier ønsket også familien Shahoud eget sted å bo og 12. mars 2019 kjøpte de hus i Meieridalen like ved Sentrum på Namdalseid.

– Det var ei god følelse for familien å komme i eget hus. Vi var stolte og glade da vi flyttet inn her, smiler den flotte familien.

Hver dag
Savnet etter familie og venner fra hjemlandet er selvsagt stort, men det er håpløst å få til en reise til Syria. Der er det absolutt lukket. Sist sommer hadde familien store planer og et sterkt ønske om å få møte foreldre og søsken så flybilletter til Jordan ble bestilt.

– Vi hadde planen klar og for å få reisen så billig som mulig bestilte vi familiebillett i god tid før vi skulle dra. Dette var i slutten av 2019 og planen var at familiemedlemmer som bor i Syria skulle komme til Jordan for å møte oss der. Har ikke møtt de på 10 år så alle gledet vi oss på familietreff. Men så kom koronaen og satte en stopper for alt, drømmen brast og vi ble veldig triste. Trøsten er at vi kan prate med mor, far og andre via skype, noe vi gjør hver dag. Det er veldig vanskelig i Syria for tiden, forteller Nadim.

Selv om familien ikke kunne reise til Jordan ble det en flott sommerferie i Norge.

– Sommerferien i år gikk til Oslo der vi besøkte våre venner familien Moussa og var der i fire dager. Da var vi og så på forskjellige kjente steder i hovedstaden og omegn. Derette kjørte vi til Kristiansand og besøkte familie og venner der. Da var selvsagt dyreparken på programmet. Det ble en fin sommer med Norgesferie, selv om det var mye regn i sør, forteller Nadim.

Broren som kom til Namdalseid sammen med Nadim, Abdul-Halim Khaled, bor nå på Steinkjer og jobber på en pizzarestaurant der. Han venter på å få sin kone og datter til Norge, men det tar tid.

– Nå er det snart jul, hva gjør dere da?

– Vi har ikke juletre inne, kanskje et lite et, men vi synes det er fint med lys på et tre ute. Julaften spiser vi kalkun med tilbehør til middag og gaver gir vi til hverandre og venner. I år får vi kanskje besøk av familien til søster av Fatima, de bor i Kristiansand og kanskje kommer mormor som bor i England. Det er koronaen som bestemmer om vi får besøk eller ikke, men vi håper og ønsker i det lengste, sier familien Shahoud.

Et av mange bilder fra en flott ferietur i Norge, her fra dyreparken i Kristiansand, Batoul og Jana.

 

Her jobbes det med sveising. (Foto: Privat).

 

Nadims bilde og tekst fra sin arbeidsplass i Overhalla Mekaniske på Namsos. (Foto: Privat).

 

 

 

 

Tegn frivillig abonnement!

Setter du pris på Lokalavisa Fjordtilfjord? Har du lyst til å støtte oss med et lite månedlig beløp?

 

Velg månedlig beløp
Betalingsdetaljer
 
 
 
 
 
Total  

 

Annonse
.
.

FLERE NYHETER

AnnonseAnnonse