Skikongen Oddvar Brå besøkte Namdalseid, han møtte kjentfolk

Skikongen Oddvar brå og forfatter Thor Gotaas besøkte tirsdag Namdalseid

NAMDALSEID

Skilegenden/skikongen Oddvar Brå og forfatter Thor Gotaas besøkte tirsdag kveld Namdalseid. Her er det mange skiinteresserte, og de fleste av de 50 oppmøtte husker Oddvar Brå sin dominans i langrenn gjennom flere 10-år.
– Ingen langrennsløper i verden har flere renn enn Oddvar, Juha Mieto er nummer to, sier Gotaas.

Skal bli best
Oddvar Brå er født i mars 1951 i Hølonda og allerede da han var 12 år bestemte han seg for å bli langrennsløper.
– «Jeg skal bli verdens beste skiløper». Vi hadde god trening på gården og løypene måtte vi tråkke selv. I 1972 kjøpte jeg min første snøscooter av Magnar Lundamo. Skiene smurte vi selv, far var med og grunnet, men festesmurning og glid måtte jeg legge på selv. Var det litt bakglatte ski var det alltids noe å forbedre til neste renn, sier Oddvar.

Og verdens beste ble han og en skilegende større enn noen.
Oddvar Brå var i den norske troppen fra og med OL i 1972 i Sapporo. Her lyktes han ikke helt, men i VM i Oslo i 1982 vant han 15 km og det ble delt gull med Sovjetunionen på den dramatiske stafetten i duell med Aleksandr Zavjalov. Det var der Brå brakk staven på siste etappe.

Oddvar Brå fortalte om mange spennende skirenn rundt i hele verden, men også rørende historier.

Dramatikk under stafetten i VM Oslo 1982.
– Lars Erik Eriksen, Ove Aunli, Pål Gunnar Mikkelsplass og jeg gikk denne stafetten. Alt så bra ut med god ledelse til Sovjetunionen og Finland. Jeg hadde opplegget klart for min etappe, men så ramla Mikkelsplass og da kom Burlakov fort opp i ledelsen. Nytt fokus på hvordan jeg skulle angripe dette. Etter 2 kilometer var jeg oppe hos Zavjalov, men han hadde bedre glid og da måtte jeg ta han i bakkene. Det ble en kamp hele etappen, og noen hundre meter fra mål brakk jeg staven! Jeg fortsatte i samme fart og fikk ny stav av Terje Bogen, det gikk fremdeles veldig fort. Zavjalov kom opp på siden av meg og det ble en sabla kamp helt til målstreken. Hvem vant? Heldigvis ble vi dømt jevnt i mål, smiler skikongen.

Oddvar Brå har to OL-sølv og to VM-bronse fra stafetter og hans beste individuelle plassering i et OL er 4.-plass på 15 km i Calgary 1988 (37 år). Han har i alt 16 individuelle NM-titler i langrenn, flere enn noen annen mannlig løper og hans siste internasjonale mesterskap var VM i Lahti 1989.
– Oddvar Brå har gått 1.300 langrenn og det er flest i verden. Juha Mieto har andreplassen, sier Thor Gotaas.

Glassfiberski
17.mai 1973 reiste Oddvar Brå til Østerrike for å prøve ut glassfiberski. Det endte med at Oddvar ble første nordmann med kontrakt til Fischer.
– Det ble en tung sak for skulle vi gå med glassfiberski ville det gå utover norske arbeidsplasser. Det var på den tiden 14 fabrikker som laga treski i Norge. Det ble å rive i stykker kontrakten med Fischer, så VM i Falun i 1974 ble det vondeste mesterskapet for meg. Vi vet jo hva som hendte, alle de andre gikk på glassfiberski, det ble det heldigvis i Norge også etter dette, sier Brå.

Rørende
Selv om møtet med skikongen Oddvar Brå var full av interessante og artige historier om hans skikarriere, så var det det også rørende øyeblikk.
– Jeg skjønte jo at jeg måtte ha ei farmor, men henne fikk jeg aldri høre noe om. Hun visste hvem jeg var, at jeg var en kjent skiløper, men jeg møtte henne aldri. Etter hennes død ble jeg fortalt at hun hadde bodd i Melhus på et sykehjem der. Hun hadde et stort bilde av meg over senga si, sier en rørt Oddvar Brå.

Ivar Formo var bestekompis med Oddvar og de hadde mange spennende skirenn sammen.
– Vi var sammensveisa og støttet hverandre både når det gikk bra og ikke så bra. I november 2006 hadde vi hatt en treningstur og satt i bilen etterpå og pratet om livet vårt og det vi hadde opplevd gjennom tiden. – Du Oddvar, sa Ivar, vi er jo ganske så like vi! Det ble til at vi skulle feire nyttårsaften sammen. 2.juledag vi satt og så på TV kom det ei svart stripe på skjermen; Ivar Formo er død. Da satt jeg lenge, veldig lenge og bare så på skjermen. Skjønte ingen ting, dette kunne ikke være mulig. Dette var den verste dagen, sier Oddvar Brå.

– Hva gjør Oddvar Brå som pensjonist?

– Jeg pensjonerte meg fra nyttår etter 18 år i Olympiatoppen. Livet er fullt av epoker og jeg hadde en lang skikarriere med 24 timer i døgnet som toppidrettsutøver. Jeg kommer til å fortsette å jobbe og finne samarbeidspartnere. Tenker å bruke tida som den kommer, men jeg kommer ikke til å sette meg ned i en stol, det er ikke noe for meg nei, smiler en flott skikonge Oddvar Brå.

 

Rune Glasø og Tor Bøgseth hadde flere skirenn som juniorer sammen med Oddvar Brå i slutten av 1960.

Juniorer
Skikongen husker at han var på Namdalseid i 1969 på skirenn. Og da kom det fram at noen i forsamlingen hadde konkurrert mot selveste Oddvar Brå i juniorklassen. Det var Rune Glasø og Tor Bøgseth.
– Vi deltok på Hovedelandrennet i Frognerparken i 1966, 5 kilometer. Det var vel cirka 100 startende i 14-årsklassen, Oddvar vant og jeg ble nummer 30. NM-junior var Tor og jeg med i Sauda og i Holmenkollen. Vi gikk 10 kilometer og det var Oddvar som vant, Ivar Formo og Einar Sagstuen nummer to og tre. Det var ei spennende og trivelig tid, artig å møt skikongen her på Eide, sier Rune Glasø.
Åse Hynne hadde vært med på NM i Holmenkollen i 1969 og på Ringebu i 1970 samtidig med Oddvar Brå.

 

T.v. Tor Bøgseth, Rune Glasø og Aase Hynne hadde alle deltatt på samme skirenn, både hovedlandsrenn og junior-NM som Oddvar Brå. (Foto: Grit Randi Sæther Pedersen).

 

Etterpå var det boksalg med signering og en liten prat.

 

Tegn frivillig abonnement!

Setter du pris på Lokalavisa Fjordtilfjord? Har du lyst til å støtte oss med et lite månedlig beløp?

 

Velg månedlig beløp
Betalingsdetaljer
 
 
 
 
 
Total  

 

Annonse
.
.

FLERE NYHETER

AnnonseAnnonse