Stinas kjærlighet til maten

Stina bruker norgesglass til fermenteringsprosessen.

Det var med forventning en gjeng damer ankom gården til Stina Kolstad lørdag 18. august. Stina er kjent for sin gode mat, og denne dagen arrangerte hun fermenteringskurs. Ut fra praten på de ankommende damene så higet alle etter gode tips.

Det er bare å gjøre det!

-Det er ikke vanskelig å fermentere mat, fortalte Stina mens hun gjorde klart til lunsj. –Det er bare å gjøre det.

Damene på kurset fikk en herlig lunsj bestående av både fermentert mat og noe som var tilberedt på andre måter. Det var fermentert ketsjup, majones, brød, knekkebrød, hummus, potetsalat og diverse grønnsaker av mage slag. De fikk også smake konfiterte tomater og soltørkede (ovnstørkede) tomater, og en velsmakende «resteburger» med utgangspunkt i grønnsaksrester. Stina fortalte om hvordan de forskjellige tingene var tilberedt, og etter lunsjen ble flere retter demonstrert.

Til de som tror at sunn mat ikke smaker godt, så er dette herved motbevist! Og damene toppet lunsjen med en deilig fermentert kake!

Mat med lang holdbarhet

Fermentering er en eldgammel konserveringsmetode som har fått nytt liv. Mange vil prøve det på grunn av den gode effekten det har på magen. Det forlenger også holdbarheten av frukt og grønnsaker og har også andre fordeler som å bevare næringsinnhold og smak.

-Ta en økt og fermenter litt forskjellig, anbefaler Stina. –Gjør det når du har litt tid og ha det i kjøleskapet. Da har du tilgang til god mat på travle dager. Bortsett fra at noen ganger kan det bli spist opp veldig fort da, legger hun til med et smil. -Noen av rettene er veldig gode!

Hun innrømmer at hun ikke nødvendigvis spiser fermentert mat hver dag, men noe hun alltid har i kjøleskapet er fermentert rødløk. –Det er godt på det meste!

Fermentert mat står seg generelt lenge, men hvor lenge varierer ut fra hvilke råvarer som blir brukt. Mange liker å fermentere kål, og Stina forteller at noen synes at kålen er best etter seks måneders lagring. Andre råvarer har kortere holdbarhet. På kurset lagde Stina en rett som heter ”solkål”. Siden den inneholder ananas er holdbarheten to uker.

Sunn og god mat = god helse

Stina beskriver seg selv som ”litt over middels interessert i mat”, og damene på kurset fikk ta del i hennes lange erfaring med mat og hennes kunnskap om både ingredienser og næringsstoffer.

Fermentert mat er gull for helsa, og vi kan håpe at flere får øynene opp for dette. Stina anbefaler en bok av Gry Hammer som enkelt og greit heter ”Fermentering”. Det er også mye informasjon å finne på internett. For å få en smakebit på hva dette er så går det an å følge med på om Stina skal arrangere flere kurs på Kolstad.

Ikke nok med god mat. Fermentert drikke er også godt! Stina serverte ulike varianter av vannkefir. Dette er en drikk som minner om den stadig mer populære kombuchaen. Vannkefir blir laget av kefirkorn. Det er ikke ekte korn, men en kultur av bakterier og gjærsopp. Ingen vet helt hvor det kommer fra, men man tror det er fra Kaukasus og at det er en over 1000 år gammel metode. –Dette er en god og sunn erstatning til brus, forklarer Stina. –Og det går an å tilsette ulike frukt og bær for å eksperimentere med smaken.

Hun viser deltakerne hvordan det gjøres. –Verre er det ikke, men det må jo gjøres, avslutter hun.

Vær snill med deg selv!

Hennes neste plan er å arrangere en SPA-helg. –Hva synes dere om utendørs jacuzzi, infrarød badstue, medisinsk massasje og aromaterapi, spør hun kursdeltakerne. –Og dette sammen med mye god mat og felleskap med andre. Det går også an å kombinere med en fjelltur for de som vil røre seg litt mer.

Stina avslutter med å snakke om at man må være snill med seg selv. Både med magen sin og lade batteriene sine.

Et imponerende lunsjbord som damene koste seg stort med!

 

Fermentert kake, nydelig smak!

 

Stina viser hvordan hun lager vannkefir.

 

Solkål, nå skal denne stå og godgjøre seg.

 

På benken har Stina flere batcher med vannkefir stående.

Tegn frivillig abonnement!

Setter du pris på Lokalavisa Fjordtilfjord? Har du lyst til å støtte oss med et lite månedlig beløp?

 

Velg månedlig beløp
Betalingsdetaljer
 
 
 
 
 
Total  

 

Annonse
.
.

FLERE NYHETER

AnnonseAnnonse