«Årgårdshagen»; høster i egen hage, kan bli en attåtnæring

Allsidig grønnsaktilbud fra Årgårdshagen; Kristian Anzjøn med minsten Ingmar og Ida Torsdatter Kristiansen

NAMDALSEID

De meldte seg på kurs i småskala grønnsaksproduksjon, Markedshage, på Voll gård i Trondheim. Jord har de mye av på Årgård så litt grønnsakdyrking lå til rette for å prøve det ut.

– Det var et kurs med Norsk landbruksrådgivning og Statsforvalteren i Trøndelag og flere samarbeidspartnere som ga deltakerne praktisk veiledning i «startbrukmodell» med intensiv dyrking på små arealer. Kjøp og salg og ikke minst markedsføring, det kan jo etter hvert bli ei attåtnæring. Fylket ønsker flere små bedrifter, sier Ida Torsdatter Kristiansen og Kristian Anzjøn.

Det har i de senere årene blitt stor interesse for dyrkningskonseptet Markedshage. Her handler det om å dyrke et bredt utvalg av grønnsaker på mest mulig effektiv og bærekraftig måte, og å selge direkte til kundene.

– Det var flinke folk med mye erfaring på området og da gir det mer kjøtt på beinet. Du skal høre på de, skjønner man, smiler Kristian.

Enkle redskap

Årgårdshagen driver økologisk og jorda på gården er steinfri og lett, men det var mye jobb for å anlegge grønnsakhagen.

– En markedshage skal ha liten kostnad angående nødvendig utstyr. Jobben skal gjøres med enkle redskap og handarbeid. Det er klart det blir en del ugras, men det er bare å luke og hakke så blir det bra. Det var ekstra motiverende i starten da mengde grønnsaker ble mer enn mengde ugress i bedene, smiler de to på Årgård og ser på alle de fine grønnsakene som straks er høsteklare.

I drivhuset har de prøvd med tomater, agurk, paprika og chili.

– Vi må vel si vi var for sein med å plante ut i drivhuset, men vi ser jo antydning til hvordan det kunne blitt, sier Ida.

– Hva finnes i hagen?

– Her har vi forskjellige kål både grønnkål, knutekål, blomkål, grønnkål, neper reddiker, brokkoli, løk, salat, kvitløk og rødbeter. Gulrot, stangselleri, sellerirot, polkabete, fennikel, rosenkål, sukkererter og poteter. Alt er økologiske gode grønnsaker, sier Ida og Kristian.

Utsalget er planlagt?

– Ja, det er i orden. Vi har pusset opp den gamle skogabrakka etter farfar, satt inn hyller og nå er det klart for salg nedenfor huset og ved Fv17. Det er selvbetjening og betaling med Vipps, det er det enkleste. Vi har også prøvd oss på markeder da med stand sammen med Brattlia Økogård, spennende å være med på, sier Kristian Anzjøn.

Planer om utvidelse av grønnsakhagen?

– Å ja, vi har planer om å utvide neste år. Vi har jo ledig jord og må vokse noe, smiler Ida Torsdatter Kristiansen.

Det er stadig ugras å luke bort, – men tar man litt etter litt så holder man det bra, smiler Ida.

 

Ida og Kristian har fått til en grønnsakhage de kan være stolte av!

 

 

– Jo da, det er antydning til agurk!
En chili har vokst og viser seg fram!

 

Noen tomater har fått farge!

 

Ringblomster i bed, i bukett og på mat, – brukes i salat både som pynt og smak. Ringblomster kan også tørkes og brukes i maten gjennom vinteren.

 

– Trenger du salat, løk eller annet snadder til matlaging? Grønnsaksbua er åpen like ved fylkesvegen mellom Sjøåsen og Namdalseid, adresse Namsosvegen 3481.

 

 

 

 

Tegn frivillig abonnement!

Setter du pris på Lokalavisa Fjordtilfjord? Har du lyst til å støtte oss med et lite månedlig beløp?

 

Velg månedlig beløp
Betalingsdetaljer
 
 
 
 
 
Total  

 

Annonse
.
.

FLERE NYHETER

Annonse



Annonse