Han jobbet på skipsverft som 15 åring og har fisket ved Svalbard, nå venter han på ny nyre

Svein Harald Volden må til Steinkjer for dialyse tre dager i uka hele året, DMS Inn-Trøndelag, Egge Helsetun (Foto: Egge Helsetun)

OSEN/NAMDALSEID

15 år gammel startet Svein Harald Volden sin jobbkarriere på Søviknes skipsverft i Søvik i Haram kommune. Etter mange år på sjøen måtte han gi seg, i alle fall for en tid.
– Jeg ble alvorlig syk i 2017, nyrene sviktet og nå står jeg i donorkø, sier Svein Harald Volden.

Selv for en ung Eidbygg som var vant med skog og fjell ble fristet av båt og sjøliv. Som 15-åring startet Svein Volden sin jobbkarriere på Søviknes skipsverft ved Ålesund. Men etter et par år fristet en jobb på en tråler.
– Som 17 åring, i 1972, tok jeg jobb på en tråler der vi drev fiske mellom Grønland og Canada. Der var jeg i to år før jeg igjen jobbet litt på verftet. Siden ble det militæret og et år ved Moen slip før jeg igjen var på fiske fra 1977. Da tok jeg hyre på en reketråler fra Osen hvor vi fisket ved Svalbard og i Barentshavet. Det var sesong fra april til august. Dette jobbet jeg med fram til 2000, forteller Svein.

Mye jobbing
Han har gått i gradene med skoler og kurs og i tidsrommet 2000-2007 var han skipper på en sandfrakter.
– Da ble det frakting av mye stein for Nord-Fosen pukkverk mellom Kristiansund og Sandnessjøen. Det var ei travel tid, minnes skipperen.
I 2007-2011 var Svein Harald Volden skipper på ferga mellom Ørlandet og Stor-Fosna og i 2012 var han skipper på to båter hos Fosen-Namsos. Han jobbet også på hurtigbåten «Bjørnør» ved Sandviksberget. Det var noen travle år og litt stressende.
Men så begynte kroppen å si fra.
– Jeg ble etter hvert mye sliten og det var ikke bra i en jobb der man hele tiden har ansvar og må være topp konsentrert. Jeg ble sykemeldt for det var nyrene som slo seg vrang, forteller Svein.

Broren Gunnar Volden, t.v. kunne tenke seg å donere ei nyre til Svein Harald, men det var umulig på grunn av høyt blodtrykk.

Brorens nyre avvist
Han hadde viktige sertifikater som han måtte sørge for at ikke gikk ut på dato, så han tok seg noen ukers jobb på en lastebåt for å holde sine papirer ved lag. Men rundt St.Hans 2017 ble skipperen bare dårligere og dårligere og det ble lite med søvn.
– Da hadde jeg bare 35 prosent nyrekapasitet og det gikk gradvis nedover og jeg var mye slapp i en periode. Et opphold på St.Olav førte til at jeg bestemte meg for å melde meg på donorliste. Min bror Gunnar ønsket å hjelpe, men han ble avvist på grunn av høyt blodtrykk. Nå har jeg blodtype O, noe som ikke er så vanlig, hadde vært bedre med blodtype A eller B. Nå venter jeg spent på svar av resultatet til en venn som ønsker å hjelpe meg, sier Svein og tar en god slurk kaffe.

I påvente av dette resultatet eller andre som kan hjelpe må Svein nå kjøre til Steinkjer for dialyse tre dager i uka hele året. Dette er på DMS Inn-Trøndelag, Egge Helsetun.
– Det blir å kjøre 17,8 mil tre ganger i uka det. På DMS venter fire timer i stolen med dialyseapparatet påkoblet. Hva som utløste sykdommen var visstnok en kronisk betennelse uten å vite hva som gjorde utslag på dette. Nå liker jeg å kjøre bil og det å være på DMS Inn-Trøndelag er bare greit i så måte, men dagen går den, smiler han.

Optimist
Til St.Hans blir det to år siden Svein Harald Volden startet på dialysebehandlingen, men han ser framover.
– Jeg er optimist og tar ei uke, en måned eller et år om gangen og ser framover til å kunne jobbe igjen. Håper også jeg kan komme meg på småviltjakt til høsten, det er fem år siden siste jakt. Men Finnvollvatnet blir ofte besøkt, jeg og brødrene mine synes det er et flott område der og det er godt med fiske. Jeg bor i Osen, Sandviksberget, og der har jeg en sjark som brukes når anledningen byr seg. Så liker jeg selvsagt å ha bestefarstid sammen med barnebarn som bor i Trondheim, sier en optimistisk Svein Harald Volden.

Etter en trivelig kaffestund på Myrmoen hos broren Gunnar startet Svein på turen til sin firetimers behandling på DMS Inn-Trøndelag, Egge Helsetun.

180 liter
Dialyse er en metode for å rense avfallsstoffer og overflødig væske fra blodet når nyrene har sviktet. Nyrene er blodets rensefabrikk og det filtreres hvert døgn inntil 180 liter væske gjennom hver nyre. Det meste av væsken går tilbake til blodet, mens avfallsstoffene renses og skilles ut i urinen. Dialyse er en metode for å rense avfallsstoffer og overflødig væske fra blodet når kroppens egen rensefabrikk har sviktet, slik situasjonen er ved kronisk nyresvikt. Nyresvikt kan oppstå som følge av blant annet diabetes, høyt blodtrykk, cystenyrer, medfødte misdannelser og nyresykdommer.
Dialyse gjør det mulig for pasienter med nyresvikt å leve et aktivt liv på tross av sin alvorlige sykdom.

 

Selv om han snart har stått i to år i donorkø ser Svein Harald lyst på framtiden.

 

Svein Harald liker seg på fjellet og en flott fisketur til Finnvollvatnet sammen med brødrene Gunnar og Olav er sjelebot. (Foto: Privat)

 

 

Tegn frivillig abonnement!

Setter du pris på Lokalavisa Fjordtilfjord? Har du lyst til å støtte oss med et lite månedlig beløp?

 

Velg månedlig beløp
Betalingsdetaljer
 
 
 
 
 
Total  

 

Annonse
.
.

FLERE NYHETER

AnnonseAnnonse