En liten flekk på kloden ble til ei stor bok; «Ei grend på Namdalseid»

Tirsdag presenterte Eldbjørg Opdahl Lyngstad boka si «Ei grend på Namdalseid» på Bygdakafeen

NAMDALSEID

Eldbjørg Opdahl Lyngstad har i mange år vært interessert i slektsforskning og lokalhistorie. Dette har gitt resultater og hun har nettopp gitt ut boka «Ei grend på Namdalseid». Dette er ei innholdsrik og detaljert bok om grenda rundt heimgården Hanemo Øvre.
– Tanken med denne boka var å skrive om heimgården på Hanemo og om slekta til farmor Ragna og farfar Olaf Opdahl. Undervegs bestemte jeg meg for å skrive om hele grenda rundt heimgården, skriver Eldbjørg i sitt forord.

Mangfoldig
Stoff til boka har Eldbjørg hentet fra bilder, brev og dokumenter i privat eie og fra de kommunale arkivene på Namdalseid og på Steinkjer. Statsarkivet, Digitalarkivet, Riksarkivet har vært uunnværlig og hun har også hatt mange samtaler med familiemedlemmer og folk i grenda. Og ikke minst; egne minner.

– Jeg har skrevet om ulike sider av den generelle samfunnsutviklinga ved å vise eksempler på hvordan dette utartet seg i vår lille grend. Området jeg skriver om er ikke store flekken på kloden, men her har folk levd og virket i lang tid og har satt sine spor. Det gjør inntrykk å se hvor mangfoldig menneskene og deres liv har vært i denne grenda, leser man i boka til Eldbjørg.

Egne opplevelser
Eldbjørg kaller seg «ikke-historiker», men når man leser om de mange temaene hun har skrevet om så er det mye, veldig mye, historie i «Ei grend på Namdalseid». Husmannsvesen, utvandring, kommunikasjonsmidler som skysstasjoner, veger, post og radio. Her er godt stoff om gårdene, heimene, skolen, kirkegården, om elva, skogen og fjellet. Selv om butikken på Korsen lå utenfor grenda var den en viktig del av hverdagslivet. Man kan også lese om barna sine aktiviteter i hverdagen.

Andre verdenskrig, etterkrigstida, utviklinga i jordbruket og mange andre spennende temaer kan leses blant de 245 innholdsrike sidene.
Eldbjørg Opdahl Lyngstad skriver at hun har vært sin egen arbeidsgiver og skrevet om det hun har interessert seg for.
– Mye i boka er basert på egne opplevelser. Kanskje kan også andre finne noe av interesse i boka og få aktivert «minneboka» som vi alle har i hodet, sier Eldbjørg.

Er man interessert i boka «Ei grend på Namdalseid» er det bare å ta kontakt med Eldbjørg Opdahl Lyngstad.

Interesserte Martin Elden og Vigdis Gystad måtte se i boka til Eldbjørg.

 

Tegn frivillig abonnement!

Setter du pris på Lokalavisa Fjordtilfjord? Har du lyst til å støtte oss med et lite månedlig beløp?

 

Velg månedlig beløp
Betalingsdetaljer
 
 
 
 
 
Total  

 

Annonse
.
.

FLERE NYHETER

AnnonseAnnonse