«Jenter klar for jakt», fokus på kvinnesatsing

Kruttrøyken lå over skytterbanen på Sjøåsen da jentene trente på elgskiver og andre spennende mål

SJØÅSEN

Søndag var det jentene/damene som herjet på skytebanen i Sjøåsen. Her var det kruttrøyk i lufta, leirduene ble smadret og både tiur og gaupe var blink. Elgen fikk også mange gode treff, god forberedelse til jakt!

– Dette er et prosjekt Namdalseid jeger- og fiskarlag har utarbeidet ut fra at vi vet det er mange jenter/damer som vil ut på jakt, men de vet ikke helt hvordan de skal få det til. De mangler erfaring, og det er det dette handler om, repetisjon for de som har jegerprøven for mange år tilbake og et puff for nybegynnere til å ta jegerprøven, sier leder Roar Heggdal.

Namdalseid jeger- og fiskarlag er kjent for sine mange kurs og trivselsarrangementer både for barn, ungdom og voksne. Kan nevne Fiskesommer og sommerfest, jakt for ungdom, jaktskytterskolen, isfiskekonkurranse og jegerprøven. De fikk Namdalseid kommunes kulturpris i 2016; «Stor ståpåvilje og aktiviteter for alle er lagets kjennemerke», står det i begrunnelsen.

Fokus på kvinnesatsing
Opplegget med «Jenter klar for jakt» har vært etterspurt og Namdalseid jeger- og fiskarlag sendte før jul en søknad til Trøndelag fylke om økonomisk støtte. Det var en søknad til kjøp av våpen, utstyr og ammunisjon til dette prosjektet og fokus på kvinnesatsing.

– I mars fikk vi tilslag på søknaden og da kjøpte vi to rifler, tre hagler og ammunisjon. En slik støtte gjør også at vi kan holde deltakeravgiften nede. Det koster 200 kroner for medlemmer og 400 for ikkemedlemmer å delta i helga. På grunn av koronasituasjonen måtte vi ha begrensning på deltakerantallet og vi endte opp med 9. Det er fem på venteliste så et nytt kurs kommer senere, sier Roar.

Leder i Namdalseid jeger- og fiskarlag Roar Heggdal instruerer i hagleskyting.

Oppfrisking
Kurset startet med teoridel der de tok utgangspunkt i jegerprøven. Noen av deltakerne hadde tatt denne for en del år tilbake, men ikke mange hadde kommet seg ut på jakt. Da kan det være greit med både oppfrisking av teori og skyteferdigheter.

– Dette er et lærerikt kurs, det er om å bryte barrieren og komme seg på banen. Så det i starten av påmeldingen, litt tregt, men venneflokken drar med. Også søsken og mor/datter, Skyteferdighetene er skikkelig bra og de slår mannfolka. Ingen grunn til å sitte hjemme, smiler lederen.

Mannsdominert
Jakt har vært litt sånn far til sønn opplegg, jentene har liksom ikke fått forespørsel om å være med i skog og fjell på jakt. Det å gå på jakt har vært en mannsdominert tradisjon, men nå er det nye tider.

– Vi ser at jentene kommer etter og i fjor var halvparten jenter/damer på jegerprøven. Andel damejegere øker fra år til år og vi håper at slike kurs trigger lysten til å komme seg ut på jakt, sier leder Roar Heggdal.

«Elgjaktbasillen»
På teoridagen ble det pratet om jakt, våpen og reglement, ettersøk og behandling av felt vilt. De ni kursdeltakerne fikk grundig gjennomgang av skyting både med hagle og rifle. De oransje duene ble knust til smuler og rifleskytterne traff blink både på skiver, gaupe, tiur og løpende elg.

– Fikk full treff på elgen, vart litt bitt av «elgjaktbasillen» nå, smiler Sara Wåde.

På riflebanen fikk deltakerne god innføring i skytestillinger og både sittende og stående skyting ble utført. Stående skyting var for noen litt vanskelig, bare det å snu litt på seg for å se blinken kunne være litt problem.

– Alt er en vanesak og mye kan skje på jakt, endrede forhold og skifte av stillinger vil oppstå. Derfor er det veldig viktig å trene mye, sier instruktør John Harald Aas.

Da hadde gaupeskiva fått sine skudd, Mona Kolstad og Sara Wåde og en fornøyd instruktør Svein Heggdal.

Elg eller fugl?
Etter å ha skutt på både tiur, gaupe og elg var det tid for kontroll av skivene. Elgen (100 meter) var elektronisk skive og skytterne så selv sine treffpunkt.

– Jeg har vært med litt på elgjakt og nå jobber jeg meg opp til å ta jegerprøven. Vi har hatt teori og i dag søndag skyting så det frister med jakt, sier Mona Kolstad.

– For seks år siden tok jeg jegerprøven og det ble med det. Har ikke vært på jakt, men nå blir det fuglejakt til høsten. Kanskje elgjakt etter hvert, ett våpen om gangen. Nå åpner det jo opp for våpenlån av Namdalseid jeger- og fiskarlag og jeg fikk jo full treff på elgen nå. Ble bitt av «elgjaktbasillen», smiler Sara Wåde.

Mor og datter skyter også godt, side om side, men det er mor som har jegerprøven, enda.

– Det er en bøyg å komme i gang på skytterbanen. Har jegerprøven så det blir nok fuglejakt i år, kanskje elg neste år. Dette var et flott opplegg, sier Hilde Saugestad.
Datter Oda har også lyst til å bli jeger og håper å kunne starte med jegerprøven på skolen til høsten.

– Det er greit å øve til jegerprøven. Jeg har vært med på både fugl og elgjakt, men elgjakta får far ta seg av inntil videre, smiler Oda Saugestad Sørensen.

Disse deltok på kurset «Jenter klar for jakt», fra venstre Ann Monica Aasbø, Mona Kolstad, Siv Beate Aasbø, Sandra Eldnes, Hilde Saugestad, Oda Saugestad Sørensen, Hilde Vanebo, Tove Moe Hansen, styremedlem Trine Indermo, styremedlem Janne Kristin Aavik og Sara Wåde.

 

Da var det bare å prøve hagla.

 

Mange leirduer ble smadret under søndagens skyting.

 

Fin dag for leirdueskyting og fornøyde skyttere fra venstre Hilde Vanebo, Tove Moe Hansen, søstrene Siv Beate og Ann Monica Aasbø sammen med leder Roar Heggdal.

 

Svein Heggdal instruerer i bruk av jaktrifle, fra venstre Mona Kolstad, Sandra Eldnes og instruktør John Harald Aas.

 

Mange gode treff og fornøyde skyttere, fra venstre Mona Kolstad, Sara Wåde, Sandra Eldnes, Hilde Saugestad og Oda Saugestad Sørensen.

 

Sandra Eldnes stilte med egen ny rifle.

 

– Vi jakter elg i Mølnåskogen, smiler søstrene Siv Beate og Ann Monica Aasbø. Greit å ha prøvd hagle også.

 

Det blir ikke elgjakt til høsten, men fuglejakt håper de på mor Hilde og datter Oda.

 

 

 

Tegn frivillig abonnement!

Setter du pris på Lokalavisa Fjordtilfjord? Har du lyst til å støtte oss med et lite månedlig beløp?

 

Velg månedlig beløp
Betalingsdetaljer
 
 
 
 
 
Total  

 

Annonse
.
.

FLERE NYHETER

AnnonseAnnonse