Møte mellom bondelaga og ansatte i landbruksetaten i Namsos kommune

Møte med Fosnes, Namdalseid og Namsos bondelag og landbruksetaten i Namsos kommune, fra venstre fra Namsos bondelag Olav Aglen og Trond Flak, fra Fosnes bondelag Ola Joakim Torske Ranheim og Ole Barup, fra Namdalseid bondelag Bjørn Dag Derås, fra Fosnes bondelag Trine Skjærvik, fra Namdalseid bondelag Kristoffer Kaldal og John Oskar Sæther, rådgiver utmark Geir Modell, kommunalsjef strategi og samfunnsutvikling Sigrid Angen, fagansvarlig landbruk Per Olav Meosli, rådgiver jordbruk Tove Berit Ostad og rådgiver lovsaker Elin Skard Øien (Rådgiver jordbruk Olav Strøm var forhindret til dette møte)

NAMDALSEID

Nå har Namsos kommune vært etablert i godt over en måned og da følte bondelaga at det var på tide med et møte med den «nye» landbruksavdelinga. Det er tre bondelag i Namsos kommune, Fosnes, Namdalseid og Namsos bondelag.
– Landbruksvirksomhet er ei stor og veldig viktig næring i Namsos kommune og det er viktig å ha god kontakt med dere. Det er nyttig å ha et slikt møte for å få kjennskap til hva næringa ønsker og har, og hva som er viktig framover, sier kommunalsjef strategi og samfunnsutvikling Sigrid Angen.

Komplett
Landbruksavdelingen i Namsos kommune er stasjonert i det tidligere kommunehuset på Namdalseid, så denne avdelingen er «den store» på Eide.
– Det er ei komplett landbruksavdeling her med fem fagpersoner på kontoret. I andre etasje er Namdalseid regnskapskontor, Namdal landbrukstjenester og Tine rådgiving så det er mange fagfolk å komme i kontakt med i bygget her, sier Bjørn Dag Derås fra Namdalseid bondelag.

Bøndene har god erfaring med fagpersonalet fra tidligere Namdal samkommune og de håper at de viderefører dette også i Namsos kommune. Det er også ønske om å samarbeide med andre landbrukskontor for eksempel Overhalla, Flatanger og Osen.
– For Fosnes bondelag er det viktig at dere er behjelpelig og tilgjengelig når vi ber om hjelp og at dere stiller opp når det kreves, sier Trine Skjærvik fra Fosnes bondelag.
– Kontoret vil være til nytte for dere slik som tidligere, og et samarbeid med andre landbrukskontor er alltid nyttig for å få nye innspill, sier Angen.

«Jordbørs»
Flere temaer ble etter hvert belyst som rovdyr, freding av skog, dyrking av myr, miljø og klima. Ha fokus på miljøvennlig spredning av gjødsel, både naturgjødsel og kunstgjødsel. Tilskudd grøfting, her finnes tilskuddsmidler i kommunen.
– Miljø- og klimaplan skal være ferdig innen 2021. Her er landbruksnæringa viktig og det må tenkes et bærekraftig landbruk. Hvordan skal vi nå nasjonale mål og leve med det? spør kommunalsjefen.

Bønder i Namsos kommune er store på utleie/leie av jord. Det er mange bønder som har sluttet med husdyr og å leie ut jorda er da for mange nødvendig for å unngå at god jord blir liggende brakk. Kanskje en «jordbørs» kunne vært noe?
– Dyrka jord skal jo drives skikkelig, ikke bare sånn litt og vi tar gjerne imot innspill på bruk av jord. Det er stor rift om dyrka jord, men det er forskjell i deler av kommunen. Vi må finne en fellesløsning og utforme en portal i en eller annen form, sier Sigrid Angen.

Løsdrift
Fra år 2034 blir det innført krav om løsdrift og da er det flere bønder som må bygge om eller bygge nye fjøs. Namsos kommune er stor på melk og mange yngre melkebønder har de senere år satset store summer på nye driftsbygninger.
– Det er en stund til 2034, men det går rimelig fort når alt skal planlegges til ombygging av ny driftsbygning. Kommunen inviterer midt i mars til et infomøte om utbygging, økonomi, oppfylling av krav og det å komme i gang med planlegging til løsdrift, sies det fra kommunen.

Miljøavgift
Rundballeplastikk er for mange blitt et stort problem. Bøndene betaler ei miljøavgift på hver rull de kjøper slik at plasten skal returneres fritt. Nå er returlagrene fulle og da må det betales ekstra for levering.
– Vi må sette fokus på problemet med plasten for dette er ikke bra. Vi hadde jo så grei ei ordning, men nå er returlagrene fulle og hva gjør vi da? Vi har jo betalt avgift for retur så dette må det tas tak i og få gjort noe med. Det går på omdømme av næringa når plast ligger overalt og flyr rundt med vinden. Ikke bra, sier Trine Skjærvik fra Fosnes bondelag.

– Problemet er ikke bondens så vi håper et prosjekt hos Felleskjøpet går i orden, men det blir ikke før til sommeren. Plasten hope sæ leksom opp, sier Olav Aglen fra Namsos bondelag.
– Alle vil vi være skikkelige drivere og skape et godt omdømme om landbruksnæringa. Vi er vel ikke værre klimaverstinger vi enn andre, det nikkes det rundt bordet.

– Det er viktig for oss bønder å profilere og synliggjøre oss i Namsos. Vi er jo i utkant av der det er mye folk og den største næringa i kommunen er landbruk. Vi må synliggjøre oss, vi er jo stolte av det vi jobber med, sier John Oskar Sæther fra Namdalseid bondelag.

God dialog
I løpet av vinteren skal Namsos kommune vedta ny arealplan og da er det viktig å få grunneierne med på denne.
– Kommunen er i gang med ny organisering og det var viktig å bli invitert til et slikt møte i landbruksforum. Det er kjekt med god dialog slik som nå, sa kommunalsjef strategi og samfunnsutvikling Sigrid Angen.

Kommunalsjef strategi og samfunnsutvikling Sigrid Angen noterte flittig under møtet med representanter fra de tre bondelagene i Namsos kommune. – God dialog er viktig.

 

 

 

Tegn frivillig abonnement!

Setter du pris på Lokalavisa Fjordtilfjord? Har du lyst til å støtte oss med et lite månedlig beløp?

 

Velg månedlig beløp
Betalingsdetaljer
 
 
 
 
 
Total  

 

Annonse
.
.

FLERE NYHETER

Annonse



Annonse



Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*