Samhold, fellesskap, tradisjoner, møteplasser; Frivilligsentralen feiret sine første fem år

Ordfører Arnhild Holstad overrakte gave fra Namsos kommune, på vegne av Namdalseid Frivilligsentral var det Virksomhetsleder for Innbyggertorg og frivillighet Brit Randi Sæther Pedersen som tok imot «Elgen»

NAMDALSEID

Søndag 1.mars var feiring av Namdalseid Frivilligsentralen sin 5-årsdag. Rundt 60 møtte opp og de frivillige var i flertall. Feiringa var i samfunnshuset og inviterte gjester ordfører Arnhild Holstad og Kommunalsjef for kultur og inkludering i Namsos kommune Ann Evy Duun og alle andre ble møtt med et bord dekket til kveldsmat. Det var selvsagt frivillige som hadde smurt opp og laga til et godt måltid før feiringa startet.
Da leder Monica Sotberg var syk var det Virksomhetsleder for Innbyggertorg og frivillighet Brit Randi Sæther Pedersen ledet første delen av kvelden og hun startet med gjennomgang av lederen sin 5-årsmelding.

Er til for bygda vår
Da det ble bestemt at Namdalseid skulle etablere en frivilligsentral så var det nok knyttet spenning til hva det skulle bli. Dette var noe helt nytt og noen var kanskje litt skeptiske også.
Det var høsten 2014 at det ble kjent at Namdalseid kommune ville få statlig tilskudd til å opprette en frivilligsentral, og med gode forberedelser utover høsten så var Namdalseid Frivilligsentral klare til de første aktivitetene januar 2015.

Nå har vi hatt fem år med aktiviteter og vi har gjort mye forskjellig – for forskjellige målgrupper.
Noen aktiviteter har vært med hele tiden, noe har vi prøvd uten å videreføre og noen aktiviteter er av nyere dato. Her er aktiviteter tilpasset eldre, barn og unge og andre aktiviteter er møteplasser for alle aldre på tvers av generasjoner. Hele vegen har det vært viktig at det vi gjør skal være lavterskeltilbud.
Det skal være enkelt å delta og vi ønsker å skape møteplasser for alle innbyggere på en eller annen måte. Frivilligsentralen er til for bygda vår, for lokalsamfunnet, for alle som bor her.

Fått til mye på fem år.
Mange er involverte som både deltakere og frivillige. Vi bidrar til stor verdiøkning i både glede og folkehelse. Ting som er vanskelig å måle. Vi kan skryte av hva vi gjør og hvor mange frivillige som holder hjulene i gang. Likevel er det også en usikkerhet og et alvor knyttet til frivilligsentralen vår.
Fra 2021 faller det statlige tilskuddet bort. Det er mange som spør om hva som skjer da.
Da må kommunen finansiere hele driften. Det er den kommunale administrasjonen og de lokale politikerne som bestemmer fremtiden vår. Namdalseid trenger frivilligsentralen til å fortsette å ivareta samhold, fellesskap, tradisjoner og møteplasser, skriver leder Monica Sotberg blant annet i ei utfyllende 5-årsmelding.
Aktivitetene til frivilligsentralen er et tillegg til annen organisert aktivitet.

Tallenes tale
På landsbasis tilsvarer den frivillige arbeidsinnsatsen i de frivillige organisasjonene 142.000 årsverk. Frivillig arbeid bidro med en verdiskapning tilsvarende 75,7 milliarder kroner i 2017.
Landsgjennomsnittet per person blir da en årlig verdiskapning på 14.131 kroner.
Basert på innbyggerantallet i gamle Namdalseid kommune tilsvarer dette en årlig verdiskapning på 22,6 millioner kroner!
Det vi gjør av frivillig arbeid kommer både storsamfunnet og lokalsamfunnet til gode. Det gir et stort utbytte å investere i frivillige organisasjoner!

Sjalu
Tre frivillige fra Bangsund møtte også opp på 5-årsfesten, og de syntes om det de fikk høre og er imponert over hva som foregår i Namdalseid Frivilligsentral.
– Vi på Bangsund er mektig sjalu på det dere på Namdalseid får til. Vi har også lyst til å være med i en frivilligsentral, men vi vet ikke hvordan vi skal forholde oss til det. Men vi får butikk nå på Bangsund, sier Per Baadsvik.

Kjærkommen gave
Paal Sandø overtok som konferansier etter at Brit Randi hadde gjennomgått 5 år med frivillighetens virksomhet. Et panel av fire personer var plukket ut, Steinar Lyngstad, Hanne Hanssen, Solfrid Skevik og Magne Fossum, ble hver seg utfordret til å si noe om det å våre frivillig.

