Hjemmelaget polarbrød – Silje Kristins mathjørne

Polarbrød til middag?

En hjemmefavoritt hos mange er polarbrød, de runde, litt tykke luftige kakene med godt pålegg er det mange som setter pris på, om det er til frokost, lunsj eller kveldsmat. Brødene i seg selv er velsmakende og kommer i flere varianter, størrelser, og nordmenn elsker dem. Faktisk så er polarbrød med havre den mest solgte i 2017. Det er lettvint, fort gjort å ta med seg en pakke i handlevognen, og man sparer tid. Men har du noen gang tenkt på at disse polarbrødene kan du lage selv, at de hjemmelagede brødene er mye sunnere en den kjøpe varianten? I Silje Kristins Mathjørne har jeg en enkel, sunnere og knallgod oppskrift på polarbrød, som kan brukes til mer enn bare frokosten, selv de minste kommer til å like denne 😉

Dette er en oppskrift som gir hele 24 velsmakende luftige polarbrød, bildene som er vist under kommer fra dobbel oppskrift. Lykke til!

200 gram havremel finmalt
500 gram fullkornshvetemel
250 gram hvetemel
6 store ss kruskakli
3 store ss hvetekim
En halv pose med gjær
1 ts salt
1 ss sirup eller honning
5 dl helk
2,5 dl vann
1 dl rapsolje/solsikkeolje

Find fram en stor bakebolle, bland så alt det tørre: Havremel, fullkonshvetemel, hvetemel, kruskakli, hvetekim, gjær og salt.

Varm så opp melk, vann og sirup/honning i en kjele, rør rundt innimellom til blandingen har ca 30 grader. Ha det så over melblandingen sammen med olje.

Lag en smidig og god deig ved hjelp av hendene og elte godt. Er deigen klissete tilsett mer mel av ditt valg. Dekk så med plastfolie, la deigen heve i ca 1 time.

Del deigen i to deler, så hver del i 12 deler. Jeg veier alltid opp brød, boller, rundstykker, så disse skal veie ca 78 gram. Lag runde boller, dette er fordi det da blir lettere å kjevle dem runde.

Brødene skal være ca 1 cm tykk etter kjevling, plasser 6 og 6 stykker på brett.

Når brødene har hevet i ca 25 minutter, prikker du dem med en strikkepinne/kakepinne, før de stekes på 200 grader i 10-12 minutter

Brødene skal være gylde under, men ikke så mørke over. Avkjøles på rist, under ett klede til de er kalde. Da holder du de myke. Disse brødene er best når de er ferske, frys dem ned, for å ta dem opp til frokosten eller matpakka på jobben. Disse tiner på ca en halv time.

 

Jeg må innrømme at jeg er stor favoritt av disse, så jeg bruker dem mer enn gjerne til en omelett med røkt skogsgris, ingefær, rød stjerneløk, paprika, sopp og parmesan:

Eller med cilli marinert kylling, salat, paprika, fetaost, pinnekjerner, crispi salat, rødløk, mais og aioli:

Da håper jeg du fikk noe ekstra godt å se fram til. God helg og Bon appetit!

Dette trenger du:

Fullkornshvetemel,
Havremel, finmalt
Hvetemel
Kruskakli
Hvetekim
Gjær
Salt
Sirup/Honning
Melk
Rapsolje/Solsikkeolje

Silje Kristin Aunan

Tegn frivillig abonnement!

Setter du pris på Lokalavisa Fjordtilfjord? Har du lyst til å støtte oss med et lite månedlig beløp?

 

Velg månedlig beløp
Betalingsdetaljer
 
 
 
 
 
Total  

 

Annonse
.
.

FLERE NYHETER

AnnonseAnnonse