Rekordstor deltakelse på årets Høstidyll; aktive, spennende og artige dager

Mange aktiviteter på årets Høstidyll, den mest farstfylte var nok turen med RIB på Bjørøya fiskeoppdrett

NAMDALSEID

I år var det fjerde året Namdalseid frivilligsentral arrangerte aktiviteter for barn og unge i høstferien. For å få til et best mulig tilbud med ulike aktiviteter hadde Frivilligsentralen et godt samarbeid med Namdalseid Røde Kors, Namdalseid jeger- og fiskarlag og Namsos taekwondo denne uka. Det var rekordstor deltakelse med over 60 barn/ungdom påmeldt til en eller flere aktiviteter. I tillegg var det stort oppmøte på filmkvelden med til sammen 90 publikummere på to filmer.

– Høstidyll har blitt et populært tiltak og da er det også veldig moro å arrangere det. Vi prøver og litt forskjellige aktiviteter slik at det er litt å velge i. Samtidig er det noen aktiviteter som er etablerte som faste aktiviteter. Barnas kjøkken og kreativt verksted er kjempepopulært. Dessverre for noen så er det så populært at alle som ønsket ikke fikk plass, sier Monica Sotberg i Namdalseid Frivilligsentral.

Full gass
I to dager var skolekjøkkenet flittig brukt; med Barnas kjøkken der de laget egen lunsj og ikke minst et konditoriverksted der det var pynting av flotte kaker. På kjøkkenet var det Grete Ekker som styrte aktivitetene med kyndig hand. Hun har godt lag med både barn og mat.
–Det er så artig å få være med på dette. Barna koser seg med å lage mat, og så lærer de også mye av det. Vi fletter inn både sunn og god mat, samtidig som det er viktig at de skal ha det gøy og samarbeide, forteller Grete.

Lunsjtid og langbord på barnas kjøkken. Appetitten er på topp med egenlaget mat!

Barna setter også stor pris på å spise maten de har laget selv. Det var mange begeistrende kommentarer langs lunsjbordet på mandag.
– Sååå god salat, (regnbuesalat a la Berit Nordstrand)
– Dette er den beste paien jeg har smakt, (eplepai med norske epler).

Amalie og Miriam med sine kaker.

En ny aktivitet av året som ble veldig populær var konditoriverksted.
– Dette fikk vi til som et erstatningskurs på onsdag da vi måtte avlyse et annet opplegg. De som fikk tilbud om å være med var de eldste som ikke hadde annen aktivitet den dagen. Det var full aktivitet på skolekjøkkenet og mange fine og kreative kaker ble med bakerne heim. Grete Ekker hadde også dette kurset, sier Monica.

Kreativt verksted på gammelbiblioteket er også en populær aktivitet. Denne dagen ble ivaretatt Yvonne Antonsen fra Kunstmuseet Nord-Trøndelag. Barna fikk i oppgave å tegne seg selv i helfigur, og deretter pynte og male som de ville. 19 barn lå på gulvet og tegnet, fullstendig oppslukt! Her var det bare å gi full gass. Midt i økta var det lunsj på bygdakaféen.

Monica takker alle foreldre og besteforeldre som stiller opp for å få aktivitetene til å gå rundt.
–Vi er helt avhengige av frivillig hjelp for å få aktivitetene i havn. Så tusen takk for innsatsen til alle de som hjelper til, sier hun.

Gratis
Mange er overrasket over at det ikke koster noe å være med på, og Monica forteller at det er et viktig prinsipp at aktivitetene er gratis. Det skal være for alle å være med på, uavhengig av foreldrenes lommebok. Det kan være en utfordring for Frivilligsentralen å få finansiert to slike aktivitetsuker per år, og heldigvis har det så langt gått bra. I år sender Namdalseid frivilligsentral en takk til Trøndelag fylkeskommune som har støttet arrangement og gjort det mulig å arrangere det uten deltakeravgift. Bjørøya fiskeoppdrett stilte også opp og ga bort «en dag» til Namdalseid Røde Kors og Coop Marked Namdalseid stilte med lunsj denne dagen i Flatanger.

Taekwondo
De faste aktivitetene som Barnas kjøkken og kreativt verksted er populære, men det er også artig å introdusere noe nytt.
– I år har vi med oss Namsos Taekwondo-klubb med instruktørene Eskil Hestø og Bernt Bjørsvik. Dette var det også stor interesse for, sier Monica.

Eskil startet med å fortelle barna at det er forbudt for de som kan Taekwondo å bruke det for å skade noen. Han fortsetter:
– Det som har vært mest moro disse dagene er at det har vært stor variasjon i alder og ferdigheter. Et par som var her har prøvd det før. Taekwondo passer for alle. Det går også bra om man har et handicap, for vi legger til rette for alle kvalifikasjoner og utfordringer. Alle bestemmer selv hva de legger opp til og hvor mye de vil yte. Det er bevist at barn med spesielle behov har godt av denne formen for trening med mye fokus og konsentrasjon. Det er en disiplinidrett hvor alle må være med og ta hensyn til hverandre. Det er fokus på å hjelpe hverandre.

Sindre Leander i kampstilling.

Sindre Leander Myrseth fra Namdalseid trener fast to dager i uka på Namsos. Han ønsker flere fra Namdalseid blir med å treningen som han liker så godt. Sindre Leander viste på økta fredag hvordan man knuser stein.

