Eidbygg spesialist på legendetradisjonen om Olav den hellige

Gunnhild Røthe med sin nye bok, som skal presenteres på onsdagsmøte i Stiklestad kirke 30. september.

Gunnhild Røthe, opprinnelig eidbygg, er i vinden på hjemlige trakter. 30. september inviteres det til onsdagstreff og boklansering for boka «Magi og mirakler fra vikingtid til middelalder» i Stiklestad kirke. I neste utgave av Beiststaden Historielags årsskrift bidrar hun med en lang artikkel om Elda i Trøndelag – hellig sted og handelsvei i tusen år og Sølvskatten på Kaldal.

 Gunnhild Røthe (62) er født og oppvokst på Namdalseid. Hun er religionshistoriker av utdanning, med doktorgrad om legendetradisjonen om Olav den hellige i sagalitteraturen. Hun tok doktorgrad ved Universitetet i Oslo i 2004 med avhandlingen Helt, konge og helgen.

Den hagiografiske tradisjon om Olav den hellige i «Den legendariske saga», «Heimskringla» og «Flateyjarbók», og var som postdoc-stipendiat tilknyttet Senter for studier i vikingtid og nordisk middelalder.
Røthe er fast spaltist i Klassekampen og underviser i norsk og religion. Røthe jobber som lektor i videregående skole, og med formidling av religionshistorie i vikingtid og middelalder, blant annet som spaltist i Klassekampen.

Magi og mirakler
Boka Magi og mirakler fra vikingtid til middelalder, publisert av Museumsforlaget 2020, gir et nytt blikk på religionsskiftet, overgangen fra hedendom til kristendom på 1000-tallet. Kristendommen ble etter hvert den eneste lovlige religionen, men før så skjedde, fant det sted en endringsprosess i religiøse forestillinger og praksiser.

I boka belyses overgangen fra hedendom til kristendom med utgangspunkt i de universelle fenomenene magi og mirakel, og gir økt innsikt i en historisk periode som har en rekke paralleller til vår egen tid, hvor ulike religioner møtes og lever side om side i landene våre.
Boka har allerede fått strålende anmeldelser, blant annet i avisa Innherred. I onsdagsmøtet i Stiklestad kirker møter forfatteren Margrethe Stang, førsteamanuensis i kunsthistorie ved NTNU. Arrangementet er et samarbeid mellom Stiklestad nasjonale kultursenter og Museumsforlaget.

Fremdeles litt eidbygg
Selv om Gunnhild Røthe har flyttet ut av sin barndoms bygd, har hun fremdeles sterk tilknytning til Namdalseid.

 

 

 

Tegn frivillig abonnement!

Setter du pris på Lokalavisa Fjordtilfjord? Har du lyst til å støtte oss med et lite månedlig beløp?

 

Velg månedlig beløp
Betalingsdetaljer
 
 
 
 
 
Total  

 

Annonse
.
.

FLERE NYHETER

AnnonseAnnonseVær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*