Skaper bolyst og trivsel, forskjønningsprosjektet i rute

De har alle noe å bidra med, her prosjektleder Hege Stamnes, hobbygartner Ragnar Trefjord og medspiller Steinar Lyngstad

NAMDALSEID

Namdalseid kommunestyre oppnevnte våren 2019 et utvalg for å jobbe med forskjønning av sentrumsområdet på Namdalseid. Her var det representanter fra Frivilligheten, barn og ungdom, Sentrum Vel, kultur og administrasjon og en politisk representant. Kommunen bevilget 430.000 kroner til prosjektet.

Namdalseid kommune bevilget penger til forskjønning og bolyst i sentrumsområdet fra Tinglumsvegen til Meieridalen og næringslivet ble med; Namdal Plast AS, Sentrum Auto og coop-butikken som de tre store. Kommunen er med på området ved kommunehuset og samfunnshuset.
– Forskjønning er jo å pynte opp i sentrumsområdet og å skape bolyst og trivsel for de som bor her, men vi ønsker jo også å vise fram sentrum i Namdalseid til vegfarende, sa daværende leder i komiteen Arne Bratberg.

Stolt og glad
I stedet for å ha mange små «oppdrag» endte utvalget opp med å satse på fire plasser. Det er ved samfunnshuset/kommunehuset, ved butikken, parken ved Trøavegen og i nordhellingen ved Gløttvegen 4 mot Fv17.

En fullstendig rapport ble utarbeidet med overslag på kostnader på de enkelte stedene det er tenkt «forskjønning». Prosjektet ble behandlet i Namdalseid kommunestyre i august og komiteen har nå en ramme på 500.000 kroner til bruk til prosjektet. Hege Stamnes er prosjektleder, Frank Üeberführ holder i trådene fra kommunens side, Nina Edel Damås og Steinar Lyngstad er medspillere.

Like etter vinterferien ble det arrangert et infomøte av komiteen ved Hege Stamnes. Ingela fra Langøren Gartneri var på møtet og informerte om stell av uteblomster.
– Dette er et prosjekt for Eide som handler om å ha det trivelig og ordentlig rundt oss. Blomster betyr faktisk mye så det blir en del lysstolper med opphengte blomsterampler på de utvalgte stedene. Dette vil gjøre oss stolt og glad, det har med bolyst å gjøre, sier Hege.

Dra sammen
De mest synlige stedene er ved Coopen og innkjøringen til samfunnshuset/gamle kommunehuset. I skråningen fra Gløttvegen 4 ned mot Fv17 er det tenkt planert og isådd blomstereng. I Kariskogen ved den nye boligblokka er det planer om noen enkle treningsapparater.
– Er positiv til dette også, lyden av barn som leker og fugler som kvitrer piffer opp tilværelsen. Gjerne få til noe der ja, smiler Harald Røthe.

Forberedende arbeid er godt i gang for det er tenkt å få dette ferdig i løpet av våren/tidlig sommer. Når alt er på plass kommer vedlikehold og vanning av blomster
– Det er greit å forskjønne områder, men vi får et ansvar med å holde det i orden. Å passe på er en ting, men alt skal også holdes ved like, sier Harald.

– Grunntanken er at vedlikehold gjøres på dugnad av innbyggerne som har naturlig tilhørighet til de aktuelle områdene. Plukke søppel, luke litt og se etter vanningen av blomstene. Alle må vi dra lasset sammen. Vi vil jo at det skal se greit og flott ut også for folk som kjører gjennom sentrum på Namdalseid, sier Hege Stamnes.

7 jernsøyler er bestilt hos Steinkjer Mekaniske, benker og to bord laget av resirkulert plast til uformelle møteplasser og mye blomster med forskjellige farger er viktig.

Dugnadsånden lever
Namsos kommune har eget parkvesen og man ser at enkelte fastanlegg må kommunen følge opp. Ved utleie av samfunnshuset til forskjellige festligheter må det minste være at plener er slått og uteområdet er ryddet.
– Dette er uten tvil Namsos kommune sitt ansvar med plenslåing og beplantning. Parkvesenet er jo i Namsos og det er vi også, ble det sagt.

Så var det dette med dugnad da. Hege foreslo å lage lister over de aktuelle områdene der de oppmøtte kunne skrive seg på der de kunne tenke seg å gjøre en innsats. Det slo an, og det ser lyst ut med å holde dugnadsånden oppe, mange ønsker å gjøre en innsats.

– Blir det først oppusset og fint i området så blir folk interesserte i å holde det i orden, sier gartner Ingela.
– Vi må huske på sette opp søppeldunker rundt omkring. Skal vi ha det ryddig og fint må det være mulighet til å kaste søppel. I tillegg må noen ta ansvar for at søpla blir fjernet, sier Astrid Fossum.

– Hege, du må ikke forlate dette prosjektet før vi ser at alt fungerer, smilte Agnar Moe.

30 interesserte møtte opp for å høre om prosjekt «Forskjønning i sentrum».

 

Mange har lyst til å hjelpe og skrev seg på dugnadslister.

 

Ragnar Trefjord er en flink hobbygartner, her fra i fjor sommer ved Trøavegen.

 

 

Tegn frivillig abonnement!

Setter du pris på Lokalavisa Fjordtilfjord? Har du lyst til å støtte oss med et lite månedlig beløp?

 

Velg månedlig beløp
Betalingsdetaljer
 
 
 
 
 
Total  

 

Annonse
.
.

FLERE NYHETER

Annonse



Annonse



Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*