Namsos Taekwondo-klubb kommer gjerne tilbake. Nå etter høstferien skal de også være med på noen treninger på allidretten. Hvis interessen er stor nok vil de gjerne være med og starte faste Taekwondotreninger på Namdalseid.

Uteaktiviteter
Å finne aktiviteter som fenger også de litt eldre skoleungdommene kan være problematisk. Det er å ha noe som de kan gjøre ute, og ikke foran dataskjermen. På årets Høstidyll må man si at det ble noen flotte opplevelser både med leirdueskyting, tur til Bjørøya med RIB-tur og en dagstund på paintballbanen på Yttervika i Beitstad.

Leirdueskyting i flomlys var utrolig spennende, og mange felte flere «duer» i løpet av kvelden. Deltakerne fikk innføring i hagleskyting av flinke instruktører fra Namdalseid jeger- og fiskarlag.

Opplegget på Bjørøya fiskeoppdrett var tilrettelagt av Namdalseid Røde Kors og ble en fantastisk opplevelse. Her var det historien om Bjørøya fra den spede starten mot stor suksess i lakseoppdrett. Dagen ble avsluttet med en heftig RIB-tur ut på anlegget der både foring og merder ble godt beskrevet av Halvor Trefjord og Jens Martin Olsen fra Bjørøya fiskeoppdrett.

Torsdagen var det store slaget om; Hvem er best i paintball? 14 ungdommer troppet opp på Yttervik Gard, fikk på bekledning, sikkerhetsmaske og «gevær». De ble delt inn i lag og leder Oskar Bratberg instruerte og passet på. Det var mye strategi og planlegging før «slagene», men det var ikke alltid det gikk etter planen. Noen er også ivrige med dataspill, men det var tydelig at ikke alt var likt.
– Vi var tidlig oppe i mårrest og trente litt før vi dro hit, men det villa seg ikke helt her.
– Jeg fikk et treff midt i ansiktsmaska, ser ingen ting.
– Jeg fikk en susar midt i hodet, helt gul i håret.
Hvem som ble beste laget vites ikke, men hovedsaken er at alle hadde en kjempedag på paintballbanen på Yttervika. Og grillmat ble det, Åslaug Bratberg stilte med pølser og elgburgere, greit å ta turen dit ja!

 

Julie, Malin og Elea lager gratinerte poteter.

 

Grete Ekker oppfordrer til forsiktighet rundt oljegryta når de lager hjemmelaget potetgull. Her er Thalia, Oda og Vår.

 

Mikael ordner med bacon til gratinerte poteter, og Elvine og Johannes får hjelp av Eva til å håndtere det varme vannet til potetene.

 

Ivrige barn lager fruktspyd til dessert. De skal dyppes i vaniljesaus. Peder, Julie og Malin samarbeider godt.

 

Brage og Simon får hjelp av Astrid til å lese oppskriften.

 

En forventningsfull gjeng som skal lage kake! Elea, Ingrid og Malin får hjelp av Siri.

 

Stor aktivitet på konditorverksted. Grete instruerer og Siri og Inger hjelper til.

 

Carmen pynter sin egen kake.

 

Elea i dyp konsentrasjon over kaken sin.

 

Grete lærer Simon kunsten å lage marsipanrose.

 

Det er artig å pynte kake og kreativiteten er det ikke noe å si på.

 

Elvira, Oda og Batoul koste seg med pynting av kakene sine.

 

Mange flotte kaker etter konditorverksted. Bak fra venstre: Oda, Elvira, Malin, Runa, Elea, Hanna, Ingrid og Batoul. Foran: Simon og Carmen.

 

Helfigurtegninger i farta. Både Kahled og Johannes blir tegnet av søstrene sine Batoul og Oda.

 

William blir til en zoombie når han skal fargelegge seg selv.

 

Fares liker det fargerike.

 

Stor aktivitet på gulvet!

 

En kjempefornøyd gjeng etter en kreativ dag. Fra venstre: Miriam, Elea, Thalia, Jad, Åsta Marie, Oliver, Simon, Malin, Oda, Linnea, Juie, William, Liam, Johannes, Batoul og Kahled. Foran: Grass, Fares og Alva.

 

Alva, Liam, Fares og Oliver foran sine kreasjoner.

 

Simon, Åsta Marie og William likte «zoombie»-tema når de skulle male seg selv.

 

Miriam og Batoul foran «seg selv».

 

Eskil Hestø er en erfaren instruktør som legger vekt på å legge tilrette for alle.

 

Sindre Leander og Hans Kristian trenger sammen.

 

Bernt Bjørsvik knuser stein (foto: Isabelle Myrseth)

 

Sindre Leander knuser stein (foto: Isabelle Myrseth)

                      Bilder fra leirdueskyting, Bjørøya og paintballskyting.

 

Spente «jegere» sammen med dagens leder Oskar Bratberg.

Åslaug Bratberg serverte grilla pølser og elgburgere. Her til Even Kolstad Skevik, Thea Kaldahl, Hermann Liseter og Martin Tørring.

 

 

Tegn frivillig abonnement!

Setter du pris på Lokalavisa Fjordtilfjord? Har du lyst til å støtte oss med et lite månedlig beløp?

 

Velg månedlig beløp
Betalingsdetaljer
 
 
 
 
 
Total  

 

Annonse
.
.

FLERE NYHETER

AnnonseAnnonse