Satser på framtida med nytt fjøs og melkerobot, imponert ordfører

Ordfører Steinar Lyngstad i samtale med bonde Tore Kaldahl, t.v. nabo og god hjelper Geir Einli og hjelpsom kårkaill Nils Johan Kaldahl

 

KALDAL

Det er stor optimisme blant bønder i Namdalseid og de er stolte av sitt yrke. Flere nye fjøs er under oppføring, og tirsdag var ordfører Steinar Lyngstad på fjøsbesøk på Kaldal.

Siden tidlig i vår har det vært stor anleggsaktivitet på gården til Tore Kaldahl og et stort og moderne fjøs blir straks tatt i bruk.
– All ære til de som satser på landbruket, dette er så flott at jeg får gåsehud, smiler ordføreren.

Nybygg og restaurering

Namdalseid er en kommune det prates om som en storslått jordbrukskommune med store jorder og mange flotte gårder. Melkeproduksjonen er den største med sine 1508 melkekyr og i overkant av 12 millioner liter melk som fraktes til TINE meierier.

– Det har de siste årene vært mye bevegelse innen bygging av fjøs på Namdalseid. Det er restaurering/ombygging til løsdrift med robot som er de største endringene. Fjøsene det planlegges for er besetninger mellom 30-60 melkekyr. På kontoret her kommer det bare optimister som ønsker å endre på nedslitte tungvinte fjøs eller å bygge nytt. Nå er det mange som benytter seg av bygging når det er lav rente og god økonomi i melk og kjøtt, sa Fagrådgiver i bygg i Tine Ken Morten Brørs til Lokalavisa Verran/Namdalseid i vår.

Melkefjøs

På Kaldal har de hatt en lang planleggingstid før det endelig var klart til å starte opp med grunnarbeid 10. mai. De fikk orden på finansene både gjennom Innovasjon Norge og Landkreditt. Tilbud fra flere entreprenører innen forskjellige fagområder gikk i orden og nå er det like før bonde Tore Kaldahl kan slippe melkekyrne inn i det 830 m² store fjøset. Melkeroboten er på plass og monteringen i full gang. Innredningsarbeid har de hatt dugnad på og en flink kårkaill er med for fullt.

– Jeg hadde vel tanker om ombygging en gang, men jeg er veldig glad for at Tore ville satse og videreføre drifta av gården. Ikke minst så synes jeg det er kjempeartig å få være med på denne satsingen, sier Nils Johan Kaldahl.
– Her blir det etter hvert 65 melkekyr som blir en økning av 20 kyr i forhold til i dag. 540 tonn melk skal produseres og etter driftsplanen skal det gå bra. Dette er jobben min så det er bare å stå på, sier bonde Tore.

Positivt

Landbruket har en stor betydning for Namdalseid kommune, både med tanke på bolyst, sysselsetting og for å vise kommunen sitt mangfold.
– Nå investeres det og satses mye på melk og kjøtt og det er artig å se at ungdommen satser slik at landbruket lever videre. Alle ønsker vi et sterkt landbruk og egenproduserte matvarer, så dette er vel vegen å gå. Det er et positivt tegn på alle måter, sier ordfører Steinar.
Byggherren forteller at det har vært mye besøk på gården under byggeperioden.
– Mange vareleverandører og mange andre har vært innom for å se og høre om nyfjøset. Da er det om å være en god ambassadør for bondeyrket og fortelle om både planer og utsiktene framover, smiler Tore Kaldahl.

All ære

Etter kaffe og en god prat på kjøkkenet på Kaldal, gikk turen inn i nyfjøset. Her forteller Tore om både sinavdeling og «velferdsavdeling», melkerobot, børster og ikke minst en robotskraper som enda sto innpakket. Her blir alt på stell og det gamle fjøset skal restaureres.
– I det gamle fjøset blir det plass til kviger og kalver. Her skal vi bytte spalter, skjære ut og lage nye dragere, nye vinduer, tak og vegger. Oksekalvene vil vi fortsette å selge, forteller Tore.

– Dette er så artig å se. Namdalseid har jo lange tradisjoner innen landbruk og nå er det stor aktivitet og ny utvikling igjen. Jeg er mektig imponert over det som har skjedd de siste årene, både med reine melkefjøs og fjøs til andre produksjoner. All ære til alle som satser. Dette er så stort og flott at jeg får gåsehud, smiler ordfører Steinar Lyngstad.

Han satte stor pris på det han så i nyfjøset til Tore, og spør om melkerobot og hvordan kyrne finner vegen dit, kraftforautomater, fôring og drikkekar. Ordføreren var også veldig imponert over robotskraperen som han så i kassen ved inngangen.

Må avslutte med et uttrykk bønder har hatt og fremdeles har:
-Vi e stolte av yrket vårres og arbeidet vi utfører!

 

– Det er så stort og flott at jeg får gåsehud, sa ordfører Steinar til bonde Tore.

 

Dyrevelferden i høgsete, – det blir godt til kyrne å få børstet seg, smiler Nils Johan Kaldahl og ordfører Steinar Lyngstad.

 

Slik så det ut 29. mai, like før betongarbeidet startet.

 

21. november, nyfjøset er straks ferdig til innflytting.

 

 

Tegn frivillig abonnement!

Setter du pris på Lokalavisa Fjordtilfjord? Har du lyst til å støtte oss med et lite månedlig beløp?

 

Velg månedlig beløp
Betalingsdetaljer
 
 
 
 
 
Total  

 

Annonse
.
.

FLERE NYHETER

AnnonseAnnonse