Premiere på musikkteateret «Storversdagen», skildrer en stor tragedie

Mange fine tegninger om Storversdagen. - Vi hadde om Storversdagen på skolen og da skulle vi tegne noe fra det vi hørte om. Det måtte jo bli fra havet med store bølger, fiskere i nød i små båter, forteller t.v. Selma (4.kl) og Eline Nilsen Lund (1.kl)

OSEN/STRAND

Det nye spelet «Storversdagen» i Osen bygger på den lokale historiske hendelsen på folkemunne kalt Storversdagen. Tirsdag kveld var det historiekveld i Flerbrukshallen på Strand.
– I dag, for 161 år siden, var det en tragisk hendelse her i Osen. Fiskerne fra øyene var ute på dagfiske da en plutselig storm fra sørvest feide med seg 22 mann ned i dypet. 16 enker og 50 barn var etterlatt. Hepsøya var mannfolktom.
– På denne dagen i år, 21.januar, har vi også en liten føling av det samme vêret med sterk sørvestlig vind, sier Siv Trine Haldaas.

Kvelden var viet historien, med lokalhistoriske foredrag ved Einar Jakobsen (Bjørnør historielag), Einar Borgfjord (Kystens arv), Per Rødøy og Siv Trine Haldaas (UtkantTeatret), men vi fikk også smakebiter fra det nye spelet der Siv Trine Haldaas, Selma Nilssen Lund, May-Britt Haldaas og UtkantTeatrets skuespillere spilte og sang.

Musikkteatret
Siv Trine Haldaas har skrevet musikkteatret om denne tragiske dagen. Stykket bygger på hendelsen, men griper mest fatt i spørsmålet om hvordan det gikk med de som ble etterlatt.

21. januar 1859 var da det skjedde. På denne tida satt mange damer og barn og var livredde. «Kolles ska det herre gå? Det kan itj gå bra». Det var umulig å vite, de på land måtte bare vente og håpe. Kanskje drev båtene i land lengre nord? Uvissheten rådde, kanskje i flere dager», forteller Siv Trine.

Enker og barn må finne nye veger å klare seg på. Noen enker gifter seg på nytt, noen tar seg tjeneste, noen selger bruket og flytter. Husmannsenkene sitter verst i det, og unger blir satt bort på fostring.

Fiskerne med familier bodde og drev gårdsbruk med husdyr i tillegg til å fiske. De kom fra både øyene og Steinsdalen, Sundet og Osen. Mennene fra fastlandet bodde i rorbuer på øyene under fiske. Etter denne dagen var Hepsøya uten arbeidsmenn.
Siv Trine Haldaas hadde en flott gjennomgang av denne historien og fortalte om folket som ble igjen på Hepsøya.
– Vi vet ikke detaljene om hva som skjedde, for det ble ikke skrevet så mye på denne tiden. Historien ble helst overlevert muntlig, og da er det ikke godt å si hvor korrekt den ble gjengitt fra gang til gang. Men det som er sikkert er at det på Hepsøya ble igjen 5 enker, 13 barn og en på vei, Det er disse folkene jeg har latt meg inspirere av; enkene på Hepsøya. De omkomne fikk sin bauta, «Storversdagen» blir de etterlatte sin bauta, forteller forfatter Siv Trine.

Spennende
Siv Trine Haldaas fikk først høre om denne tragiske hendelsen da hun gikk på ungdomsskolen. Hun hadde det liggende i bakhodet, men til slutt måtte hun ta tak og begynne å skrive om tragedien.
– Det å lage teater om ei hendelse krever at man løfter hendelsen inn i en sammenheng. Vi vil ha dramatikk, og her må den handle om menneskene og deres kamper. Da jeg skrev manus og musikk tenkte jeg; hvordan gikk det med de etterlatte? Det måtte jo være en kamp om å berge livet, samtidig som det var en kamp mot sorg, savn og redsel.

I stykket er det valgt et fiktivt rollegalleri og en fiktiv rammehistorie. Anna Hepsøya nekter å gi seg etter at mannen og svigerfaren druknet. Hun vil klare seg selv og hun finner uvanlige veger til dette. Lokalsamfunnet og samtida har ikke rom for sterke kvinner, og Annas selvstendighet vekker bygdedyrets harme.

Premiere
Nå er «Storversdagen» ferdig skrevet og de profesjonelle rollene er besatt. Prøvene er så vidt kommet i gang, et nytt amfi lages på Osen Bygdatun på Vingsand og alle er spente og gleder seg til å komme i gang.
– Bit for bit har vi bygd dette. I 2018 stiftet vi teaterlaget UtkantTeateret som skal produsere forestillinga.

Dette blir et kjempearrangement med mange involverte, både profesjonelle og amatører. Siv Trine Haldaas skriver manus og musikk og er kunstnerisk ansvarlig. Elisabeth Matheson fra Selbu har regi og Per Olaf Green er kapellmester. De profesjonelle skuespillerne er:
Anna Hepsøya: Siri Schnell Juvik, Lea, hennes svigermor: Ingunn Beate Øyen, Kal, dreng: Haakon Mustafa Akdokur Smestad, Kjøpmann Møller: Tore B. Granås, Flora Hepsøya, datter, Flora som voksen: Siv Trine Haldaas

– Urframføringen er satt til 20.august og det er seks forestillinger på trappene. Billettsalget starter 1. februar. Må jo si at det også er folk fra Namdalseid som har meldt sin interesse til å være med. Er det noen som er interessert til å bidra med noe så bare ta kontakt. Vi har behov for mye folk til mange forskjellige gjøremål, sier Siv Trine Haldaas.

Forfatter og skuespiller Siv Trine Haldaas fortalte og framførte sanger og musikk fra spelet.

 

Selv i alvoret med Storversdagen er det lov å ha det artig, her de yngste deltakerne i UtkantTeateret sammen med Siv Trine. – Alle gleder seg til å komme i gang både som skuespillere og sangere.

 

Til venstre Hedda Hatlegjerde og Lina Øverdal synes dette er spennende, – vi driver med både fotball, gitar, dansing og sang, men spelet blir skikkelig artig og stort å få være med på.

 

Siv Trine Haldaas og Selma Nilsen Lund presenterte en sang fra Storversdagen, – no fer vi, ut, ut, ut der himmel og hav blir ett. På trekkspill May Britt Haldaas.

 

 

Tegn frivillig abonnement!

Setter du pris på Lokalavisa Fjordtilfjord? Har du lyst til å støtte oss med et lite månedlig beløp?

 

Velg månedlig beløp
Betalingsdetaljer
 
 
 
 
 
Total  

 

Annonse
.
.

FLERE NYHETER

Annonse



Annonse



Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*