To år på etterskudd kan Namsos by feire sine 175 år

To år på etterskudd kan Namsos by feire sine 175 år, selve jubileumsdagen for Namsos by er 7. juni

NAMSOS

Endelig kan vi markere 175-årsjubileet til Namsos by – to år på etterskudd! Vi bruker også denne sjansen til å feire vår nye kommune og frivillighetens år, og vi kan presentere et rikholdig program som strekker seg over nesten to uker.

Selve jubileumsdagen for Namsos by er 7. juni, og denne vil blant annet markeres med Festforestillinga «Vi i Namsos», historiske teatertablå og bursdagsmarkeringa «Namsos, min by».

«Vi i Namsos» og de historiske tablåene framføres to ganger, så her kan du sette sammen feiringa slik det passer deg best – og så møtes vi alle til felles bursdagsmarkering med kunstneriske innslag, kake og kaffe i borggården ved Kulturhuset klokka 18.

OM PROGRAMMET 7. JUNI:

«Vi i Namsos»

«Vi i Namsos» er en multikulturell forestilling hvor kunst- og kulturuttrykk fra hele verden møtes i en helhetlig scenisk produksjon. Gjennom å etablere kunstneriske møter tuftet på deltakernes tradisjoner og kulturelle kunnskaper er målet å synliggjøre ressursene i det multikulturelle Namsos. «Vi i Namsos» vil gi barn og ungdommer med flyktning-/innvandrerbakgrunn i Namsos, sammen med norske barn og unge, mulighet til å dele av sine kulturer og kulturell kunnskap, og lære av hverandre i prosessen. Produksjonen synliggjør både nåtids- og framtidsperspektivet, og er gratis for publikum (billetter må reserveres).

Historiske tablå

Namdalsmuseet, i samarbeid med Namsos barneskole 6. trinn, viser 2 historiske tablåer. Dette skjer i to omganger, før og etter markeringen i Borggården ved Kulturhuset. Publikum vil bli guidet fra det ene stedet til det andre.

Det ene tablået vises utenfor L. Johansen og handler om barna som startet den første by-brannen i Namsos i 1872. Det var to barn som lekte med fyrstikker. Det andre tablået forteller historien om bygging av Bastionen. Bastion og parken sto ferdig i 1936 og ble bygget gjennom såkalt nødsarbeid. Første visning starter nederst i Havnegata, og går så videre til Bastionen og Kulturhuset i Namsos. Andre visning går motsatt veg, med oppstart ved kulturhuset.

Namsos, min by

Namsos, min by inviterer til bursdagsmarkering med innslag fra et utvalg av kulturlivet i hele kommunen! Det blir kor, korps, dans, turn, og solistinnslag, servering av bursdagskake og kaffe i tillegg til at ordføreren taler.

Kongens Portal

Det er offisiell premiere på musikkteateret Kongens Portal fredag 10. juni kl. 18:00. Oppsetningen er et samarbeid mellom Namsos kommune og Museet Midt IKS v/Norsk Sagbruksmuseum, og manus og musikk er en gave fra Namsos kommune til museet i forbindelse med jubileet.

Historien om trelastnæringen og sagbrukene i Namsos er på mange måter historien om byens opprinnelse, og synliggjør også det historiske perspektivet knyttet til regionbyen Namsos. Musikkteatret har lagt handlingen til noen hektiske uker sommeren 1907. Kong Haakon, Dronning Maud og Fritjof Nansen skal besøke vårt ladested Namsos. Spillum Dampsag og Høvleri (Fra 1986: Norsk Sagbruksmuseum) får i oppdrag å bygge en portal som skal stå i Havnegata i Namsos. Det oppstår forviklinger, selvsagt, fordi oppdraget kommer i tillegg til stor aktivitet på bruket fra før. Dette fører til press på alle og det avdekkes motsetninger mellom ledelse og arbeiderne, men det beskrives også et mangfoldig og rikt liv på Spillum med forelskelser og dramatiske hendelser. Stykket er et helaftens musikkteater i to akter og framføres på Norsk sagbruksmuseum, Spillum. Manus og musikk er skrevet av Terje Adde. Hovedrollene bekles av Ola Marius Ryan og Tone Måøy.

Ung scene

Ung scene gjennomføres i morgen, lørdag klokka 12 – og her vil ungdommer fra kulturskolen, elever fra musikk, dans og drama på Olav Duun videregående- og ungdomsskoleelever fra Høknes U få mulighet til å spille på festivalscenen på Festplassen. Stiv Kuling deltar også – og det hele er gratis!

Hele programmet for byjubileet finner du på kommunens nettsider – og her skal det være noe for enhver smak!

Ann Evy Duun
Kommunalsjef kultur og inkludering

 

 

 

 

Tegn frivillig abonnement!

Setter du pris på Lokalavisa Fjordtilfjord? Har du lyst til å støtte oss med et lite månedlig beløp?

 

Velg månedlig beløp
Betalingsdetaljer
 
 
 
 
 
Total  

 

Annonse
.
.

FLERE NYHETER

AnnonseAnnonse