La du kopptua i klor før du dro bort?

Blide damer kommer i tur og orden til gammelbiblioteket. Det er kaffering! Her samles voksne damer til trivelig prat og kaffe.

Dette kan kalles motparten til karakaffen som i lang tid har vært et etablert treffsted for voksne karer i bygda. Nå har den første mandagen i måneden blitt en fast dag for både kaffering og karakaffe. Damene treffes kl 12 på gammelbiblioteket og karene kl 16 på Dagsenteret.

-Da kafferingen for damer skulle startes opp valgte vi å legge det til samme dag som karakaffen, forteller Brit Staven som er en av initiativtakerne. –Først var tanken at vi skulle treffes hjemme hos folk for å få det mer privat, men nå synes vi at gammelbiblioteket er et veldig fint sted å samles på, fortsetter hun. -Da er det også mer uforpliktende å komme innom.

Praten og latteren sitter løst når damene treffes. Dette er den fjerde kafferingen, og noen har vært på alle. –Dette er et flott tiltak og veldig trivelig, sies det blant gjestene.

-Jeg la ikke kopptua i klor da jeg dro bort i dag, er det noen som sier med en god latter. Men da kan noen andre bekrefte at det gjorde de ja. –Hvis jeg ikke kommer hjem igjen så skal de ivertfall ikke finne en sur kopptue etter meg!

Andre skikker som er populært samtaleemne er mat, og gjerne gamle matretter.

Tidligere i år ble det servert Trondheimssuppe på bygdakaféen, og idéen til det kom fra denne gjengen fortelles det. Monica på frivilligsentralen var på utkikk etter en god gammeldags dessert, og spurte damene i kafferingen til råds. Det ble enstemmig!

Hovedingrediensene i en Trondheimssuppe er risengryn, saft og rosiner. -Vi lager nå suppa av det vi har, og spesielt før i tiden måtte vi bruke det vi hadde til rådighet, forteller damene. –Om vi har oppi rømme eller fløte kan variere. Og så kan det hende vi bruker svisker i stedet for rosiner. Det er litt slump, men godt blir det!

Da gammeldagse matretter ble samtaleemne kom sildesuppa fort opp. –Det spiser vel ikke de yngre nå til dags. Det er nå litt mye bein, men det er veldig godt!

Det er sterke meninger om sildesuppa skal være med eller uten erter. Noen sverger til gule erter, mens andre ser ut som spørsmålstegn. Her er det tydeligvis lokale varianter.

Har vi flere gode gamle retter da, spør Solfrid Skevik forsamlingen.

-Kjelost, svares det raskt! Også her er det lokale varianter i serveringsmåte. –Jeg liker den best med rød saus, sies det. –Nei, melk, kanel og sukker er best, sies det fra en annen kant.

Damene går nok ikke tom for samtaleemner. Og diskusjonene går gjerne over til tomannsprat med sidemannen, kanskje for å utdype emnet med hverandre.

Det er Namdalseid besøkstjeneste som organiserer både kafferingen og karakaffen. Det er frivilligsentralen, Røde Kors, menighetsrådet og pensjonistlaget som samarbeider om besøkstjenesten. Sammen har de en styringsgruppe som planlegger aktivitetene og har kontakten med de frivillige besøksvennene. Dette er Monica Sotberg fra frivilligsentralen, Solfrid Skevik fra Namdalseid Røde Kors, Brit Staven fra menighetsrådet og Svein Brørs fra pensjonistlaget.

Besøkstjenesten startet opp for å organisere besøksvenner til folk som ønsker mer besøk. Etter å ha holdt på en stund så er det mange gruppetilbud som har blitt veldig populære, forteller Solfrid Skevik. På kaffering og karakaffe kan alle som vil treffe andre komme og slå av en prat. -Og kaffe og kaffebrød er gratis, legger hun til.

Både kafferingen og karakaffen er første mandag i måneden. -Vi tar ikke ferie, det er alltids noen som har lyst til å treffes, sier Solfrid og ønsker bygdas voksne velkommen til kaffering og karakaffe mandag 2. juli.

-Hit går det an å komme uten å ha lag, for det er mange her å prate med, oppfordrer Solfrid og Brit smilende! De tilbyr også å hente de som ikke kommer seg til gammelbiblioteket ved egen hjelp eller ikke har annen skyss. -Bare ring oss på forhånd og gjør en avtale!

Tegn frivillig abonnement!

Setter du pris på Lokalavisa Fjordtilfjord? Har du lyst til å støtte oss med et lite månedlig beløp?

 

Velg månedlig beløp
Betalingsdetaljer
 
 
 
 
 
Total  

 

Annonse
.
.

FLERE NYHETER

AnnonseAnnonse