Satser stort på kylling, har investert 15 millioner kroner i nytt kyllingfjøs

Ottar Anton Kaldal, Andreas og Mattias ved inngangen til det svære kyllingfjøset på Kaldalmoen, (Kristoffer var ikke til stede)

NAMDALSEID

Ottar Anton Kaldal på Kaldalmoen i Namdalseid satse på kyllingproduksjon i stor skala. I august 2022 startet han og sønnene på med tomteforberedelser til et stort fjøs der både sprenging av fjell, graving og planering var nødvendig. Etter syv måneder var det klart for første innsett 13. mars i år.

– Uten Rema, Norsk Kylling, i ryggen hadde vi ikke investert i et slikt anlegg. Reitan har investert i et stort nytt kyllingslakteri til 2,1 milliarder kroner i Orkanger, og når han investerer er han sikker på det han gjør. Norsk Kylling har 125 kyllingprodusenter. Synd at Nortura trekker seg ut for vi trenger jo konkurranse, sier Ottar Anton Kaldal.

Kyllingbonden skryter av kjempegod hjelp av sønnene;

– Her har vi investert 15 millioner kroner og dette hadde jeg aldri gjort uten uvurdelig god hjelp fra sønnene Kristoffer, Andreas og Mattias. Må også nevne far Ottar som har vært med på grunnarbeid og det første innsettet med kylling. Nå er det slik at vi kan ikke ta ferie eller være borte samtidig, for en av oss må være til stede for å ha tilsyn med produksjonen, smiler Ottar Anton.

– Vi synes det er spennende å være med på alt dette og vi har et flott arbeid her, sier Andreas og Mattias. Kristoffer var ikke til stede på lørdag.

27.060 små Hubbardkyllinger piper, eter og drikker hele døgnet.

Fredag ettermiddag fikk de nytt innsett med kyllinger av rasen Hubbard, hele 27.060 små kyllinger piper, eter og drikker hele døgnet. Det hører med til historien at på gården Kaldalmoen hadde de melkeproduksjon fram til november 2022. Da var kufjøset «oppbrukt» og nytt kufjøs var ikke et alternativ. På gården finnes også et mindre kyllingfjøs der de har plass for 12.000 kyllinger.
Ottar Anton på Kaldalmoen er nok den største kyllingprodusenten i Namdalen. Etter 46 døgn leveres kyllingen til slakt og da er den 1500 – 1600 gram. Da desinfiseres fjøset og etter 10 dager kommer nye kyllinger i hus. Gjennom året blir det utskifting 6-7 ganger.

Når det er så stor besetning blir vel kraftforbruket stort?

– Ja, det er behov for mye kraftfor til så mange kyllinger. I løpet av ett år bruker vi 1100-1200 tonn. Det går med 110 tonn på hvert innsett og de siste 10 dagene spiser de 5 tonn i døgnet. Vi har en god 10-års avtale med Felleskjøpet der de skaffer siloer mot at de har leveransen av kraftforet, forteller Ottar Anton, Andreas og Mattias.

Hva med fyring, kyllingen skal vel ha jevn temperatur?

– Nå bruker vi flisfyring i begge kyllingfjøsene. Flisa får vi av avfallet fra sagbruket og sagflis og høvelspon til nytt underlag har vi også selv så det er både kortreist og miljøvennlig, sier Ottar Anton.

Han forteller at i det minste fjøset var det oppvarming med gass, men det ble for kostbart.

– I 2007 kostet gassen 15.-16.000 kroner for 2.800 kilo. Da det ble fylt i 2022 var prisen på den nette sum av 51.000 kroner, så egen flis er uten tvil det rimeligste alternativet, sier bonden.

– Hva med vatn?

– Vi har eget brønnvatn like ved fjøset fra en brønn som er 120 meter dypt og skaffer 80 kubikk i døgnet. Kyllingen har behov for hele 190 kubikk vatn for hvert innsett. Etter alt vi har satset så må vi si vi har trua på bruket. Mat må vi ha og det må da politikerne snart forstå, før alt rakner, sier kyllingbonde Ottar Anton Kaldal.

Kyllingfjøset er et mektig stort bygg. (Foto: Svein Tore)

 

Ottar Anton viser siloen med flis til fyringa.

 

Etter to års saging ble det en flishaug på 800 kubikk av bakved og annet fra saginga.

 

 

 

Tegn frivillig abonnement!

Setter du pris på Lokalavisa Fjordtilfjord? Har du lyst til å støtte oss med et lite månedlig beløp?

 

Velg månedlig beløp
Betalingsdetaljer
 
 
 
 
 
Total  

 

Annonse
.
.

FLERE NYHETER

Annonse



Annonse