Stor respons til gjødsling av skog, øker opptak av CO2

Skogbruksleder Skogkultur Allskog Petter Elden sier det er stor respons på gjødsling av skog

NAMDALSEID/KALDALBAKKEN

I 2016 ble det besluttet å gi 40 % tilskudd til gjødsling av skog som ett klimatiltak. Dette var for en femårsperiode og i år er det siste året for denne ordningen. Man øker tilveksten på treet når det gjødsles, og ved økt tilvekst så økes også treets forbruk av CO2.

– Vi håper at politikerne ser dette som en stor gevinst for skogbrukerne og for klimaet. Det blir spennende å se hvor mye ekstra kubikk det blir om noen år og det er stor respons på skoggjødsling, sier Skogbruksleder Skogkultur Allskog i Trøndelag Nord/Nordland/Troms Petter Elden.

På Namdalseid er det 12 skogeiere som har meldt sin interesse for gjødsling. Til sammen er det 1.200 dekar fordelt på tre opplastingsplasser.

– Torsdag var det start i Aune der 150 dekar ble gjødslet. Nå i dag, fredag, er det skogsområder på Kaldahl og Brørs som står for tur. Her er det rundt 830 dekar. Siste plassen på Namdalseid er landings-opplastingsplass i Langørdalen og da er det skog blant annet på Staksetet som gjødsles, sier Petter.

Petter har vært med skogeierne og funnet egnete områder/areal for gjødsling, sett på skogen og laget kart for helikopterflyging.
– De flyr 4 kilometer fra opplastingsplassen og det er om å ha opplastingen så nærme skogen som mulig. Gjødsla som brukes er spesielt for skog, Yara Optikas skog med 27 % nitrogen (13,5 % ammonium, 13,5 % nitrat), 5 % kalsium, 2,4 % magnesium, 0,2 % bor og det spres 55 kilo per dekar. Man snakker her om en volumøkning per dekar skog på omkring 1,5 kubikkmeter over ti år, og samtidig en høyere andel sagtømmer, sier Petter.

Miljø
Skog i hogstklasse IV eller ung hogstklasse V som skal stå i 10 år før avvirkning blir gjødslet. Økt tilvekst gjør at skogen binder mer CO2. Netto binding ved en tilvekstøkning på 1,5 m³ per dekar er cirka 1000 kg CO2. Energiinnholdet i virke som har blitt gjødslet er rundt 15 ganger større enn den energi som går med til å produsere og spre mineralgjødselen. Skogsgjødsling som er riktig utført har ingen dokumenterte negative innvirkninger på miljøet.

Helikopter
Det er det svenske firmaet, Scanair Helicopter AB, som er innleid av Pegasus til gjødslingsjobben. Her er to personer som fyller opp og sørger for at sprederne er fulle når helikopteret kommer i retur. Det tar ikke mange minuttene mellom hver fylling.

– Vi spreder normalt 35 tonn i timen når avstanden ikke er for stor og vi stiller med to biler og mannskap. Her har vi også to tusen liter drivstoff til helikopteret, det må jo hele tiden være i lufta, sier Sabina Lantz og laster opp en ny gjødselsekk.

– På denne runden er det skogeiere i Namdalen som får gjødslet skog. Det er 19 skogeiere fordelt på Namdalseid/Namsos og Grong og det er rekord for Allskog med et areal på 10.000 dekar. Dette gir mange ekstra kubikk i løpet av 10 år, sier Skogbruksleder Skogkultur Allskog Petter Elden.

Her jobbes det med å fylle opp sprederne til helikopteret, t.v. Tomas Gustavsson og Sabina Lantz.

 

Det er mer som presisjonsflyging, det går fort å bytte spreder.

 

Helikopterpilot Mattias Lindh gjødsler her skogen i Brørs/Kaldahlområdet.
Ny runde!

 

 

 

 

 

Tegn frivillig abonnement!

Setter du pris på Lokalavisa Fjordtilfjord? Har du lyst til å støtte oss med et lite månedlig beløp?

 

Velg månedlig beløp
Betalingsdetaljer
 
 
 
 
 
Total  

 

Annonse
.
.

FLERE NYHETER

AnnonseAnnonseVær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*