NAMDALSEID
Mandag formiddag inviterte Namdalseid folkebibliotek til julesangstund og over tretti sangglade tilhørere møtte opp. Oddgeir Bruaset presenterte flere kjente julesanger på en spesiell måte, bakgrunnshistorier som var både interessante og humoristiske.
– Ikke mange vet at Glade jul ble til på grunn av at mus hadde spist hull i en orgelbelg. Ingen julesang har vel nådd så langt ut eller inn i menneskehjertet som nettopp Glade jul. I skyttergravene under første verdenskrig sang både venner og fiender denne på slagmarken 1.juledag, forteller Bruaset.
Flere
En forespørsel fra Nærøy kommune fikk den folkekjære forfatteren Oddgeir Bruaset til å legge turen innom Namdalseid på mandag.
– Jeg syntes det ble litt langt å reise fra Ålesund til langt opp i Namdalen for et kåseri, men dersom flere kunne gå sammen om flere arrangementer så var det greit. Så havnet jeg her på Namdalseid igjen, trivelig dette og mye folk møter opp for å få en julesangstund her, smiler forfatteren med den kjente TV-stemmen. Også Overhalla får besøk av fortelleren.
For det er vel gjennom TV-programmet Der ingen skulle tro at nokon kunne bo de fleste kjenner Bruaset. Mandag var det boka Det lyser i stille grender han hentet sitt kåseri fra.
– De fleste sangene har sin historie og er blitt til på mange forskjellige måter. For eksempel den flotte sangen Det lyser i stille grender skrev Jakob Sande som et juledikt midt på sommeren, og den ble første gang offisielt framført jula 1944. I 1987 kom den ut på plate med Sissel Kyrkjebø, forteller Bruaset.
Allsang
Siste krigsvinteren fikk Alf Prøysen høre; det finnes så mange julesanger, men ingen julevise. Dette tente Prøysen og han lot tankene gå til julekvelder i gråstua hjemme.
– I 1952 sang Alf Prøysen inn Julekveldsvise på plate. Da var det mange som gikk å nynna og sang på denne, og den er fremdeles populær, sier kåsør Bruaset.
Slik fortsatte han å fortelle, Nord-Norsk julesalme og En stjerne skinner i natt er av nyere dato, og spent var kåsøren om forsamlingen kunne disse.
– Dette var skikkelig bra, er det mange korsangere her? ville han vite.
Og det var det, og noen av disse sangene blir også å høre på songlaget sin førjulskonsert i kirka.
Julesangstunden ble avsluttet med Deilig er jorden;
– Den er fra 1850 og er en tysk pilegrimssang, en fredssang som fenger, avsluttet Oddgeir Bruaset.
Allsangen ble akkompagnert av Jan Åge Kolstad på piano, og arrangementet var ved Namdalseid folkebibliotek i samarbeid med Folkeakademiet Namdalseid og Den kulturelle spaserstokken.
Bøker
– Som den beskjedne Romsdaling fra Sunnmøre er jeg også en kremmer som selger bøker. Jeg har med bøker fra både Der ingen skulle tro at nokon kunne bo, og andre bøker, også denne vi har hørt om og sang fra nå, sier forfatteren. Og det ble både signering og en julehilsen på kjøpet.
– Dette var kjempebra, vi angrer ikke på at vi gikk hit i dag. Han er jo så god å høre på og en kjent stemme som vi ofte hørte på TV`n, sier Inger og Nils Setter.
– Det er artig og ta seg ut og få ei slik fin dagstund med fortellinger og flott julesang, syntes Marvel Skorstad. Hun kom sammen med flere med buss-skyss fra Helsetunet.
– Hadde det ikke blitt buss så hadde jeg bestilt drosje nedover, dette skulle jeg ha med meg, smiler Kirsten Engen.