8. mars på Namdalseid – fokus på samhold og fellesskap

Namdalseid bygdekvinnelag var godt fornøyd med kveldens arrangement. Fra venstre: Mirfat Almustafa, Ane Alti, Gudny Sverkmo, Anette Liseter, Mari Heggdal, Nora Cecilie Almli, Vigdis Bulling Kristiansen og Annja Svensli.

NAMDALSEID

Namdalseid bygdekvinnelag har gjort det til sin tradisjon å arrangere hyggekveld for damer på kvinnedagen 8. mars. Gudny Sverkmo som er leder i bygdekvinnelaget, ønsket velkommen og fortalte om kveldens program. -Vi skal ha fokus på kvinnedagen. Sissel Holtan skal holde kveldens appell, vi skal samle inn penger til et kvinneprosjekt i Guatemala, og så skal vi ha det trivelig i lag og kose oss med ost og kjeks.

Gudny la også vekt på bygdekvinnelagets rolle i bygda, og spesielt fremover nå som Namdalseid går inn i en kommunesammenslåing. -Vi vil gjøre mer i lag og styrke fellesskapet i Namdalseid. Vi vil gjerne ha flere damer med i bygdekvinnelaget, og vi må si hvordan vi vil ha det i bygda vår nå som vi snart blir en del av en større kommune. Samhold og felleskap er viktig!

Kvinnedrevet reindriftsnæring

Kveldens appell kom fra Sissel Holtan. Hun er en av fire kvinner som etterhvert skal ta over reindriftsnæringa for driftsgruppa Nord-Fosen. Dette blir da eneste plassen i landet i Norge med kun kvinner i styringa.

Sammen med Lena Haugen, Elise Holtan Pavall Årbogen og Anna Pavall Holtan skal disse kvinnene styre reindriften, og møte i forhandlinger som påvirker beiteområdene. F.eks. vindkraftutbygging.

Sissel så seg tilbake i tid og fortalte om hvordan livet var for hennes oldemor på slutten av 1800-tallet. Mye har forandret seg for kvinners kår, og det var et hardt liv den gangen. Det er mange sterke damer i den samiske historien også.

I dagens samiske samfunn blir det stadig bedre rettigheter for kvinner. Blant annet fortalte Sissel om mulighetene for tilskudd til feltbarnehage hvor barna kan være med ut på beitet, hvor de får både oppfølging og får være med på det som skjer.

Som takk for at hun stilte opp for å holde appell fikk Sissel en glassdame som er laget av Ane Alti. –Dette blir en tradisjon det også, fortalte Gudny. –De som holder appell på vårt 8. mars-arrangement får en slik glassdame, og ingen andre kommer til å ha en slik en!

Kvinneprosjekt i Guatemala

Norges bygdekvinnelag er engasjert i et prosjekt i Guatemala for å styrke livsgrunnlaget til kvinnelige bønder i landet. Dette skal de gjøre ved blant annet å ha fokus på bærekraftig matproduksjon. Dette er et land med stor fattigdom og klimaendringer som ødelegger avlinger, og Gudny la spesielt vekt på å fortelle hvor viktig det er for de å ha tilgang på såfrø.

– Inntektene av kveldens loddsalg går til prosjektet i Guatemala, fortalte Gudny. –Vi har fått mange fine gevinster så det er bare å ta mange lodd og støtte det gode formålet!

Dameklær

Laila Brevik, som driver klesbutikken Seventh Heaven i Follafoss var med og viste frem klær i størrelse XS til 4XL. Her var det mye fint å se av friske farger til våren.

Laila hadde også en ”gavepakke” til Guatemalaprosjektet. Hun auksjonerte bort to esker med klær hvor pengene gikk uavkortet til prosjektet. Her var det noen kupp for det var mye fint i eskene, og det ble penger til prosjektet.

8. mars 2020

Gudny avsluttet kvelden med å ønske velkommen tilbake til Solhaug 8. mars 2020.

Sissel Holtan med sin nye glassdame «Fight high».
Nora Cecilie Almli fra bygdekvinnelaget og Laila Brevik som driver butikken 7th Heaven i Follafoss.

 

Mye fint fra 7th Heaven.

Tegn frivillig abonnement!

Setter du pris på Lokalavisa Fjordtilfjord? Har du lyst til å støtte oss med et lite månedlig beløp?

 

Velg månedlig beløp
Betalingsdetaljer
 
 
 
 
 
Total  

 

Annonse
.
.

FLERE NYHETER

AnnonseAnnonse