Bygdaløypa, løype opp til Øyensskavlen, Sjøåsen-løypa; Erling legger de til rette for alle

En fin dag på jobben for tråkkemaskinkjører Erling Einli, her ved masta på Øyensskavlen

NAMDALSEID

Skiløyper av beste kvalitet med både klassisk spor og gode muligheter for skøyting. Det er den 23 km lange Bygdaløypa på Namdalseid det. I tillegg til andre flotte turløyper.

Nå har det vært mange fine dager med skikkelig «påskevær» som man så gjerne kaller det. Det har også vært mye snø og snøfokk før godværet satte inn, men det stoppet ikke løypelegger Erling Einli fra å utføre jobben som så mange setter pris på, nemlig gode skispor.

Mange brukere

Er det lite snø i bygda finnes det alltid muligheter både innover mot Fautgården og fra Fosslia etter vegen langs Ferja mot Staven. En fin skitur sånn skikkelig til fjells er opp til Øyensskavlen etter ei nypreppa løype helt til toppen, 687 moh.

– Det har blitt noen turer opp til Øyensskavlen i de siste ukene. Det har jo vært skikkelig fint vær og føre. Mye folk tar seg ut og det er artig å se at løypene blir brukt, sier sjåfør på tråkkemaskina Erling Einli.

Mandag var det tid for nok en tur opp mot masta og toppen. Da var jeg så heldig å få være med, ellers hadde det ikke blitt noen topptur.

Været var helt toppers og føre var fint, hard skare så det ble en noe lengre tur opp enn normalt.

– Løypa fra Myrmoen og opp til masta er 6 kilometer og derfra til toppen er det cirka en kilometer. Slik som vær og føret er i dag så er dette en knallfin tur både å kjøre og for de som tar seg opp på fjellet og til toppen, sier Erling.

Honnør

Framme på toppen var det bare å nyte utsikten i alle retninger og beundre den flotte traséen etter maskina. Her er det flott både for skiløpere og de som ønsker å gå til fots.

– Etter denne turen flyttes tråkkemaskina til skolen med kjøring i lysløypa, Bygdaløypa og til Sjøåsen. Selv om det nå meldes litt regn og mildere vær vil denne løypa i fjellet holde seg godt over helga, sier sjåføren.

Nesten nede ved Myrmoen møter vi Tove Moe og hunden på tur opp til toppen.
– Vi er heldige som har slike løyper og gode muligheter til å komme oss ut på ski. Honnør til Erling Einli for god jobb, smiler Tove og setter fart opp den nykjørte løypa.

Tirsdag var Erling og kjørte den 10 kilometer lange løypa fra Fallet til Sjøåsen.

– Dette er og ei løype som blir mye brukt, men jeg tror tirsdagens tur var den siste for denne vinteren. Bekker og overvatn gjør det vanskelig å kjøre der nå, sier han.

 

En fin pensjonistjobb

Onsdag var det en oppfriskningsrunde i den 23 kilometer lange Bygdaløypa.

– Det er hardt skareføre i bygda så det blir en noe lengre tur enn ved fint snøføre. Normalt tar turen cirka 2,5 time, men i dag går det fort fire timer på runden. Sjøåsturen på tirsdag tok 3 timer tur/retur. I alt er det rundt 50 kilometer med oppkjørte skiløyper i bygda. Vi kjører slik at folk lettere skal ha mulighet til å komme seg ut på ski. Artig å utføre en slik jobb, få gode tilbakemeldinger og se at løypene blir brukt. Merker at flere utenbygds skiløpere også er ute i løypene her. Dette er helsebringende på alle måter, sier Erling.

Tråkkemaskinkjøreren sier at han holder på å lære opp sjåfører med tanke på å overta jobben etter hvert. I alle fall ha en reservesjåfør.

– Jeg må jo si at jeg trives med denne kjøringen, et fint pensjonistarbeid, men det er kjekt å ha hjelpesmenn i bakhand. Det blir jo litt mye noen dager når man må ut to turer på en dag, så nå er Erling Staven og sønnen min Geir på gang. Man vet jo ikke hvor lenge man kan holde på med dette, sier Erling og stopper for dagen.

Unik og fantastisk  

Han startet å kjøre tråkkemaskin på Eide i 1984, på Steinkjer skistadion/hoppbakke hadde han mye kjøring da han var trener/lærer på Steinkjer videre gående skole fra 1998. Den «nye» maskina på Namdalseid har han kjørt siden den «landet» på Eide februar 2014. Erling har til sammen over 5.000 timer bak spakene. Dette sier leder i skigruppa Tom Kristian Mork om sjåfør Erling Einli.

– Erling er en unik og fantastisk ildsjel for Namdalseid. Det finnes ikke mange av hans kaliber. Han er en god bidragsyter for alle som er glad i idrett og kanskje spesielt ski. Han holder tråkkemaskina i stand og kjører utallige timer og kilometer med skiløyper til glede for store og små, både de innen bygda og utabygds, sier Tom Kristian.

Det finnes ikke mange løyper i Norges land som strekker seg gjennom hele bygda på samme måten som Bygdeløypa.

– Skigruppa er spesielt stolt av dette tilbudet. Et folkehelsetiltak som alle kan benytte seg av. Vi i skigruppa er takknemlig for samarbeidsvillige grunneiere som gjør det mulig å tilby denne aktiviteten. Økonomisk støtte og annen hjelp gjør det mulig å gi dette tilbudet til folket og vi nevner LHL Namdalseid som har gitt et fast bidrag på fire tusen kroner hvert år siden 2018. Det skal i rettferdighetens navn nevnes at NAVA Sport AS v/Stein Borkmo har bidratt med 2 tusen kroner i år, da kanskje mer som en sponsor. Herbjørn Kolstad er bidragsyter i forbindelse med flytting av tråkkemaskina til og fra Myrmoen og Lysløypa/Bygdaløypa. Sondre Jerpstad er behjelpelig med reparasjoner og vedlikehold av tråkkemaskina, sier en stolt leder Tom Kristian Mork.

Det nevnes at det per dato har kommet inn 16.000 kroner i bidrag, til blant annet drivstoffutgifter, fra 34 givere. Det viser at det settes stor pris på alt arbeidet som utføres og alt det positive dette fører med seg. En viktig faktor for folkehelsa!!

Idyll på tur opp til toppen.

 

Fin utsikt fra kontoret!
Det kan ikke bli bedre!

 

Måtte bare nyte den flotte utsikten fra toppen av Øyensskavlen.

 

Bygdaløypa fikk en oppfrisking på onsdag, her ved Korsen.

 

Litt «planering» av løypa måtte til over Drestadmyra.

 

En velfortjent pause cirka på halvvegen av Bygdaløypa.

 

Eva Aune er flittig trimmer og Erling møtte henne ved Korsen, – tommel opp for sporleggeren!

 

 

 

 

Tegn frivillig abonnement!

Setter du pris på Lokalavisa Fjordtilfjord? Har du lyst til å støtte oss med et lite månedlig beløp?

 

Velg månedlig beløp
Betalingsdetaljer
 
 
 
 
 
Total  

 

Annonse
.
.

FLERE NYHETER

AnnonseAnnonse