Nå kan damene innta skogen med nyfila sag, populært motorsagkurs

Populært motorsagkurs, praksis i skogen til Tone Fossli, fra venstre kursleder fra Allskog Bjørn Øvereng, Kristin Øye, Tone Fossli, Sissel Holtan, Kristin Modell, Edith Hodne Mork, Solveig Opdahl og Monica Küster Aune (Foto: Gudny Sverkmo)

NAMDALSEID

Et teoretisk/praktisk kurs i hogstteknikk og bruk av motorsag ble i helga arrangert av Namdalseid bygdekvinnelag i samarbeid med Allskog Namdalseid & Flatanger skogeierlag. Syv deltakere møtte med motorsag og verneutstyr, noen hadde aldri brukt motorsag tidligere mens andre var mer dreven i bruken. Men uansett så var dette et kurs for alle.
Kurset tilfredsstiller kravet til dokumentert sikkerhetsopplæring, bruk, stell og vedlikehold av motorsag.

– Vi startet med teori der vi demonterte saga for å se på filter, kjede med stramming og filing. Instruktør Bjørn Øvereng er en god pedagog som vet å sette ord på ting og hvorfor vi gjør det slik. Han hadde fokus på ergonomi, teknikk om hvordan vi bruker kroppen ved bruk av motorsag. Bare gjør det riktig så kan man jobbe lenge. HMS var en viktig del i kurset og ble godt belyst, sier Tone Fossli.

Sikkerhet
Søndagen var det praksisdag i skogen til Tone. Her fikk de instruksjon i felling av store trær med felleskår og mindre trær som bjørk. Sikkerhet i skogen er sentralt, det er basis hele tiden, sikker felling av trær og kvisteteknikk.

– Vi måtte tenke på den som skulle hente ut trærne og felle så det blir enklest mulig å vinsje ut hogsten. Kanskje ville det også være naturlig å kappe trær før utkjøring. Det var mye teknisk for man skal utføre hogst uten farlige situasjoner både med felling og kvisting, forteller Tone.

Verneutstyr
Kurset i hogstteknikk er tilpasset sikkerhetskravene for dokumentert opplæring der «normale» felle- og kvisteoperasjoner skal utføres med motorsag.
Det er påbudt med vernestøvler, vernebukse, jakke med gode signalfarger og hjelm med visir og hørselsvern. Verneutstyr på motorsaga skal være i orden, kjedebremse og at kjeden er korrekt fila. Det er også krav om å ha et førstehjelpskrin på hogstplassen.

Kursbevis
Etter å ha gjennomført kurset får deltakerne utstedt kursbevis med spesifikasjon av opplæringens innhold. Beviset er deltakerens og arbeidsgiverens dokumentasjon på sikkerhetsopplæringen. Kurset er tilrettelagt for brukere av motorsag, både innenfor landbruket og ansatte innen e-verk, vegvesen, jernbaneverket og parkvesen. Dokumentasjonen er viktig for at arbeidsgiveren skal vite at hogsten blir utført av folk som har hatt opplæring i sikker bruk av motorsag.

– Nå har vi hatt kurset så nå kan damene innta skogen med nyfila motorsag, og nå blir det sikkert mer enn bare kapping av ved, kan fort bli litt tømmerhogst også, ler Tone Fossli.

Nytt kurs
Motorsagkurs for damer, ungdom og andre er populært for det er mange som liker å jobbe i skogen. Det kan være tømmerhogst, vedhogst og lauvrydding.

– Namdalseid Bygdekvinnelag satser på nytt kurs til våren, mars-april og det er allerede tre damer på venteliste. Kanskje kunne vi fått med noen ungdommer også. Det er 15-års aldersgrense for slike kurs og det er for både jenter og gutter. Dette siste kurset var kjempebra, og man fikk lære å ha respekt for saga og kjenne på hvilke krefter den virkelig har. Må nevnes at vi ble sponset med 500,- kroner fra Allskog Namdalseid & Flatanger skogeierlag, takk for det, sier Gudny Sverkmo i Namdalseid Bygdekvinnelag.

(Alle bilder: Foto: Gudny Sverkmo)

Teoridelen ble holdt i verkstedet til Gudny og Arve Sverkmo.

 

Kursleder fra Allskog Bjørn Øvereng instruerer.

 

Sagene ble plukket fra hverandre, viktig med filter, kjedestramming og filing.

 

Godt humør er alltid viktig, her skrur de på saga, nærmest Solveig Opdahl og Kristin Modell.

 

Ut i skogen for å gjøre teori til praksis.

 

Bål, kaffe og en trivelig prat i pausen, t.v. Kristin Modell, Tone Fossli, Solveig Opdahl, Edith Hodne Mork og Monica Küster Aune.

 

Instruktør Bjørn Øvereng har alltid gode råd å komme med.

TRIVSEL PÅ MOTORSAGKURS:

 

 

 

 

Tegn frivillig abonnement!

Setter du pris på Lokalavisa Fjordtilfjord? Har du lyst til å støtte oss med et lite månedlig beløp?

 

Velg månedlig beløp
Betalingsdetaljer
 
 
 
 
 
Total  

 

Annonse
.
.

FLERE NYHETER

AnnonseAnnonse