Spennende ting skjer i regi Beitstaden Historielag

Avtroppende leder Solrun Holien takker t.v. Erik Stenvik for innlegget om bokprosjekt og sommerbesøk og påtroppende leder Per Arve Lie for et flott kåseri om familien Aanderaa

MALM

Beitstaden Historielag holdt torsdag 7. mars sitt årsmøte i Amfiet på Malm skole. 70 medlemmer møtte til et spennende møte. Det er rekorddeltakelse på et årsmøte!  Kulturskoleelev Elise Hovd (8 år) åpnet møtet med å spille «Idas sang» på piano.

Elise Hovd åpnet årsmøtet med «Idas sang».

Leder Solrun Holien ledet møtet og årsmeldinga viser at 2023 har vært et aktivt år i historielaget og at det er 647 medlemmer. Laget har deltatt på flere arrangementer blant annet på Glada`n på Namdalseid, julemesse i Sprova og på Namdalsmuseet. De to historiebøkene «Tre bygder mellom to fjorder», både bind 1 og 2, er ferdige etter sju års arbeid. Forfatterne Olav Skevik, Erik Stenvik og Steinar Ressem har nedlagt en stor jobb med å dokumentere historia til Namdalseid, Beitstad og Malm fram til 1904. Bøkene er presentert og solgt på flere stands der Beitstaden historielag har deltatt.

Leder Solrun Holien ledet sitt siste årsmøte, men fortsetter som styremedlem.

Ei fyldig og ryddig årsmelding ble lest opp og godkjent. Kasserer Steinar Opdahl presenterte regnskapet som ble godkjent uten merknad. Kontingenten beholdes som tidligere pålydende 250,- kroner inkludert Årboka.

Valg er alltid spennende i et stort lag som Beitstaden Historielag. Noen medlemmer går ut av det gamle styret og nye skal settes inn. Valgkomiteen hadde jobbet godt og de klarte å få nye, og gamle medlemmer inn i styret og komiteer. Det var to styremedlemmer som sluttet, Terje Selen og Jan Olav Haraldsen. Solrun Holien slutter som leder, med går inn i styret:

Valgt ble: Leder for 1 år Per Arve Lie, styremedlemmer: fra Namdalseid Solrun Holien, Solfrid Skevik, fra Beitstad Hege Musum Inderberg, Else Hansen, Rune Glasø, fra Malm Randi Pauline Tisløv, Per Harald Ressem og Frank Lindstrøm. Kasserer gjenvalg på Steinar Opdahl.

– Takk for innsatsen i styret gjennom mange år! Til venstre Jan Olav Haraldsen, leder Solrun Holien og Terje Selen.

Etter årsmøtesakene var det musikk av elever fra Steinkjer kulturskole avdeling Malm, etterpå ble det servert saltkjøtt og kålstappe, kaffe og blautkake. Kari Landsem Ekmann presenterte ei rikholdig «Årsskrift 2023». Per Arve Lie holdt et kåseri om presten Johannes Aanderaa og sin gammeltante Anna Lie som var hushjelp hos Aanderaafamilien i to generasjoner. Det er ei tjukk og stor dagbok som skildrer livet til familien Aanderaa. Denne er tenkt laga i bokform og gjøres tilgjengelig for alle.

Ny leder i Beitstaden Historielag Per Arve Lie holdt kåseri der prest Johannes Aanderaa sin rikholdige dagbok var tema.

Presten som talte NS midt imot

– 29. april 1929 kom familien Aanderaa til Beitstad. Prestegjeldet besto av en hovedkirke og to annekssogn, Namdalseid og Malm. Det ble en stor familie etter hvert og til sammen tolv barn kom til verden. Det ble mye jobb for kona Margrete og Anna Lie fra Namdalseid ble ansatt som hushjelp i familien. – Hushjelpen – et unikum, står det i dagboka til presten. Da krigen kom til Norge i 1940 var Aanderaa forskrekket over at så mange i hans menighet ble NS-medlemmer. Konfliktene kom på rekke og rad, men presten lot seg ikke dirigere av nazistenes trusler noe som førte til flere anmeldelser. Anklagene i en uttalelse lød: «Sogneprest Aanderaa har så stor innflytelse i prestegjeldet at hele vårt arbeid står i stampe. Han må iallfall fjernes fra bygden». I første omgang slapp han med en bot på 500 kroner. 29. mars 1946 ble Aanderaa utnevnt til sogneprest i Nøtterøy og flyttet sørover med hele familien, dette er litt av kåseriet til Per Arve Lie.

Fra dagbok til bok

Den store, verdifulle og veldig innholdsrike dagboka til Johannes Aanderaa er nesten klar til trykking, noe småtteri står igjen. Det er Erik Stenvik, Olav Skevik og Steinar Ressem som er i arbeid med denne.

– Det er interessant lesing, rørende, gripende og mye artig og humoristisk skrevet. Vi har fått godkjenning av familien til å trykke boka og de kan også bistå økonomisk. Familien hadde vel også en gang tenkt tanken på å lage bok med prestens notater. Nå blir det bok og vi tenker et opplag på 100 bøker i første omgang, familien har bestilt 25 bøker. Nå er vi ute etter bilder av familien Aanderaa og presten Johannes. Vi har noen bilder, men er det noen som har bilder fra diverse prestegjerninger, dåpen, konfirmasjon, bryllup, begravelser så er vi interesserte i det, sier Erik Stenvik.

Stort besøk til sommeren

Til sommeren har Aanderaafamilien meldt sin ankomst til distriktet.

– 7.-9. juni kommer 25 medlemmer fra Aanderaafamilien på besøk til Beitstad. Det er planlagt et innholdsrikt og stort program der besøk til Malm, Namdalseid og Beitstad står på lista. Et besøk til setra på Kviksåsen er også med. De skal bo på Yttervika og der blir det et åpent møte lørdag 8. juni. Prest Eva Aanderaa Vestbø vil holde gudstjeneste i Beitstad kirke, hun er barnebarn av tidligere prest Johannes Aanderaa. En tur til prestegården er selvsagt. Et program for denne helga kommer når alt er klart, sier Erik Stenvik.

Kari Landsem Ekmann presenterte «Årsskrift 2023».

 

Kulturskolerektor Svein Kåre Haugen og elev Emma Storli Aasland spilte trekkspill.

 

Etter møtet var det kålgraut og saltkjøtt, Marit Holien gledet seg til mat!

 

Det var rekordoppmøte på årsmøtet til Beitstaden Historielag på Malm.

 

 

 

Tegn frivillig abonnement!

Setter du pris på Lokalavisa Fjordtilfjord? Har du lyst til å støtte oss med et lite månedlig beløp?

 

Velg månedlig beløp
Betalingsdetaljer
 
 
 
 
 
Total  

 

Annonse
.
.

FLERE NYHETER

Annonse



Annonse