Vengstadtrimmen med historisk påfyll

Pause og historisk påfyll på bålplassen på Drestad

VENGSTAD

Forrige mandag var det klart for den årlige Vengstadtrimmen. Med start fra Vengstad-Øvre hos Kari Anne og Martin gikk turen etter avlingsveg og litt uti turen ble det anledning til å beskue en flokk med flotte kjøttfe som beiter i området. Første stoppen ble like før deltakerne gikk inn på historisk grunn på Drestadåsen.

– Dette blir spennende, her har vi aldri vært tidligere. Trodde det var her vi rente på ski når vi gikk på Solhaug skole og skulle til Våttåheia, men ser jo at det ikke stemmer, smiler Liv Elden Viem som bor på Mære.

Det var ei stor gruppe, 22 trimmere, som etter hvert samlet seg på bålplassen på Drestad. Her fortalte Martin Elden om planer for nydyrking av jord på stedet, men som ble stanset grunnet vern av området.

– Dette er et ødegårdsområde og her finnes tufter av gamle hus. Ingen vet hvordan det har vært her på åsen og ingen vet hvor folket ble av. Det er tatt prøver av pollen og frø fra åkerreiner så stedet er datert til rundt 1350 da svartedauen herja. Men historie og fortellinger om stedet lever videre, det sies man kan høre, på seine kveldsturer, at det arbeides på jordene her, smiler Martin. Han fikk hjelp av Geir Grøtan med utfyllende opplysninger om ødegårdsområder under vegs.

Bålet på Drestad gjorde den regnfulle ettermiddagen perfekt, røyklukt i skogen er bare herlig.

Etter en runde på ødegårdsområdet gikk trimturen etter Dalabergvegen og opp til Vengstad for en hyggelig prat, Trimgruppa serverte bålkaffe og vafler og 25 personer var samlet der.

 

En liten pust før de går inn i på Drestadåsen, t.v. Tor-Kjell Brørs, Siv Helland, Kari Anne Elden, Åse Anna Bade Kaldahl, Svein Olav Dahl, Eirik og Liv Viem fra Mære, Hildbjørg Hopstad Dahl, Bodil Staven og Odd Modell.

 

Fint å gå trimtur i skogen.

 

Martin Elden og Geir Grøtan fortalte om ødegårdsområdet og om tanker rundt historien.

 

– Her står vi midt i ei gammel hustuft, forteller Martin.

 

Trivelig å sitte i skogen og fortelle om opplevelser opp gjennom årene, Ingar Kolstad og Odd Modell hadde mye å prate om.

 

 

Tegn frivillig abonnement!

Setter du pris på Lokalavisa Fjordtilfjord? Har du lyst til å støtte oss med et lite månedlig beløp?

 

Velg månedlig beløp
Betalingsdetaljer
 
 
 
 
 
Total  

 

Annonse
.
.

FLERE NYHETER

AnnonseAnnonse