Deltok i Skoglekene 2020, nå er de i finalen

5.klasse Namdalseid skole har her fått informasjon om diverse treslag og bruksområde, nå ventes finale i Skoglekene 2020, t.v. lærer Camilla Fellmann Kristiansen og ytterst høyre fra Skogselskapet Rannveig Kristiansen

NAMDALSEID

I løpet av vinteren deltok 5.klasse på Namdalseid skole i Skoglekene 2020. Så kom koronaviruset og satte en brems på opplegget, skolen ble stengt, men lærer og elever viste råd.
– Dette skulle vi fortsette med og da det ble hjemmeskole og undervisning via nettet, bare fortsatte elevene med sine oppgaver. De laget diverse figurer og ting av forskjellige tresorter. Arbeidene ble samlet inn og fotografert og vi sendte inn foto av fullførte oppgaver, sier lærer Camilla Fellmann Kristiansen.

Skoglekene
Skoglekene er et samarbeid mellom Skoleskogen, Skogselskapet, Norsk Skogmuseum og Hamar Naturskole. Formålet er å motivere skolene/elevene til å bruke nærskogen i undervisningen, øke kunnskapen om skog og skape fysisk aktivitet i skolehverdagen. De innledende rundene foregår i skolens nærskog, der oppgavene handler om skogen og artene som lever der, og hvilken betydning skogen har for mennesket.

Finale
Elevene hadde to oppdrag som skulle gjennomføres, «Bli kjent med skogen i nærområdet, foto og hva skogen betyr for oss». Oppdrag to; lage noe i tre. Det var da skolen ble stengt ned.

– Da ble det hjemmeskole med oppdrag, det slo an og elevene laget mye og flotte oppgaver ble sendt inn til bedømming. Jeg var sekretær for de flinke elevene, smiler Camilla.

Midt i juni fikk lærer Camilla et brev fra Skogselskapet med takk for flott deltakelse.
– Til sammen 111 skoler fra hele landet har deltatt, og for oss i juryen har det vært en fryd å se gjennom alle de flotte elevbidragene. Det er tydelig at det har blitt jobbet godt med temaet skog og tre, og mange elever og lærere har gitt uttrykk for at de har koset seg med oppdragene. Til sammen fjorten skoler har kvalifisert seg til årets finale, – og vi har gleden av å tildele dere finaleplass i Skoglekene 2020!

– Da ble det vill jubel i klassen, dette var skikkelig artig. Vi er den eneste 5.klassen fra Trøndelag. Ellers er det deltakere fra Troms/Finnmark i nord og ned til Viken i sør, sier en glad lærer og en jublende glad 5.klasse.
Finalen arrangeres i år 23. september på Norsk Skogmuseum i Elverum. Finalelaget skal bestå av 4 elever fra klassen. Siste skoledag ble disse fire utpekt som Namdalseid skole sine representanter: Alma Sæther, Malin Vanebo, Kristina Hatland og Leah Kaldahl. Simon Kaldal er vara.

– Var dette et artig prosjekt?

 – Ja, det har vært kjempespennende og artig, noe annet enn vanlig skole. Vi har lært om skog, ikke tenne bål når det er bålforbud og mye mer. Vi laget masse forskjellige saker i tre som vi fotograferte og sendte inn til bedømming. Plantegninger ble også innsendt. Da vi fikk høre at vi kom til finalen ble det stor jubel i klassen, sier Simon og Leah.
Simon hadde laget et sverd og Leah en smørkniv.

Godt jobba
Onsdag hadde klassen besøk av daglig leder Rannveig Kristiansen fra Skogselskapet Trøndelag. Da ble det en tur i skogen ved skolen der elevene fikk høre om forskjellige treslag og hva som er egnet til forskjellig bruk. En borreprøve ble gjort for å vise hvor gammel skogen er.

– Jeg tar nå og kjerneborrer i et tilfeldig tre. Det er litt dårlig vekstforhold akkurat her, men det er alltid spennende å se alder på skog, sier Rannveig.

Elevene gjettet alder fra 12 år til 100 år, treet var ikke så veldig stort.
– Jeg har talt årringene og treet er 93 år, sier Alma.

Rannveig fortsetter med informasjon om skogen, ulik vegetasjon og bruken av skog.
– Uten skogen hadde det blitt lite friluftsliv som jakt og fiske. Her foregår også verdens viktigste prosess, nemlig fotosyntesen. I denne tiden «koker» det i naturen, en eksplosjon med blad og planter vokser ut, forteller hun.
Elevene fikk også høre om grankongler og frø og at det fra Overhalla leveres ut mellom 5-5,5 millioner skogplanter per år.
– Fra man planter en granplante vil det gå cirka 70 år før den er hogstmoden, sier Rannveig.

Dagen ble avsluttet med en orientering og vising av plankebiter av flere treslag.
– Jeg gratulerer dere med finaleplass i Skoglekene 2020 og masse lykke til i finalen. Godt jobba og god sommer, smilte Rannveig Kristiansen.

Disse fire fra 5.klasse ble utpekt som Namdalseid skole sine representanter i finalen: Alma Sæther, Malin Vanebo, Kristina Hatland og til høyre Leah Kaldahl. Simon Kaldal er vara.

 

Her tar Rannveig Kristiansen en kjerneprøve for å finne alder på dette grantreet.

 

Det var tett mellom årringene og Alma telte 93 år.

 

Her får klassen informasjon om grankongler, frø og nye granplanter.

 

– Er veden tørr så kommer såpeskummet ut, ser ut til at bjørkeveden her er tørr.

 

Johanne laga en konglefigur i full fart, den fikk navnet «Bernt».

 

 

 

Tegn frivillig abonnement!

Setter du pris på Lokalavisa Fjordtilfjord? Har du lyst til å støtte oss med et lite månedlig beløp?

 

Velg månedlig beløp
Betalingsdetaljer
 
 
 
 
 
Total  

 

Annonse
.
.

FLERE NYHETER

AnnonseAnnonseVær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*