Ny gårds-sag i drift, her får du materialdimensjonen du ønsker

Mattias Kaldal har jobb med å «ta unna» materialer, ved saga Ottar Anton Kaldal og Edgar Morten Urtegård

KALDALMOEN

For cirka to år siden tenkte Ottar Anton Kaldal at han skulle bygge et sagbruk på gården Kaldalmoen. Da sønnen Mattias begynte å jobbe på gården så bonden at det kunne være mulig å drive med sagbruk i tillegg til melk- og kyllingproduksjon.
Ser man noen tiår tilbake var det mange sager på gårdene rundt i Namdalseid der bonden saget eget tømmer, men også tok på seg leiesaging. I dag er det ingen som driver fast med dette så et skikkelig sagbruk midt i bygda ville kanskje ikke være så dumt. Som tenkt så gjort og planene ble satt i sving.

– Det er vel to år siden jeg kom på dette med sagbruk. Jeg sendte en søknad til Innovasjon Norge og fikk tilskudd og da var det bare å starte opp, sier sagfører Ottar Anton.

God hjelp
Det var ikke snakk om ei sag som skulle stå på peler og ute i det fri. Her skulle det bygges et skikkelig sagbruk med ordentlig golv, tak og vegger.

– Her har vi bygd et hus på 280m² med isolert støypt golv slik at saga står stødig uten å måtte justere den på grunn av tele. God hjelp har jeg hatt av mange venner og familie. Edgar, Iver Martin, Geir Even, Ole fra «Ærtin», sønnene Mattias, Andreas og Kristoffer. For ikke å glemme kårkaill Ottar sin kjempeinnsats som handlanger og han har kappet 95% av all bordkledningen. Her har alle bidratt med det de duger best til, disse karan har jobbet en dag før, smiler Ottar Anton.

Aldri av moten
Nå mangler det litt porter og annet småtteri før hele bygget er ferdig, men sagbruket er klart for saging av materialer i alle dimensjoner.

– Det er noen ganger slik at man prioriterer annet arbeid på gården. Det har vært en fantastisk fin vinter til tømmerhogst så det har blitt noen dager i skogen. Men nå er vi klare for leiesaging her på Kaldalmoen sag. Sagbruket kjøpte vi brukt, og det er ei traktordrevet sag av type «Karasag». Her kan vi sage tømmer opp til 8 meters lengde og sager alle dimensjoner materialer man ønsker seg. Jeg er sikker på at det er lønnsomt å sage eget tømmer, sier Ottar Anton.

– En ting er sikkert; mat og materialer går aldri av moten, det er noe alle må ha. Skal man skifte bordkledning, restaurere en bygning, bygge ei hytte eller snekre en gapahuk, ja da må det til forskjellige typer materialer. På en normal dag så ser jeg at det er mulig å sage mellom 6-8m³ uten problem, sier sagbrukseieren.

Torsdag var Edgar Morten Urtegård på Kaldalmoen sag med et lass tømmer for saging.

– Hit er det greit å komme med tømmer på saga. Her får man de fineste materialene man har behov for og dimensjoner etter ønske. Vi skal bygge en gapahuk med villmarkskledning og det blir radig med materialer fra egen skog, sier Edgar.

Edgar skal flise opp sagbrukets bak for å bruke flisa til «strø» for kyrne ute ved fjøset på sommeren. Sagflisa skal etter hvert blåses i eget rom ved saga og bli brukt til strø i kyllingfjøset. Her går ingen ting til spille.

Ottar Anton har også investert i tømmerkran og henger, her losser han hengeren til Edgar.

 

Innbringerrampen av tømmeret er ikke på plass, men Avanten gjør jobben.

 

Stort eller lite tømmer, her skal det bli storplank, Mattias, Ottar Anton og Edgar.

 

Bak skal flises opp.

 

Det er behov for mange dimensjoner når en skikkelig gapahuk skal bygges.

 

 

Tegn frivillig abonnement!

Setter du pris på Lokalavisa Fjordtilfjord? Har du lyst til å støtte oss med et lite månedlig beløp?

 

Velg månedlig beløp
Betalingsdetaljer
 
 
 
 
 
Total  

 

Annonse
.
.

FLERE NYHETER

Annonse



Annonse