Arveavgiften er fjernet – men se opp for nye arvefeller

Fornøyde var leder i Namdalseid pensjonistlag Agnar Moe, Carsten O. Five og leder i LHL-Namdalseid Jostein Moe etter en flott dag i samfunnshuset.

 

NAMDALSEID

Torsdag ettermiddag inviterte Namdalseid pensjonistlag og LHL-Namdalseid til foredrag om arv, vergemålslov, testamente og helseforsikring. Carsten O. Five var foredragsholder for 90 tilhørere, helseforsikringen måtte gå via Skype.

Carsten O. Five startet bladet Dine Penger i 1983, og han var ansvarlig redaktør i nesten 20 år. Nå er han konsulent i Pensjonistforbundet, og reiser landet rundt og gir informasjon om arv, testamente og vergemålslov. Hans råd var: Bruk penger nå – ikke vent – gi bort penger mens du lever.
– Det å bruke penger på seg selv og å ha dårlig samvittighet, det er en norsk folkesykdom det. Slutt med det. Det er nå dere skal kose dere, den dagen kommer da man ikke orker å kose seg eller være i aktivitet, oppfordret Five.

Arv og arveavgift

– Det finnes ingen arvinger før noen er døde. Arveavgiften ble fjernet i 2014, men når man fjerner en skatt ligger det en annen under, forteller han.
Samtidig med at arveavgiften ble fjernet er det gjort endringer i skattereglene som likevel kan innebære at man kommer dårligere ut. Dette har sammenheng med at det er innført et såkalt kontinuitetsprinsipp.

– All formue i Norge som det er gevinst på skal gevinsten beskattes. Kontinuitetsprinsippet ligger under og det er en kjempefelle og utrolig viktig å vite dette. Merkelig at myndighetene ikke har informert mer og denne saken. Trår man feil i arveoppgjør kan man lett få seg en skatteoverraskelse, sier Carsten O. Five.
Kontinuitetsprinsippet innebærer at mottaker overtar arvelaters eller givers skattemessige posisjon i forhold til overtatte objekter.

Hele eller deler av arven kan gis bort mens man lever, men ikke fra uskiftet bo.
– Man kan gi bort så mye man orker, ubegrenset til sine arvinger innen familien. Sitter man i uskiftet bo kan pengene brukes som man vil, men man kan ikke gi bort store gaver som står i misforhold til boet. Man kan også låne opp på boligen uten å spørre arvingene. Det finnes noen feller, og arveavgiften kan fort bli innført igjen, sier han.

Framtidsfullmakt

I 2013 kom det ny vergemålslov der kommunens overformynderi er borte og fylkesmannen overtok. En Framtidsfullmakt er en fullmakt man gir til verger, gjerne barn eller andre familiemedlemmer, om hva man ønsker skal skje dersom noe inntreffer en selv.
– Dette er ikke noe testamente, det er et en fullmakt for resten av livet. Mange ønsker å dokumentere sine ønsker om hva som skal skje dersom man blir syk og ikke kan ta vare på egne interesser. For eksempel hvor man ønsker å bo dersom man må flytte fra eget hjem, informerer Five.

Testamente/samboerkontrakt

Det er en kjensgjerning at mye kan skje i livet med ekteskap, samboerforhold eller om man er enslig. I et samboerforhold er det lurt med en kontrakt der det kommer fram hvem som eier hva i forholdet.
– Når noen dør er det alltid greit med et testamente. Da blir det ingen som blir uvenner etterpå. Setter man opp et testamente og synes man må forandre på det, så husk at det er det siste testamentet som gjelder, sier Carsten O. Five.

Kjempebra

– Her ble det mye informasjon på kort tid. «Matnøttig», men vanskelig å svelge alt, mye å tenke på, sa Svein Brørs etter foredraget til Five.

– Midt i blinken. Her fikk vi mange nye opplysninger som vi ikke visste om, en bra vinkling på nye ting. Man skal trå varsomt, så dette var et flott tema. En videreføring av dette innen egne lag/foreninger er kanskje lurt. Må prates mer om dette. Kjempebra, smiler Ragnar Rønning.

Helseforsikring

Et annet tema denne dagen var helseforsikring, og Siri Nyhus fra Vertikal Helseassistanse AS måtte ta sitt innlegg på Skype fra Oslo. Vertikal Helse er en medisinsk kompetansebedrift som tilbyr et bredt spekter av tjenester, og de formidler helsetjenester til private, bedrifter og organisasjoner.
– Fra 2016 ble vi heleid av LHL og vi er Norges største leverandør innen helseforsikring. Vi driver HMS-kurs, førstehjelpskurs, hjertestarterkurs og pålagte kurs for skoler og barnehager. I tillegg førstehjelpskurs til idrettslag og andre, sier Siri Nyhus.

Nyhus forteller at det i 2016 var 155.064 personer som hadde helseforsikring i Vertikal Helseassistanse AS, og 96% av kundene fornyer sine forsikringer.
– En forsikring koster det samme om man er 30 eller 70 år. Er man medlem i LHL koster det 3.080,- kroner i året og medisinsk kompetanse er tilgjengelig for alle, og sykehusplass innen 20 dager. For ikke LHL-medlemmer er prisen kroner 4.224,-, forteller Siri Nyhus.

Dersom noen er interesserte i helseforsikring kan man ta kontakt med sitt lokale LHL-lag, eller man finner de nødvendige skjemaer på Vertikal Helseassistanse AS sine nettsider.

– Helseforsikring har jeg ikke og har ikke gjort meg opp noe mening om det. Må fordøye denne litt og kanskje begynne å tenke litt annerledes. Situasjonen kan jo fort forandre seg, og det er jo supert å få ordnet det gjennom LHL lokalt, sier Sollaug Kolstad etter fine foredrag i Namdalseid samfunnshus.

– Vi er kjempefornøyde med dagen. Tenk å samle 92 tilhørere fra Namsos, Beitstad, Fosnes og Namdalseid på en torsdag ettermiddag. Vi må si at dette var vellykket og at temaene var veldig interessante, sa leder i Namdalseid pensjonistlag Agnar Moe og leder i LHL-Namdalseid Jostein Moe.

 

ARV: Viktige opplysninger om arv og skatt fra Carsten O. Five.

 

PASS PÅ: – det kan fort være noen skattefeller å tråkke i, advarte Carsten O. Five.

 

FULL SAL: Mange møtte opp for å høre om arv, vergemålslov, testamente og helseforsikring.

 

Tegn frivillig abonnement!

Setter du pris på Lokalavisa Fjordtilfjord? Har du lyst til å støtte oss med et lite månedlig beløp?

 

Velg månedlig beløp
Betalingsdetaljer
 
 
 
 
 
Total  

 

Annonse
.
.

FLERE NYHETER

Annonse



Annonse