Kårkaill trives med tømmerhogst, – han gjør det frivillig

Det er ikke bare smågran Brynjulf Gystad hogger, - denne «kjempen» er cirka 2 kubikk, sier han

VENGSTAD

Det er fint skogaføre for tiden, godt med frost i bakken og passe med snø. Store hogstmaskiner durer fram og på kort tid tas det ut tusenvis med kubikk tømmer rundt i distriktet. På Vengstad er det en kårkaill med motorsag og traktor som jobber «frivillig i gårdsskogen», han hogger rundt 100 kubikk i løpet av vinteren.

Han liker seg i skogen og når føret er slik det har vært denne vinteren, er det en fryd å drive tømmerhogst. Brynjulf Gystad, (82 om noen dager), har alltid likt seg i skogen fra han var ungdom.

– Jeg var med far Helge i skogen som ungdom og det har vært fra svans og hest til nå i dag med motorsag og en flott traktor. Hver vinter siden 2012 har jeg hogd cirka 100 kubikk i Gullhaugen og det meste i Vengstadskogen på gården. Vinteren 2016 hadde jeg som mål å hogge 200 kubikk, men så ble jeg skadet så det stoppet på 160 kubikk, smiler Brynjulf.

Han bruker ikke hele dagen i skogen, men en tre-fire timer holder.

– Man trenger ikke å slite seg helt ut, er jo ingen ungdom lengre. Jeg stortrives i skogen og jeg holder meg i god form med denne jobben. Jeg har ingen akkord, men gjør dette helt frivillig, sier kårkailln.

Brynjulf har i løpet av de siste 10 årene hogd, kjørt fram og kappet rundt 1.000 kubikk med tømmer. En dag i forrige uke var vi på besøk på hogstplassen til Brynjulf, og han hefter ikke med å felle og kviste noen grantrær så det blir lass å kjøre fram. Enkelte dager, i alle fall når det er besøk i skogen, tennes det bål, det blir en kopp kaffe og ei grilla pølse. Det smaker alltid godt når temperaturen viser -15 og sola varmer ikke noe inne i skogen.

– Det gjør ikke noe om det er litt kaldt, bare friskt det, og da er det godt å komme heim, få seg mat og en kvil, sier den spreke 82-åringen før han starter på lastingen.

Det er selvsagt mange som hogger og drar fram tømmer fra egen skog, men hvor mange er 82 år? Bonden selv er datter Hilde og hun er selvsagt strålende fornøyd med gårdskaren.

– Jeg er kjempeglad for å ha kårkailln i skogen. Han gjør dette helt frivillig og han har jo peiling på skog. Håper jeg selv er like sprek ved passerte 80, smiler Hilde Gystad. Hun og hundene la trimturen til hogstplassen denne flotte dagen.

Et stort tre er ikke alltid gammelt, denne sværingen var rundt 70 år.

 

Ikke rart skogens mann trives i skogen når det er slike forhold.

 

Forbereder felling.

 

Kvistingen går fort og Brynjulf jobber trygt med motorsagen.

 

Bål og pølser er trivsel i skogen.

 

Bonde Hilde Gystad er glad for god hjelp av far Brynjulf med tømmerhogsten.

 

 

 

Tegn frivillig abonnement!

Setter du pris på Lokalavisa Fjordtilfjord? Har du lyst til å støtte oss med et lite månedlig beløp?

 

Velg månedlig beløp
Betalingsdetaljer
 
 
 
 
 
Total  

 

Annonse
.
.

FLERE NYHETER

AnnonseAnnonse