Bever i elva, en artig sak i hverdagen

Det er sikkert flere bevere i elva, denne demningen er bygget i løpet av fjorten dager, ifølge Ottar Anton Kaldal (Foto: Ottar Anton)

KALDAL

Beveren var tidligere utbredt over det meste av Europa, Nord- og Mellom-Asia, samt Nord-Amerika. Bestanden i Europa/Asia ble sterkt redusert som følge av jakt, og på 1800-tallet ble beveren utryddet i mange land. I Norge var det færre enn 100 dyr igjen, men bestanden har tatt seg godt opp igjen.
Det merkeligste ved beveren er dens spesielle byggverk av både hytter og demninger med kvister, trestokker, jord og stein.

Ottar Anton Kaldal sendte noen bilder av en nybygd beverdemning ved gården Kaldal og bever er ikke noe nytt hos de.

– Bever har vi hatt i elva ved gården i alle fall i 20 år. Den er en mester til å bygge og i løpet av fjorten dager har de nå bygd en stor demning i elva nedenfor gården vår. Det er ikke bare kvister og småtrær, den bruker både stein, tørre trør og tetter med leire, sier Ottar Anton Kaldal.

Rydder bort
Nå er det lite vatn i Øysterelva, så det spørs når flommen kommer hva som skjer da.
– For noen år siden bygde beveren en demning som var 70 cm høy. Når det utpå seinsommeren begynte å regne og elva steig, var de kjapp med å tette på sidene med stein og leire. De satser vel på å få en stor dam nå også, for inngangen til hytta er jo under vann. Om å gjøre å få en dyp demning, sier Ottar Anton.

Han sier at beveren er et greit tilskudd i naturen, den rydder bort lauvverk i skogen og bjørk er noe av det beste den vet.
– De rydder godt med all slags lauvtrær og bruker både gammelt og nytt trevirke. Demningen er et «innfløgt og solid byggverk» så vi har sikkert noe å lære av byggmester bever. Den er også et artig innslag ved elva, sier Ottar Anton fra sin feriebil inn til Oslo.

Jakt
Europeisk bever kan ha kroppslengde inntil 90 centimeter og halelengde inntil 30 cm. Vekta er vanligvis 15–20 kg. Beveren er godt tilpasset et liv i vann og den er en svært dyktig svømmer og kan oppholde seg under vann i opptil 15 minutter.
Om våren føder hunnen en til seks, gjennomsnittlig kun to, blinde unger som blir forplantningsdyktige først i sitt tredje leveår.

Beverjakt i Norge er tillatt i perioden 1.oktober til 30. april i de kommunene som åpner for slik jakt.

Spent på hva som skjer med demningen når vannet stiger.

 

Vannet stiger og beveren er sikkert fornøyd.

 

Om disse to beverne leker eller har en liten krangel vites ikke, men flotte dyr er de. Fra Øysterelva ved Brørs. (Foto: Svein Tore)

 

 

 

Tegn frivillig abonnement!

Setter du pris på Lokalavisa Fjordtilfjord? Har du lyst til å støtte oss med et lite månedlig beløp?

 

Velg månedlig beløp
Betalingsdetaljer
 
 
 
 
 
Total  

 

Annonse
.
.

FLERE NYHETER

Annonse



Annonse



Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*