Første solcelleparken i Namdalseid i full produksjon

Slik ser solcelleparken til Olav Brevik på Helbostad ut, (Foto: Privat)

NAMDALSEID/HELBOSTAD

Olav Brevik har alltid hatt interesse for alternativ energi og nå har han montert en 80 m² stor solcellepark på garasjetaket.
– Dette anlegget vil produsere 14.000 Kwh i året og solceller vil ta av selv i Trøndelag, sier Olav Brevik.

Firma
Olav Brevik startet sitt firma Lynvingen Elektro AS i juni 2002 og han klager ikke på oppdrag i den elektriske bransjen.
– Det er oppdrag fra Stjørdal til Namdalsområdet og vi har vært en del både i Nærøy og nå er det også jobber i Sætervika. Det blir mange fine turer ut i området med transformatorarbeid, lyssetting på flåter og mange forskjellige jobber. Det er godt med oppdrag noe som er bra for firmaet, sier Lynvingen Olav.
Etter endt utdanning innen elektronisk kommunikasjon, EKOM, kom sønnen Ole Marius med i firmaet i juni 2007.
– Jeg trives med jobben som elektriker, det er et allsidig yrke, sier Ole Marius.

Solceller
Olav Brevik har alltid interessert seg for solceller, og han og Ole Marius tok tak i dette og da gikk det slag i slag. Nå har de montert Namdalseid sin første solcellepark.
– Vi har nå lagt 80 m² stort solcelleanlegg på garasjetaket. Ved full effekt kan dette anlegget produsere 14.000 KWh per år, men man kan ikke forvente full effekt her i Trøndelag. Cirka 80% er vel bra, sier Olav.

Kostnad
Et slikt solcelleanlegg på 14 KWh som Olav Brevik har montert hjemme hos seg har en kostnad på rundt 220.000 kroner. Et noe mindre anlegg på 8 KWh kommer på rundt 130.000 kroner. Kostnadene på solcelleanlegg kommer an på hvilke løsninger som velges.
– Det gis støtte fra Enova som er på max 28.750 kroner, det er alt etter hvilke effekt solcelleanlegget har. Med høge strøm- og nettleiepriser vil solcelleparker ta av selv her i Trøndelag. Innen landbruket vil det også bli etterspurt, sier Olav.
Anlegget har en garanti på 30 år og nedbetalingen vil gå over 15-18 år.

Vite mer
For å vite hva solceller er, hvordan de virker og hvordan man skal montere de for å få best mulig virkning i forhold til takvinkler og himmelretning på huset, syntes Olav og Ole Marius det var lurt å starte hjemme.

– Kraftbransjen er i stor endring og det skjer mye spennende framover nå. For å vite hva vi selger, hvordan det virker, få best effekt av solcelleparken og hvordan legge dette måtte vi starte hjemme. Dersom noen synes dette virker interessant og spennende så er det bare å ta kontakt. Vi kommer på besøk og det er også anledning til å se på dette anlegget. Framtida er solceller og smartstyring av huset, er de enige om i Lynvingen Elektro AS Olav Brevik og Ole Marius Silset Brevik.

På lørdagens Glada`n på Eide hadde de stand og det var mange som var innom. Der kunne Olav fortelle at de hadde fått en stor ordre på solcelleanlegg på et fjøs, det blir spennende.

Lynvingen Elektro AS, t.v. Ole Marius Silset Brevik og Olav Brevik.

 

Kontrollpanel/inverter som gjør likestrøm til vekselstrøm, Olav og Ole Marius.

 

Olav kan lese av egen strømproduksjon på mobiltelefon, her på storskjerm, og lørdag klokka 12.30. produserte solcelleparken nesten 10 kilowatt.

Tegn frivillig abonnement!

Setter du pris på Lokalavisa Fjordtilfjord? Har du lyst til å støtte oss med et lite månedlig beløp?

 

Velg månedlig beløp
Betalingsdetaljer
 
 
 
 
 
Total  

 

Annonse
.
.

FLERE NYHETER

AnnonseAnnonse