Til Namdalseid for å se litt av verden

Javi García Aguete (t.v.) og Pablo Serrano Torrijos (t.h.)

Noen har kanskje møtt de allerede? De to spanske sykepleierne som har funnet veien til Norge og Namdalseid. Det er Pablo Serrano Torrijos (25) og Javi García Aguete (26). Nå har de adresse Gløttvegen 4 og jobber på Namdalseid helsetun frem til 31. august.

Det disse to unge mennene har felles i tillegg til yrket, er at de ville se mer av verden. De gikk på samme norskkurs i Spania, og tilfeldighetene gjorde at de havnet sammen i Namdalseid.

Mange spanjoler reiser ut for å jobbe

Pablo er fra området La Mancha som er sør for Madrid, mens Javier kommer fra området Galicia som er nordøst i Spania og nord for Portugal. Dette er langt fra norsk kultur og trøndersk sommer. Vi lurer derfor på hva som får to unge spanjoler til å reise for å jobbe i Namdalseid?

-Det er vanskelig å få fast jobb i det offentlige helsevesenet i Spania, forteller de.
-Det er litt enklere i privat helsevesen, men lønnen er dårligere og hver enkelt pleier har ansvar for mange pasienter.

Pablo og Javier opplever helsevesenet i Norge som positivt både for ansatte og for pasienter. På sykeheimen er det mer personale som passer på pasientene enn det som er vanlig i Spania. De opplever arbeidsmiljøet som veldig bra og positivt, og forteller at det i Spania er større skiller og mer hierarki mellom hjelpepleiere, sykepleiere og leger.

Pablo og Javier var to av 50 spanske sykepleiere som gikk på norskkurs. Av disse fikk 30 jobb i Norge gjennom jobbformidlingen de benyttet seg av.
–Derfor har vi mange spanske bekjente i Norge. Mange er i Oslo-området, men også litt rundt omkring i landet.

Valget falt på Norge

Pablo forteller at han først var i Budapest gjennom Erasmus-programmet.
–Jeg ville reise mer og valget stod mellom Storbritannia, Irland og Norge. Jeg valgte Norge fordi jeg alltid har hatt lyst til å se Skandinavia som har fin natur, et godt helsesystem og høy levestandard.

Javier på sin side prøvde seg på norskkurs først for å se om det gikk greit å lære seg språket. Da han syntes det gikk greit bestemte han seg for å dra.
–Jeg hadde sett bilder av Norge og ville se landet med sine egne øyne, forteller han.

Begge behersker norsken godt, men bokmål er enklest.
–En ting er jo å lære seg norsk, sier Javier. –Men så er det jo dialektene også!

Det er noen trønderske gloser som de har lært og som de må le litt av: ”likar”, ”sopin”, ”spreng” og ”drekk”, ramser de opp.

De innrømmer at det til tider er lite å gjøre på fritiden på Namdalseid, men de har blitt litt kjent med folk. De forteller at de går på treningsstudioet og på språkkafé.
–Folk er veldig koselige her, sier begge to. –Både på jobb og privat.

De har fått reist litt i Norge og sett mer av landet mens de har vært her. De har vært i Bodø og Trondheim sammen, og Javier besøkte noen venner i Bergen. Neste uke drar de til Oslo.

Etter 31. august vet de ikke hva og hvor de skal jobbe, bortsett fra at begge ønsker å fortsette og være i Norge en stund til, kanskje et par år. Mest sannsynlig skilles deres veier etter Namdalseid. Studier er aktuelt for begge to, kanskje spesialisering eller mastergrad. De forteller at i Spania er det mye folk og få studieplasser så det er fristende å studere her.

De er begge takknemlige for å ha fått sjansen til å jobbe i Norge. Så får tiden vise hva framtiden bringer for Javier og Pablo.

Tegn frivillig abonnement!

Setter du pris på Lokalavisa Fjordtilfjord? Har du lyst til å støtte oss med et lite månedlig beløp?

 

Velg månedlig beløp
Betalingsdetaljer
 
 
 
 
 
Total  

 

Annonse
.
.

FLERE NYHETER

Annonse



Annonse