Landbruksspillet; elever var bonde for en dag

Her diskuterte de maskinsamarbeid, f.v. Justin, Arne, Adrian, Dagrun, Karina, Aina, Ane Katrine og Amalie. Bak t.v. Anette Liseter, Andreas, Ranja og Stefan Skulstad.

NAMDALSEID

Landbruksspillet er et pedagogisk opplegg for avgangsklassene i grunnskolen, og det handler om en gårdbrukerfamilies arbeid på gården. Elevene får her mulighet til å drive en gård som om den var deres egen. De skal i spillet være bønder som må ta de riktige beslutninger som er nødvendige for å drive en gård. Det er et gruppearbeid som utfordrer mange ferdigheter og berører mange skolefag.

I mange år har Namdalseid Bondelag gjennomført Landbruksspillet med 10. klassen i skolen. Mandag fikk elevene besøk av medlemmer fra styret i Bondelaget, og elevene måtte ta beslutning om hvilke driftsform de skulle velge.

– Her er elevene delt inn i grupper og de har kjøpt seg gård og alle gruppene har valgt konvensjonell drift med melkeproduksjon. Det er den mest vanlige driftsformen i Namdalseid. Vi skal også huske at landbruket er den største arbeidsplassen i kommunen med 20% sysselsetting, sier Stefan Skulstad.

Mye jobbing
Gjennom en dag med Landbruksspillet får elevene lære mye om økonomi og regnskap, de må kjøpe en gård som skal lånefinansieres, det må investeres i maskiner og det skal holdes oversikt og orden i regnskapsføringen.
– Kraftfor, gjødsel og såvarer skal også til, så de får et reelt inntrykk hvordan bonden driver. Forskjell på kostnader, inntekter, investeringer og avskrivinger er viktig å finne ut av. Landbruksspillet er jo en fin måte å gi elevene en teoretisk innføring i hva som er bondens hverdag, sier instruktør Anette Liseter.

Om det er noen av elevene som har planer om å bli bonde, var det litt delte meninger.
– Har et ønske om å bli kubonde når tiden er inne, sier Simen.
– Det høres spennende ut å være bonde. Kan jo hende, man vet aldri hva som skjer. Det er mye å tenke på som bonde og det blir mye tall man må forholde seg til, smiler Amalie.

Men at elevene i 10.klasse hadde en spennende og arbeidsom dag sammen med medlemmer fra Namdalseid Bondelag levner ingen tvil.
– Det er greit å se hvordan det fungerer på en gård. Skjønner at bøndene jobber med mye og det er kjekt å se hva de driver med. Skifter på jorda og hva som skal såes der og der til riktig tid, bøndene har mye å tenke på og følge med på. Mye regnskap er det også, var bondeelevene enige om.

– Må få orden på regnskapet, t.v. Janne, Ane Katrine, Nikolai, Anette, Arne og Stefan.

 

– Traktor må vi ha, helst en Claas 850 for den er bra, mente t.v. Simen, videre Kristoffer, Veronika og Mariell.

 

Tegn frivillig abonnement!

Setter du pris på Lokalavisa Fjordtilfjord? Har du lyst til å støtte oss med et lite månedlig beløp?

 

Velg månedlig beløp
Betalingsdetaljer
 
 
 
 
 
Total  

 

Annonse
.
.

FLERE NYHETER

AnnonseAnnonse