– Skryt til alle og Monica. Frivilligsentralen er jo bygd opp stein på stein. Her må vi aktivere og bygge videre på det positive og det gode sporet vi har i dag. Vi må se hva vi får igjen av livsglede, så det er viktig å legge penger i frivilligheten. Vi ser gleden vi gir blant annet på Raustu med underholdning, vaffel og kaffe, det blir et bedre sted å være. Vi trenger flere frivillige, men vi må ikke gape over for mye, det skal være artig å være frivillig. Jeg ser Frivilligsentralen som en kjærkommen gave, sier Steinar.

– Det å være frivillig er givende og gir ei god følelse. Vi blir glade av å være frivillige, kan ikke være foruten. Man gir mye og man får mye tilbake, sier Solfrid.

– Sier ja til å være med på aktiviteter når Monica spør. Viktig å være med og støtte opp om daglig leder, det gagne meg selv og jeg ser gleden av det vi gjør, sier Hanne.

– Det å jobbe som frivillig har stor betydning. Jeg er besøksvenn og er med i musikklaget. Der er det også mange frivillige, hadde blitt tamt uten musikk for eksempel på 17.mai, sier Magne.

– Frivillig arbeid er viktig og positivt så Frivilligsentral trenger vi her på Namdalseid. Vi håper og tror at vi får beholde dette tilbudet som er så godt opparbeidet, vi har gitt mye frivillig arbeid til folket. Med mange gode aktiviteter er frivillig arbeid med på å bedre helsa til mange på Namdalseid og vi ønsker å gi mye god aktivitet til alle. Dette arbeidet er viktig og det står godt! Utgifta sparer vi i andre enden, ble det blant annet sagt i panelet.

Imponerende
Ordfører Arnhild Holstad lar seg imponere over de mange og flotte aktiviteter som finnes i Namdalseid Frivilligsentral.
– Fellesskap, dugnadsskap og solidaritet. Det er viktig at vi sammen finner felles mål selv om det hele tida er spørsmål om penger. Forslaget om tilskudd kan bli ille og i Namsos kommune kan vi ikke ha bare en frivilligsentral. Her må dere få ha det som passer her på Eide og jeg er så imponert over det som foregår her. Her er det mye dugnadsinnsats som er med på å skape mange møteplasser for alle. Det er viktig at slikt blir på stedet, det er her dere vet hva som er viktig akkurat her. Alt er virkelig imponerende, sier ordfører Arnhild.
Ordføreren hadde med en «Elg» som gave fra Namsos kommune.

Underholdning
Elever fra kulturskolen stilte med musikk og sang, toppers. Paal Sandø ledet forsamlingen med både gitarspill og sang og han åpnet for ordet fritt og vegen videre. Her var det bare å skrive ned ønsker om andre aktiviteter som kan være av interesse å starte opp med.
– Det må sies at det har kommet inn mange gode forslag, smiler Paal.
Bløtkake og mer mat ventet gjestene, er det bursdag så er det bursdag! Årets frivilliggave var et flott og godt pledd med logo på.

 

Et innbydende dekket bord møtte de feststemte da de kom inn døra. – Her e det da mytji godt!

 

Her er noen av elevene fra kulturskolen som stilte opp med sang og musikk, fra venstre Elvira Sverkmo, Aurora Berg Nordtvedt, Snorre Sverkmo Julnes og lærer Jan Åge Kolstad.

 

Paal Sandø var både konferansier og sanger på kvelden.

 

– Vi er mektig sjalu, sa t.v. Per Baadsvik fra Bangsund, her sammen med Geir Lund og Magne Fossum.

 

Hanne Hanssen, Steinar Lyngstad, Solfrid Skevik og Magne Fossum fortalte om det å være frivillige. – Man gir mye og man får mye tilbake.

 

– Her kommer forslag til nye mål for frivilligheten, fra venstre Øyvind Hegstad, Solveig Heggdal, Lars Østring, Kommunalsjef for kultur og inkludering i Namsos kommune Ann Evy Duun og ordfører Arnhild Holstad.

 

De skrev ned mange forslag til aktiviteter, fra venstre Nina Edel Damås, Karin Engen, konferansier Paal Sandø, Eva Aune og Line Karin Løvås.

 

Så ble det blautkak, Roger Kolstad, Thalia Fossli og Ingrid Høgden var raskt på plass.

 

En stilig «Elg» var gaven fra Namsos kommune.

 

 

Tegn frivillig abonnement!

Setter du pris på Lokalavisa Fjordtilfjord? Har du lyst til å støtte oss med et lite månedlig beløp?

 

Velg månedlig beløp
Betalingsdetaljer
 
 
 
 
 
Total  

 

Annonse
.
.

FLERE NYHETER

AnnonseAnnonseVær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*