Eidbygger på tur til historiske og frodige Frosta

Eidbyggene fikk en interessant historiestund i Logtun kirke med guiden Bjørn Olav Juberg

NAMDALSEID/FROSTA

LHL-Namdalseid er med sine godt over 100 medlemmer ett av de største lagene i Namdalseid. Det er stor aktivitet i laget med «LHL-Hjertetrimmen» for damer og herrer to ganger i uka i treningsstudioet LHL-Trimmen. «LHL-Hjertetrimmen» har eksistert siden 2003.

I trimstudioet er det mange treningsapparater som holdes i forskriftsmessig stand og her blir det innkjøpt nye apparater etter behov og ønsker. Skotthyll er blitt en populær aktivitet som laget driver i Kariskogen og mange deltar der hver tirsdag ettermiddag. Medlemsturer, dagsturer, i nærområdet er en viktig og populær aktivitet noe laget har drevet med i mange år.

I år gikk turen til Frosta og Tautra og ved Tinghaugen møtte gruppen guiden Bjørn Olav Juberg. Tinghaugen og Frostatinget ble grundig presentert av Juberg og han hadde både historien med fortellinger og årstall på «stell». Så også med gamle Logtun kirke som ifølge Frostatingsloven sto her allerede på slutten av 1100-tallet. Uttrykket om Frostingen kom også: «Potet og peng, kjerring og seng, det er alt en Frosting treng». Jo da, det er mye potet på Frosta.

–  Logtun kirke er ei steinkirke som ligger like ved stedet hvor Frostatinget ble holdt. Man tror at både Frostatingets segl og lovbok – Frostatingsloven – har vært oppbevart i en kiste i kirken. Kirken har en spesiell altertavle som ble utskåret i 1652 og malt i 1655. Etter å ha stått ubrukt i mange år ble kirken gjeninnviet i 1950. Den blir i dag brukt til bryllup og gudstjenester og er om sommeren åpen for besøkende, forteller Bjørn Olav Juberg.

Etter en flott historietime og vel så det fortsatte turen til Tautra. Her var det tid for middag som ble servert i «Fjøset» på historiske Klostergården. Like ved finner man restene av Cistercienserklosteret som antatt ble grunnlagt i år 1207 av munker fra Lysekloster ved Bergen. Det var i drift frem til 1537. Dette klosteret er forresten nevnt i deler av Sigrid Undset`s middelalderromaner.

Det var meningen at gruppen skulle få tid til å overvære nonnenes bønnestund i det nye Mariaklosteret, men klokka gikk litt fort. Det ble en tur ut til nonnene og det var anledning til å gå inn i klosteret for å se. Mariaklosteret var ferdigbygd i 2006.

Dette var nok en flott tur med Bangdalsruta AS og på denne turen var det med sjåfør Linn Walseth som sørget for en behagelig busstur. Linn kommer fra området og hun guidet oss på tilbaketuren som gikk over Ekne. Er man først på Frosta kjører man ikke hjem uten å ha lagt et besøk i et av stedets mange store flotte gartneri. Viken Gartneri ble valgt ut denne gangen og her ble det handlet grønnsaker, nypoteter, diverse kål, agurk og det man måtte ha lyst på.

Her er det historiefortelling ved Tinghaugen, guiden Bjørn Olav Juberg fortalte om Frostatinget og generelt om Frosta.

 

Sofie og Ragnar Trefjord ved Logtun kirke.

 

Guiden Bjørn Olav Juberg og leder i LHL-Namdalseid Helen Nordaune ved den gamle altertavla i Logtun kirke.

 

Det var fullt mulig å besøke Mariaklosteret på Tautra.

 

Her inne i bønnerommet, et flott byggverk med fin utsikt.

 

Hild Moe slår av en prat med Bangdalsrutas sjåfør Linn Walseth.

 

I Vikens gartneri «Kjøkkenhagen» var det stort utvalg av markens grøde, Vigdis Gystad, Helen og Herolf Nordaune benytte anledningen til noe «friskt» fra gartneriet.

 

 

 

 

Tegn frivillig abonnement!

Setter du pris på Lokalavisa Fjordtilfjord? Har du lyst til å støtte oss med et lite månedlig beløp?

 

Velg månedlig beløp
Betalingsdetaljer
 
 
 
 
 
Total  

 

Annonse
.
.

FLERE NYHETER

AnnonseAnnonse