Helgetur til Finland, hentet traktor og fliskutter

Mattias Kaldal hentet denne ekvipasjen i Finland forrige helg, en Valtra 2015 modell med 315 hester under panseret og en stor flishugger. Vekt; 25 tonn. Han var heime til Ottar Anton etter 20 timers kjøring

NAMDALSEID

Bonde Ottar Anton Kaldal, med god hjelp fra familien, bygde et stort kyllingfjøs i tillegg til et mindre som var i drift tidligere. Det nye var ferdig til innsett i mars 2023. For å varme opp begge fjøsene har de valgt å fyre med flis. Det går med store mengder fyringsmaterialer i løpet av et år.

– Vi hadde en liten fliskutter som vi brukte i starten, men innså at det måtte til kraftigere maskin. Formålet med investeringen er at vi skal være uavhengig av andre til flising, vi bruker rundt 800 kubikk flis i året, forteller Ottar Anton.

Leita på nett

De leita etter egnet traktor og fliskutter på nettet, både i Norge og Sverige, men de endte opp i Finland. Der er det et stort marked for flis og lett å finne brukt utstyr som de var på utkikk etter. Forrige helg tok Mattis turen til Finland.

– Vi fant det vi så etter og slo til og vi sparte store summer på å handle der. Jeg tok fly til Helsinki, et mindre fly til Nivala og en drosjetur på 20 mil før jeg møtte selgeren som hadde kjørt i møte med meg. Da var klokka 03.30. på lørdag natt. Det ble en kort gjennomgang av utstyret før jeg la i veg mot ferga i Wasa klokka 09.00. Da var det godt å kom om bord til en fire timers fergetur med dusj og seng, smiler Mattias.

Etter fergeturen til Umeå gikk turen til Sundsvall, Østersund, Åre og tollen på Storlien. Der sperret de opp øynene når det kom en traktor kjørende fra Finland. Fortollingen gikk greit for selger hadde ordnet med alle nødvendige papirer. Til og med attest fra veterinær som viste at utstyret var skikkelig rengjort. Det ble 12 timers kjøretur i Sverige.

– Det var godt å kom til Norge, men det ble plutselig smalere veg. Utstyret jeg fartet med viser 2,95 meter bredde så jeg fylte kjørefila. Jeg kjente godt at de 25 tonnene skuva godt på når det ble nedoverbakke etter tollen. Hele turen i traktoren tok 20 timer og det ble 1.220 kilometer inkludert ferga. Jeg handla diesel for 6.000 kroner og hadde vel en hastighet på i overkant av 50 kilometer i timen, sier Mattias.

 

I gang

Nå har de så vidt kommet i gang med nyutstyret, (2015 modell), og nå er det øving i bruk av kran og utstyret for øvrig. Virke til flising henter de litt fra alle steder og det er bare å ta kontakt dersom man har kantsoner eller skogsvegkanter som trengs å ryddes.

– Vi er på utkikk etter slike oppdrag og ikke noe er for lite eller for stort. I og med at fliskutteren har veldig stor kapasitet satser vi også på leiekjøring til hyggelige priser. Vi kommer når kunden ønsker det, sier Ottar Anton Kaldal.

I tillegg til skogvirke fra rydding og annet blir det en god del bakved fra Kaldalmoen sag som også gir fin flis til varmeanlegget.

Nyervervelsen måtte demonstreres, da med småslip.

 

Etter noe trening med joystikkene så har fliskutteren en kapasitet på 180 m³ i timen.

 

 

 

Tegn frivillig abonnement!

Setter du pris på Lokalavisa Fjordtilfjord? Har du lyst til å støtte oss med et lite månedlig beløp?

 

Velg månedlig beløp
Betalingsdetaljer
 
 
 
 
 
Total  

 

Annonse
.
.

FLERE NYHETER

AnnonseAnnonse