Travle dager for kornbønder og på mølla, høy fuktighet tross godt vær

Det har vært mange og fine treskedager og store mengder korn har blitt tresket. Her fra Buvarp

NAMDALSEID

Godt høstvær og mye korn som skal treskes har den senere tid gitt mange og lange dager både i skurtreskeren og på Hundseth mølle på Storåsen. Onsdagen ble det etter hvert lange køer med tilhengere fullastet med korn. På mottaket gikk det jevnt, men det var noe høy vannprosent så det tok sin tid med leveransen.

– Det går jevnt, men det er mye fukt i kornet, vannprosenten ligger mellom 22 og 25 så det tar sin tid å få levert kornet. Venter levering av 12 traktorhengere og flere kontainere i ettermiddag og da er vi vel på rundt 300 tonn i dag, sier Thomas Kristensen ved Hundseth mølle.

Thomas sier at korn som har fuktighet på 25% må tørkes i tre runder før det kommer ned på 15% og lagring.

– Betyr lang ventetid noe på treskekapasiteten?

– Ja, så absolutt. I dag har jeg ventet siden klokka 11. og nå er den 13.30. Men skjønner jo venting når det er mye fukt i kornet, problemet er at det blir fort fullt der det treskes. Litt skummelt dersom fuktig korn blir stående for lenge, sier Jan Petter Elnan fra Sør-Beitstad.

Tidlig tresking
I slutten av august var det også ypperlige forhold for tresking, og det var mange som også da benyttet godværet.
– Jeg har 43 dekar korn, egen treske og leverer alt kornet til Hundseth mølle. Det ble en tidlig vår med tidlig såing og det har vært ei gunstig veksttid. Kornsortene jeg har brukt er «Tiril» og «Brage» og jeg er godt fornøyd med rundt 400 kilo per dekar, sier bonde Kjell Odd Aune.

Krossing
Alt økologisk korn, bygg og hvete, krosses ved Hundseth mølle. Det er mannskap fra landbruksentreprenør Herbjørn Kolstad som jobber med krossingen.
– Hundseth mølle kjøper inn korn, leier inn Herbjørn Kolstad med krosseutstyr og mølla selger fôret. Vi har fått inn økologisk bygg og hvete blant annet fra Skogn. Selvsagt tar vi imot konvensjonelt også. Det har kommet inn mye korn til krossing og i overkant av 1.200 baller er presset noe som blir cirka 1.400 tonn kross. Lange dager, fra 07.-22., men det må bare til, sier Geir Sæther.

Bestilt
Kamilla Ringseth jobber med salg og hun sier at det meste av økologisk kross er forhandsbestilt.
– Det er gode avlinger så det ble mye kross. Det er baller til gode både av økologisk og konvensjonelt så jeg håper å få bestillinger også på dette, sier Kamilla.

Kjell Odd Aune fikk tresket tidlig og fikk gode avlinger.

 

Fine forhold også på Holstad Gård.

 

Det var lang kø med traktorer og hengere ved mølla så det ble en del venting. Fulle kontainere var det mange av.

 

De hadde ventet lenge på å få levere sine kornlast t.v. Jan Petter Elnan fra Sør-Beitstad, John Oskar Sæther og Nils Johan Kaldahl.

 

Erlend Almlid fra Bartnes tømmer sin kornhenger på Hundseth mølle.

 

På mottaket på Hundseth mølle var det Thomas Kristensen som hadde vakt på onsdagen.

 

Store mengder økologisk bygg og hvete krosses på Storåsen.

 

Travle og lange dager for de som jobber med krossingen.

 

Tor Bøgseth og Geir Sæther er «krossmestere».

 

Kamilla Ringseth er selger og har kontroll på at over 1.200 baller kross kommer til rette eiere. – Nesten alt er forhandsbestilt.

 

 

Tegn frivillig abonnement!

Setter du pris på Lokalavisa Fjordtilfjord? Har du lyst til å støtte oss med et lite månedlig beløp?

 

Velg månedlig beløp
Betalingsdetaljer
 
 
 
 
 
Total  

 

Annonse
.
.

FLERE NYHETER

Annonse



Annonse