Åpnet stua si for at amerikanske marinesoldater skulle få feire norsk jul

De hadde flotte juledager med mye god mat i «Villa Råsa», her serveres kveite, til venstre vertinne Sissel Halsvik Sverkmo, Jake Mclarey, Chaz Cobian, Luke Orbich, Arron Dambrosio og vert Hallbjørn Sverkmo (Alle foto privat)

NAMDALSEID/LAUVSNES

For ekteparet Sissel og Hallbjørn Sverkmo er det å ha amerikanske soldater i hus ei helg i løpet av året ikke noe uvanlig. De har i 13 år hatt utvekslingssoldater på helgebesøk, men i år ble de verter til fire soldater fra US Marine som er stasjonerte på Værnes. Og det på selve julaften og i tre dager.
– Det hadde seg slik at vi så at en av soldatene på Værnes er i familie med familien som vår datter Andrea bodde hos da hun var i USA. FB er saken, og vi kom i kontakt med han og inviterte til julekveld sammen med oss, smiler Sissel.

Jo, det var greit det, men kanskje han kunne ta med en venn også?
– Selvsagt kunne han ta med en venn, vi hadde jo plass og mat nok. Vi skulle feire jul i vårt nye hjem «Villa Råsa» på Lauvsnes. Like etter denne invitasjonen kom det spørsmål fra Værnes om vi kunne ta et par amerikanske soldater i hus slik at de fikk feire jul sammen med oss. Man skjønner at lengselen etter julefeiring er stor, langt hjemmefra er de, så vi sa ok, de er velkommen til oss alle fire, sier Sissel og Hallbjørn.

Ribbe og elgsteik
Julaften kom og alle var de litt spente, alle var de jo fremmede for hverandre. Soldatene ble hentet på Værnes og turen gikk til Lauvsnes. Der gikk det på engelsk og norsk fram til og med andre juledag. For soldatene ble det ny og fremmed mat for alle fire, de viste å sette pris på de gode måltidene.
– Det ble full pensjon med ribbe og tilbehør og multekrem på julaften, første juledag serverte vi kveite og andre juledag elgsteik av egenskutt elg. Den ble langtidsstekt i ni timer. Alt falt i smak og ingen hadde spist norsk julemat tidligere. Det ble mye; delicious!!!, ler Sissel. Hun bemerker at det var Hallbjørn som stekte tre kilo elgsteik.

Enstemmig
Har man besøk av fremmede folk blir det mye mat, men Sissel og Hallbjørn vet også å vise fram den flotte naturen de er omkranset med i Flatanger.
– Nå ble det ikke så mye sightseeing for dagene er jo korte, men en runde langs fjorden og ut til Kvaløyseter ble det og soldatene var skikkelig begeistret. Oppdrettsanlegg fikk de også se. Vi var jo redd for at det skulle bli kjedelig for ungdommene sammen med oss, men nei da de ga åpenhjertig uttrykk for at de hadde flotte juledager. – Det var mye bedre enn å sitte på kaserna. Det var så kjekt med sjø og fjell! Dette var ikke noe de bare sa, det var enstemmig, sier Sissel og ser på Hallbjørn som nikker enig.

Sammen med US Marines en sen kveldstur ved sjøen, her ved Vikdalen (Kvaløyseter), f.v. Arron, Luke, Jake og Chaz.

Soldatene forteller til Sissel:
Arron Dambrosio fra Pennsylvania er 20 år og ugift. – Jeg liker meg godt i Norge og jeg likte veldig godt å få komme hit til dere. Mye bedre her enn å sitte på kaserna i jula.

Luke Orbich fra North Carolina er 20 år og gift, ingen barn: – Jeg savner selvsagt kona og hun savner meg mye, men hun vet at det en del av jobben at jeg er beordret til Norge for seks måneder. Det å få komme hit og feire og oppleve norsk jul var bare helt fantastisk. Jeg føler meg absolutt velkommen hit til dere. Jeg er glad for å være halvvegs i oppholdet i Norge. Vi øver fem dager i uka og har helgefri. Vi har vært på øvelse i Haltdalen og der var det veldig kaldt.

Chaz Cobian kommer fra Long Island i New York og har vært gift i ett år: – Min kone vet det er en del av min jobb å bli forflyttet til forskjellige steder, hun sier ok. Jeg tenker å verve meg for tre år og kan godt bli beordret til ett nytt land om et år eller så. Det er stor forskjell å komme hit til Norge enn det er hjemme, men jeg liker godt den store forskjellen. Kjedelig er det ikke selv om det er jul og alt er lukket og låst.

Jake Mclarey er fra Massachusetts er 20 år og ugift: – Jeg ble beordret til Norge for å trene sammen med et alliert forsvar. Jeg har det veldig fint her i Norge og liker godt å være her. Siden jeg kommer fra Massachusetts er jeg vant med snø og kulde.

Artig
Vertsfolket sier de med glede ønsket de amerikanske soldatene velkommen.
– Dette var ei artig, spennende og trivelig julefeiring sammen med fremmede soldater fra US Marines. Vi ble fort kjent med hverandre og alt gikk utrolig bra. Vi følte at de kjente seg velkommen til oss. Soldatene lovte å komme i besøk før de reiser hjem. De fikk en liten nisse og et par ullsokker i julegave, det satte de stor pris på, sier fornøyde vertsfolk Sissel Halsvik og Hallbjørn Sverkmo.

Juleaften med ribbe, kjøttkaker, pølser og godt tilbehør.

 

Julegrøt hører også med i løpet av juledagene.

 

Kaffetid med kaker og multekrem, herlig! – nå har vi spist tre måltider på 5 timer, fantastisk og veldig godt, var soldatene enige om.

 

– Nå har vi det skikkelig koselig, mye god mat, multekrem og krumkaker, fantastiske juledager med trivelig vertskap, sier Arron Dambrosio, Chaz Cobian, Jake Mclarey og Luke Orbich.

 

Julegaver som varmet, – ullsokker er vi ikke bortskjemte med, blir gode i kaldt vær!

 

 

 

Tegn frivillig abonnement!

Setter du pris på Lokalavisa Fjordtilfjord? Har du lyst til å støtte oss med et lite månedlig beløp?

 

Velg månedlig beløp
Betalingsdetaljer
 
 
 
 
 
Total  

 

Annonse
.
.

FLERE NYHETER

AnnonseAnnonseVær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*